A legújabb kutatások jobban megvilágítják a fekete katonalégy antimikrobiális peptidjeinek (AMP) sokféleségét és hatékonyságát a közönséges patogén baktériumok ellen. Az AMP-k baktériumgátló képességének feltárása alternatív eszközt jelent az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen.

A természetes antimikrobiális vegyületekkel kapcsolatos kutatások növekvő érdeklődést és keresletet mutatnak ezek előállítására az elkövetkező években.

A legújabb kutatások jobban megvilágítják a fekete katonalegyek (BSF) antimikrobiális peptidjeinek (AMP) sokféleségét és hatékonyságát a közönséges patogén baktériumok ellen. (Fotó: Pixabay)

A fekete katonalégy alapú takarmányösszetevők gyártójaként a Nutrition Technologies úgy véli, hogy az AMP-k azonosítása és jellemzése a fekete katonalegyekből származó antimikrobiális szerek hatékony felhasználásához vezet a körforgásos gazdaság támogatására, miközben hozzájárul a környezet fenntarthatóságához és az antibiotikum-rezisztencia csökkentéséhez.

Mik azok az antimikrobiális peptidek (AMP)?

Az AMP-k kisméretű fehérjék vagy peptidek. Ezeket az élő szervezetek természetesen termelik a bakteriális kórokozók elleni védekezési mechanizmusként. Rovaroknál a humorális válasz magában foglalja az AMP-k széles körének szintézisét a zsírtestben, a hemocitákban, az emésztőrendszerben, a nyálmirigyekben és a reproduktív traktusban.

A jelentések szerint a fekete katonalégy lárvája tartalmazza a rovarok közül a legkiterjedtebb AMP-gyűjteményt. Ezek az AMP-k aminosav-szekvenciájuk és harmadlagos szerkezetük alapján családokba sorolhatók. A gyakori rovar-AMP-k közé tartoznak a cecropinok, a defenzinek, a prolinban gazdag peptidek és az attacinok. Bár pontos hatásmechanizmusuk nem teljesen ismert, a legtöbb peptid három fő módon működik:

  • Citokin-jelátvitel, amelyben a peptidek lefelé irányuló immunválaszokat váltanak ki, például citokineket és makrofágokat, hogy megsemmisítsék a behatoló sejteket.
  • Közvetlen pórusképzés, ennek során a peptid közvetlenül a baktérium sejtfalán szúr ki egy lyukat.
  • Az intracelluláris funkció gátlása, ahol a peptid blokkolja az esszenciális iontranszportereket és a sejtfelszíni fehérjéket. Ez a baktériumok lízisét okozza.

A fekete katonalégy antimikrobiális peptidjeinek sokfélesége és hatékonysága

Kutatásaik során a Nutrition Technologies kutatói kémiai analitikai technikákat alkalmaztak az AMP-k azonosítására és jellemzésére három forrásból: friss fekete katonalégylárvákból, BSFL szárított lisztből és tisztított folyékony AMP-kivonatból. A kutatók 29 egyedi peptidet jellemeztek a BSFL-ben, 14-et az étkezésben és 23-at az AMP-kivonatban.

A kutatók azt sugallták, hogy a fekete katonalégy-liszttermékben jelenlévő 14 peptid valószínűleg hőstabil és nedvességstabil molekula, amely a feldolgozás után továbbra is aktív a baktériumok ellen.

Antibakteriális hatásuk értékelésére a friss lárvákból és a BSFL lisztből kivont peptideket számos állatbetegségben gyakran előforduló patogén baktérium ellen tesztelték.

A mért minimális gátló koncentráció (MIC) alapján a BSFL lisztkivonat figyelemre méltó antibakteriális aktivitást mutatott a patogén Salmonella, E. coli és Staphylococcus törzsekkel szemben. Annak ellenére, hogy kevesebb egyedi peptidet tartalmaz, mint a folyékony kivonat (BSFL AMP Extract).

A kutatók szerint a fekete katonalégy liszt peptiddiverzitása elég erős volt ahhoz, hogy hatékonyan elpusztítsa a baktériumokat. Másrészt mind a lisztből, mind a folyékony kivonatból származó AMP-k nagy hatékonyságot mutattak az akvakultúrában elterjedt kórokozó, a Vibrio parahaemolyticus ellen.

Ez az ígéretes kutatás azt sugallja, hogy a BSFL liszt természetes és hatékony megoldás lehet a bakteriális fertőzések mérséklésére a különböző ágazatokban, a baromfitenyésztéstől a háziállatok egészségéig, fenntartható és megelőző megközelítést kínálva a mikrobiális veszélyek leküzdésére.

A fekete katonalégy liszt mint állati takarmány-összetevő

Az AMP-forrás lehetőségei mellett a fekete katonalégylárva-liszt tápláló és fenntartható fehérjeforrás az állati takarmányokhoz. Átfogó táplálkozási profilt biztosít, amely zsírok, szénhidrátok, rostok és esszenciális ásványi anyagok jól kiegyensúlyozott keverékét foglalja magában.

Malacoknál az élő fekete katonalégylárvák napi kis adagjainak étkezési dúsítása jótékony hatású a viselkedésükben, miközben megőrzi a teljesítményt. Megemlítették, hogy a BSFL elválasztás előtti biztosítása tovább könnyítheti az elválasztási átmenetet, és a későbbiekben a BSFL kiváló minőségű takarmányforrás lehet, amely támogatja a sertés teljesítményét.

A tojótyúkok esetében a Poultry Science folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a BSFL-olaj és -liszt felhasználható étrendi energiaként, valamint fehérje- és aminosavforrásként a fenntartáshoz, a tojástermeléshez és a sárgája színezéséhez. Ebben a vizsgálatban a BSF mind a tyúkok teljesítményét, mind a tojás minőségét megőrizte.

Az Animal Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány brojlereknél azt mutatja , hogy a fekete katonalégylárvák javítják a teljesítményt és pozitívan modulálják az immunrendszert.

A tejelő teheneknél az Animals folyóiratban megjelent kutatás azt mutatta ki, hogy a BSF-zsír etetése javítja a tejtermelést, a tej minőségét és az állatok egészségét.

Az akvakultúra területén a kutatók azt találták, hogy az atlanti lazac étrendjében a halliszt BSF-lárvaliszttel való helyettesítése lehetséges anélkül, hogy negatív hatással lenne a növekedési teljesítményre, a takarmányfelhasználásra, a tápanyagok emészthetőségére vagy a filé érzékszervi tulajdonságaira.

Záró megjegyzések

A kutatók arra a következtetésre jutottak: eredményeik bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy nemcsak maga a fekete katonalégy tartalmaz funkcionális AMP-t, hanem a kereskedelemben kapható szárított rovarliszt termék is. A kutatók szilárdan hisznek abban, hogy a BSF antimikrobiális peptidjeinek kórokozó baktériumokkal szembeni hatékonysága a fekete katonalégy alapú takarmány-összetevőket potenciális állat-egészségügyi takarmány-adalékanyagként jeleníti meg. Az állattenyésztésben tapasztalható antibiotikum-rezisztencia növekedése miatt a kutatók úgy vélik, hogy a rovar antimikrobiális peptidjei alternatív természetes megoldást kínálhatnak.

(Forrás: allaboutfeed.net)

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás