Bognár Lajos országos főállatorvos beszélt arról, hogy milyen változások következhetnek be a 2021-es évben a sertéságazat helyzetében. A vele készített interjúban szó volt az afrikai sertéspestis hatásairól, a Japán exportról, vakcinafejlesztésről, a vaddisznóállomány veszélyességéről, valamint a sikeres ASP-mentesítő módszerekről is. A szakember a házisertések fertőződésének esélyére is kitért a válaszaiban.

Bognár Lajos országos főállatorvossal a Disznó Klub magazin munkatársa készített interjút, ezt az anyagot szemléztük.

A sertéspestis a magyar állatállományra is veszélyes, egyelőre a megelőzés hatékony ellene, de már dolgoznak a vakcina előállításán

Mikor indulhat meg az export Japánba és ez mennyi sertéshúst jelent?

A kiszállítások az állategészségügyi exportbizonyítvány véglegesítését követően kezdődhetnek meg. A japán piacon jellemzően a különleges minőségű termékek iránt van érdeklődés. Azonban az elmúlt évek során végbement folyamatok miatt sem jósolható meg a tényleges kereslet mértéke. A megállapodás létrejöttének jelentősége azonban túlmutat a japán piac megszerzésén, ugyanis több ázsiai ország is referenciaként tekint Japánra, így folyamatban lévő állategészségügyi tárgyalásokra is pozitív hatással lehet.

A velünk hasonló helyzetben lévő országok - a mi példánk nyomán - szintén kiharcolhatják ezt a kedvezményt?

Az afrikai sertéspestis elleni védekezés jogszabályi kerete az Európai Unión belül azonos. Ezért az EU tagállamok számára bizonyos fokú előnyt minden bizonnyal jelent majd, hogy azt a japán állategészségügyi hatóság a magyar példán keresztül behatóan megismerte. Ugyanakkor a japán fél nagyon alaposan vizsgálta a vonatkozó jogszabályok gyakorlati megvalósulását is, így a regionalizáció alkalmazásával kapcsolatos szakmai tárgyalások várhatóan ezen országok számára is komoly szakmai felkészültséget igényelnek majd. Belgium megkapta az ASP-mentes státuszt.

Átvehetünk-e valamit a sikert eredményező módszerek közül?

Belgiumban a vaddisznókban megjelent afrikai sertéspestis felszámolásához az adottságok (elsősorban a földrajzi) és a lehetőségek meglehetősen mások voltak, mint hazánkban. Ugyanakkor természetesen a magyar állategészségügyi szakemberek figyelemmel kísérik a többi tagállam által alkalmazott módszereket, és azokat igyekeznek a hazai körülményekre átültetve felhasználni a védekezés során. Így például hazánkban is sikeresen alkalmazzuk a vaddisznók csapdázását, melyhez felhasználtuk a belga szakemberek tapasztalatait is a csapdák kialakítása és működtetése tekintetében. A múlt év kiemelkedő eseménye, hogy Németországba is megérkezett a vaddisznóállományba az ASP és azóta is tovább terjed. Előreláthatóan nincs gyors megoldás a mentesség újbóli eléréséhez.

Milyen következményei lehetnek ennek ránk nézve?

A pandémia és a németországi sertéspiaci események egyelőre nem eredményezték a német túlkínálat levezetéseként dömpingszerű mennyiségű tételek megjelenését Magyarországon sem az élőállatot, sem a húspiacot tekintve. Az EU piacán az ASP vagy egyéb okból megjelenő többlet sertéshús veszélye miatt azonban az elmúlt év folyamán több irányító bizottsági és tanácsi ülésen támogattuk sürgős és Európa-szintű piaci válságkezelő intézkedések bevezetését. Szükség esetén készen állunk ennek újbóli szorgalmazására. Mindezek hatékony promócióval és a jelenlegi nemzeti támogatások kihasználásával enyhíthetik a piaci nyomást és a jövőbeni negatív következményeket.

Hasonlóan a humán COVID- járványhoz, az ASP esetében is a hatékony vakcina jelenthet megoldást. Hogy áll a világ ezzel?

Egy ASP ellen megfelelően alkalmazható vakcina esetében a vírus elleni hatékonyság mellett kulcsfontosságú szempont a gazdaságos előállíthatóság, a különböző vírustörzsekkel szembeni védelem (keresztvédelem) kialakítása, valamint vaddisznók esetében a szájon át történő alkalmazhatóság biztosítása. A betegség ellen a hagyományos módon előállított, elölt vakcinák, illetve a vírus egyes fehérjéit tartalmazó alegységvakcinák teljes mértékben hatástalannak bizonyultak. Világszerte intenzív kutatások és kísérletek folynak egyéb típusú vakcinajelöltekkel, melyben európai uniós projekt keretében a Nébih is aktívan részt vesz, holland, olasz, portugál, és spanyol partnerekkel együtt.

Ezidáig sikerült házisertés állományainkat megóvni az ASP-fertőzéstől. Vajon meddig tartható ez az állapot?

A házisertés állományokra nézve a legnagyobb kockázatot a járványvédelmi előírások be nem tartása és a felelőtlen emberi magatartás (például állati eredetű élelmiszerhulladék etetése) jelenti. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók, a vadászok és valamennyi érintett folyamatosan betartsa a rá vonatkozó előírásokat, és kövesse az állategészségügyi hatóság által közzétett tájékoztatásban, figyelemfelhívásban foglaltakat, melyekkel megelőzhető a betegség terjedése - mondta Dr. Bognár Lajos.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás