Az aszály miatt nagyon rossz állapotban vannak a búzatáblák Magyarország több területén is. A betakarításhoz közeledve egyre több, a várható európai termésmennyiséget lefelé korrigáló jelentést lehet látni. Az ukránok is csökkenő búzatermésről és emelkedő árakról számolnak be. Elkezdődött az áremelkedés, az orosz búza 8-10 dollárral drágult az elmúlt hetekben. Az ukrán búza tonnánkénti ára április közepére 175 dollárra nőtt a dunai kikötőkben, míg a mélytengeri kikötőkben 170 dollárra ment fel. 

A Mezőhír írta meg, hogy a romániai Konstancába 198-203 dollár (73-74 ezer Ft/t) körüli ára is lehet a búzának. Ezt a helyi elemzők azzal magyarázzák, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és Ukrajna búzatermése is csökken idén, ezért a kereskedők igyekeznek bebiztosítani maguknak az árut.

Az aratáshoz közeledve egyre több, a várható európai termésmennyiséget lefelé korrigáló jelentést lehet látni

A legrosszabb minőségű ukrán búza viszont vasúton mintegy 52 ezer forintos árszinten eléri az ország nyugati határát, egy hónap alatt 140 dollárról mindössze egy dollárt emelkedett az értéke. A jövő évi termést illetően viszont azt várják az ukránok, hogy drágulni fog a termény ára.

Mennyiért érdemes odaadni?

Az oldal egy március végi cikkben arról írt, hogy a franciák miatt 20 nap alatt 10 százalékot nőtt a búza ára. Ez akkor 2017 euró/tonnás árszintet jelentett az új termésre. Párizsban azóta is 214 és 217 euró között mozog a termék árazása, a kereskedők egyelőre nem érzik úgy, hogy gond lesz a kínálattal. Sőt, az aratás előtti szállítási határidő kifejezetten nyomott menekülő árakat sejtet az ó termésre - írták.

Arról is beszámoltak, hogy még mindig vannak két évvel ezelőtti búzatételek is a magyar raktárakban, és ez nem csak nálunk van így. A szerződni vágyó kereskedők azt ígérik a gazdáknak, hogy most megoldják a tárolást, és idén tényleg elszállítják a megvásárolt gabonát a termelő telephelyéről. Akinek most a régi malmi búzáért 65-67 ezret kínálnak, az adja oda bátran, de az újra szerződni inkább 70 ezer forintos árszinten lenne érdemes - fogalmaz a cikk.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás