A hús mindig is fontos táplálékforrás volt, és továbbra is az, értékes tápanyagok széles skáláját biztosítja, amelyeket testünk könnyen felszívhat. Más állati eredetű élelmiszerekkel, például halakkal, tojással és tejjel együtt fontos szerepet játszik számos európai kulturális hagyományban és receptben. Az emberek biológiailag alkalmazkodnak a húst tartalmazó étrendhez, ami fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. A húsban és más állati eredetű élelmiszerekben található egyes tápanyagok nem mindig könnyen beszerezhetők vagy szerezhetők be növényi alapú élelmiszerekből.

A hús kiváló vitamin-, ásványi anyag- és alapvető mikrotápanyag-forrás, amelyet a szervezet könnyen felszívhat. Például egy 100 grammos vörös hús az ajánlott napi bevitel körülbelül 25%-át biztosítja a riboflavin, niacin, B5 és B6 vitaminok, és kétharmadát a B12 vitamin esetében. Az állati eredetű élelmiszerekben szegény étrend különböző táplálkozási hiányosságokhoz vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony hústartalmú étrend veszélyeztetheti az agy és a reproduktív rendszer fejlődését. Valóban felismerték, hogy az állati eredetű élelmiszerek elengedhetetlenek a csecsemő életének első 1000 napjában, valamint a serdülőkor előtti csontváz és agy fejlődéséhez.

Forrás: Pixabay

A húsban és a feldolgozott húskészítményekben számos fontos bioaktív vegyület található, mint például a B1-vitamin, a vas, a cink, a kolin, az L-karnitin, a konjugált linolsav (CLA), a glutation, a taurin és a kreatin, amelyeket fiziológiai tulajdonságaik miatt vizsgáltak. A konjugált linolsav például az elmúlt két évtizedben biológiailag előnyös hatásai miatt hívta fel magára a figyelmet. A CLA modulálja az immun- és gyulladásos válaszokat és javítja a csonttömeget, míg a karnozin erős antioxidáns és anti-genotoxikus aktivitással rendelkezik, beleértve a sejtek öregedésgátlását.

Evolúciós szempontból mindenevőként fejlődtünk, és a hús évmilliók óta étrendünk központi eleme. A hús egészségügyi veszélyeiről szóló állítások nemcsak valószínűtlenek evolúciós történelmünk fényében, hanem messze vannak attól, hogy szilárd tudományos bizonyítékok támasszák alá őket. A vörös és feldolgozott hús fogyasztását a vastagbélrákkal és patológiákkal összekapcsoló bizonyítékok többsége megfigyelésen alapul, és a vörös és feldolgozott hús bevitelén alapul, amely meghaladja a legtöbb európai ország átlagos bevitelét.

Érdekes módon egy brit tanulmány hasonló arányban talált bél- és vastagbélrákot vegetáriánusok és húsevők körében, ami arra utal, hogy a húsfogyasztás általában nem a betegség fő oka. Az élelmiszerek, a húsok és a rák közötti összefüggést nagyon nehéz tanulmányozni, mivel sok valós vagy vélt elem van, amelyek elősegíthetik a rák kialakulását és kialakulását. A nemzeti hatóságok ajánlásaikat a Nemzetközi Rákkutatási Tanulmányok Ügynöksége (IARC) által kidolgozott tanulmányokra alapozták, amelyek kiemelik és osztályozzák azokat a vizsgált kórokozókat, amelyek minden bizonnyal vagy feltételezhetően felelősek a rák kialakulásáért.

A "rákkeltő" kifejezést valaminek adják, ami rákot okozhat. A probléma a nyilvánossággal való kommunikáció szempontjából az "okozni" igében van. Ebben az esetben nem lehet határozott ok-okozati értelmezést adni. Más szavakkal, nem lehet azt mondani, hogy "Ha feldolgozott húst eszel, akkor biztosan vastagbélrákot kapsz". Ugyanígy nem lehet azt mondani, hogy ha valaki rákkeltő anyagnak van kitéve, akkor biztosan rákot kap. A tudósok ragaszkodnak ahhoz a feltevéshez, hogy a "rákkeltő" valami, ami bizonyos dózisokban és bizonyos ideig szedve növelheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát az egész életen át. Amikor azonban ilyen információkat osztanak meg a nyilvánossággal, gyakran úgy értelmezik, hogy ha egy anyag vagy élelmiszer rákkeltő, akkor minden bizonnyal rákot okoz - olvastuk a meatthefact.eu-n.

Ennek a téves kommunikációnak az a következménye, hogy egyesek azt hiszik, hogy ha nem eszünk egy bizonyos ételt vagy valamit, ami rákkeltő anyagot tartalmaz, akkor biztosan biztonságban vagyunk a ráktól. Sajnos ez nem igaz. Lehet, hogy tüdőrákot kapunk, és statisztikailag előfordul, még akkor is, ha nem dohányzunk, és vastagbélrákot, még akkor is, ha szigorúan vegánok vagyunk. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy még akkor is, ha minden nap feldolgozott húst eszünk, vastagbélrákot kapunk-e vagy sem. De ez nem jelenti azt, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása vagy nem fogyasztása ugyanolyan kockázatnak tenné ki valakit.

Visszatérve az IARC-monográfiára, a különböző anyagokat nem osztályozzák az alapján, hogy mennyire rákkeltőek, és a jelentés nem foglalkozik egy adott ágensnek való kitettség egyéni vagy kollektív kockázatának becslésével, miután megállapították, hogy rákkeltő. Ez azt jelenti, hogy helytelen minden rákkeltő anyagot ugyanúgy kezelni. Azt állítani, hogy "a feldolgozott hús olyan, mint a dohányzás vagy az azbeszt", mélységesen téves, és természetesen nem szolgálja a közvéleményt vagy a tudást. A rákkeltő anyagok különbözőek, de nem az IARC feladata ennek a szempontnak az osztályozása. Van egy érdekes pont az IARC által vizsgált fogyasztási mennyiségekkel kapcsolatban is, amelyek napi 50 gramm feldolgozott húst vagy 100 vörös húst jelentenek. Ez a fogyasztási szint sokkal magasabb, mint az európai fogyasztóké és általában a világ többi részé. Mindezen okok miatt a hús és a feldolgozott húskészítmények biztonságosan fogyaszthatók az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként, de a legfontosabb dolog, amit a hatóságoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy ezeket a fogalmakat világosan és megfelelően kommunikálják.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás