A cukorrépa-termesztés költséges ezért profitabilitás szempontjából nem mindegy, hogy mekkora, és milyen cukorhozamú termés kerül előállításra. A magyarországi legendás cukoripar utolsó fennmaradt gyáregysége Kaposváron található. A Magyar Cukor Zrt. idén 250 termelővel kötött termékértékesítési szerződést. Az ipari cukorrépa minőségi paramétereit az MSZ 17045 számú Ipari Cukorrépa Szabvány szabályozza. Az általános követelményekben foglaltak szerint az ipari cukorrépa cukortartalma legalább 14 % kell, hogy legyen, a gyökértest keresztmetszetében pedig legalább 8 edénynyalábgyűrű jelenléte szükséges.

Vizsgáljuk meg a répatest felépítését közelebbről, hogy megértsük a tápanyagtranszport és cukorképzés folyamatát. A gyökértest három részből áll, répafej, répanyak és gyökértest. A cukorgyártáshoz a répanyakat és gyökértestet használják fel. A répatestben különböző felépítésű és funkciójú szövetekben történik a cukor szállítása és felhalmozása. Az edénynyalábok, gyűrűs szerkezetű szállítószövetek, amelyek a folyamatos sejtképződés és sejtosztódás során jönnek létre és a tápanyag szállításáért felelősek. A répatest 2/3-át raktározó parenchima-szövet alkotja. Ezekben a parenchima-sejtekben, pontosabban azok vakuólumaiban történik a cukor raktározása, szacharóz formában. A kloroplasztiszokban termelődött szacharóz tehát az edénynyalábokon keresztül jut el a répatest raktározó szöveteibe, amit onnan nyernek ki a cukorelőállítás folyamata során.

A fent leírtak ismeretében, fontos kiemelni azon élettani folyamatok működését és színtereit, ahol a cukorképzésben, cukorszállításban- és raktározásban támogathatjuk növényeinket. Növényi oldalról az első ilyen szakasz a kezdeti gyökérfejlődés. A sejtosztódás és sejtdifferenciálódás elengedhetetlen a tápanyagszállító edénynyalábok kialakításában is. A gyökérstimulátor FERTIACTYL® oldatainkban található zeatin, mint természetes növényi hormonanalóg kifejezetten a sejtosztódás szabályozásában és serkentésében vesz részt. Minél fejlettebb a szállítószövet rendszer annál akadálytalanabbul jut el a cukor a répatestbe és annál nagyobb cukorhozam érhető el. A gyökértömeg növelésével párhuzamosan azonban megindul az intenzív levélfejlődés is, amihez a fotoszintézis zavartalan működése kulcsfontosságú. A glicin-betain antistressz-fehérje komponens jobb növénykondíciót biztosít, a fotoszintetikus aktivitás és az abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenállóság növelésével. a megfelelő tápelemellátottság a terméscél és termésminőség biztosítása miatt alapvető, ám nem mindegy, hogy milyen tápelemkomplex kerül kijuttatásra. A TIMAC AGRO lombtrágya készítményeiben a növény számára felvehető szerves kötésben találhatóak meg azok a tápanyagok, amiket épp az adott növekedési fázisban szükségesek. A gyökérstimulátor oldatainkban a humin- és fulvosavak könnyen képeznek kolloidokat a mikroelemekkel így megvédik őket a lekötődéstől és kimosódástól. A talaj tápanyag szolgáltató képessége javulni fog, a fejletlen gyökérzetű növény könnyebben fog hozzájutni a tápelemekhez. Milyen tápelemek fontosak a kezdetekkor cukorrépa esetén? Nitrogén és kálium a zavartalan növekedésért és ellenállóságért, foszfor, bór, cink a megfelelő gyökeresedésért.

Biostimulátorral a korai kondicionálásért

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

FERTIACTYL STARTER a korai állomány homogenizálására, gyomirtó okozta stresszhatások csökkentésére szolgáló folyékony, szerves kötésben lévő NPK komplex.

A FERTIACTYL RADICAL a korai bór és mangán pótlással segít megelőzni a szívrothadást és elősegíti az intenzív hajtásnövekedést, ellenállóbbá teszi a növényt a stresszorokkal szemben.

A FERTIACTYL ALLEGRO egy cinkkel kiegészített NPK komplex, a korai gyökeresedés támogatásáért és jobb ellenállóságért.

Cukorhozam növelés

A későbbiekben megindul a levélfejlődés, sorzáródás, növekszik az asszimilációs felület. Ebben a szakaszban fontos, hogy a fotoszintézis a lehető legzavartalanabbul menjen végbe, így elsődleges cél a levélfelület védelme, valamint a vegetatív, felépítő folyamatok támogatása. A SEACTIV termékcsalád (korábban FERTILEADER) biostimulátoros oldatai a vegetáció későbbi szakaszára lettek kifejlesztve, hiszen hatóanyagai biztosítják az erőteljes folyamatos fejlődést, hosszantartó zöldfelületet és növelik a természetes ellenálló képességet. A korábban említett antistressz komponens mellett, az izopentil-adenin, fokozza a klorofill képzést és fotoszintetikus aktivitást, gyorsítja a szacharóz és egyéb tápanyagok transzportját és beépülését. Kifejezetten a cukorhozam növelése és minőségi paraméterek javítása a cél.

A répatest növekedése kezdetén a bórpótlás mellet a kálium utánpótlás is kiemelt fontosságú. A kálium ugyanis a szénhidrát anyagcserében létfontosságú tápelem, emellett pedig a vízháztartásban és ellenállóságban meghatározó. A nitrogén kijuttatás ebben az időszakban nem javasolt, hiszen csökkenti a cukorkihozatalt.

A SEACTIV GOLD (korábban FERTILEADER GOLD) biostimulátorral és magas bórtartalommal elősegíti a gyökértest egészséges fejlődését, a molibdén pedig ellenállóbb levélszövetet alakít ki a károsítókkal szemben.

A SEACTIV VITI (korábban FERTILEADER VITI) biostimulátor és magas kálium tartalmával aszálytűrőbb állományt alakít ki, bór és foszfor hatóanyag pedig segíti a gyökérnövekedést, a cukor és egyéb tápanyagok felhalmozódását.

Minőségjavítás és kondíciónövelés a TIMAC AGRO termékeivel, cukorrépában is!

(x)

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás