A REGIONalStrategies 4 FOOD 4.0 nemzetközi projektnek köszönhetőn hosszú távon akár egy új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A 2021-ben kezdődött program keretében már megvalósult az oktatók képzése és tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában. A projekt szorosan illeszkedik a szakpolitikai törekvésekhez és tovább erősíti a MATE Kaposvári Campus térségben betöltött szerepét.

A REGIONalStrategies 4 FOOD 4.0 nemzetközi programban 7 ország agrárminisztériumai, regionális fejlesztési szervezetei, valamint felsőoktatási intézményei vesznek részt. A program során a MATE elsősorban azt vizsgálta, hogy a Sevillai Egyetem nagy sikerű „Digitális Mezőgazdaság és Agrár Élelmiszer Innováció” mesterképzési programja hogyan ültethető át a Dél-Dunántúli régióba. Ennek első lépéseként megtörtént a MATE oktatóinak képzése, valamint 

tananyagok is készültek, amelyek fókuszában a precíziós termelés, a robotok, a drónok, valamint az agráriumban és az élelmiszeriparban használt okos megoldások álltak. A megújított tananyagokat pedig a hallgatók bevonásával értékelik majd.

Lépést tart a digitális mezőgazdaság kihívásaival a kaposvári agrártananyag - Fotó: Magro.hu, CSZS, Tápióbicske, kombájn monitorja az aratás adataival

Az agrárdigitalizáció kihívásai és fejlődése a modern mezőgazdaságban

„Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű technológiai fejlődés valósult meg a mezőgazdaságban. A MATE egyik legfontosabb küldetése, hogy reagáljon ezekre a 21. századi kihívásokra és naprakész tudással vértezze fel hallgatóit. Ebbe a stratégiába illeszkedik ez a nemzetközi projekt is, amelynek ismeretanyaga beépül az agrárképzésbe. Mindez pedig szorosan illeszkedik a szakpolitikai törekvésekhez is” – mondta a program kapcsán dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a program fővédnöke. 

A MATE kiemelt célja, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve a projekt illeszkedjen Magyarország Digitális Agrárstratégiájába. A program a MATE több intézetének összefogásával valósul meg; a gesztorálást a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet végzi, míg a szakmai megvalósításban a Környezettudományi Intézet és a Műszaki Intézet vállalt szerepet - írta az intézmény.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Készül a „lazacfilé” a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemében

2024.10.12.

Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását.

Közös magyar fejlesztéssel segítik a tehenészetek digitalizációját a szakemberek

2024.10.12.

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Diákvetélkedőt indított a Nébih, a KonyhaKontroll a tudatos fogyasztást segíti

2024.10.12.

Nagyszabású online diákvetélkedőt indított a Nébih az Okos Doboz felületén, amelynek alapját a hivatal újonnan összeállított interaktív tananyaga és animációs videói adják.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás