Az éghajlatváltozás következtében megnövekedett a parazitaaktivitás egész évben. Ráadásul új, különösen veszélyes kullancsfajok is megjelentek. Így egyre gyakoribbá válnak a társállatok életét veszélyeztető megbetegedések, amiket idejében el kell kezdeni kezelni. Különben nemcsak a pénztárcánk bánhatja a drága költségeket, de kedvencünk élete is rámehet a kórra.

Az egész országban elterjedtek a vérszívó paraziták, és bár a nagy meleget nem szeretik, a kellemes ősz és az enyhe telek nekik kedveznek. Így mostanára elmondhatjuk, hogy egész évben kullancsszezon van.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent. Többféle betegséget, például Lyme-kórt vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) okozhat az embereknek, a kutyákban pedig a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis, egyszerűbb nevén a babézia (Fotó: Pixabay)

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák. De az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság. Hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a vérszívók áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk velük.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent. Többféle betegséget, például Lyme-kórt vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) okozhat az embereknek, a kutyákban pedig a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis, egyszerűbb nevén a babézia.

A babéziát egy vérben élősködő egysejtű parazita okozza a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját ismeri, de hazánkban eddig csak néhányat dokumentáltak. Most azonban újabb újabb babéziafajták jelentek meg. Olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek – hangsúlyozta egy korábbi nyilatkozatában Dr. Szinesi András ajkai állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara szervezeti elnöke a Hellovidéknek.

Új, veszélyes kullancsfaj jelent meg hazánkban

A klímaváltozás hatására hazánkban is megjelent a Hyalomma kullancsfaj, amely képes hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is – adta hírül a ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) által elindított Kullancsfigyelő projekt. A Hyalomma kullancsok veszélyesek az emberre, a kutyára, a lóra és a szarvasmarhára is!

A tőlünk délebbre, melegebb éghajlanton őshonos Hyalomma kulancsok élőhelye az enyhébb telekkel észak felé tolódik, az új területeken is képesek túlélni, szaporodni, ráadásul elterjedésüket segíti, hogy a gazdákon (például költöző madarakon) nagy távolságokra is képesek eljutni, írja a kullancsfigyelo.hu.

A Hyalomma kullancsok elszaporodását az is segíti, hogy sok más kullanccsal ellentétben átalakulásaik három fázisa során nem három, csupán két gazdára van szükségük. A lárva és a nimfa állapot után, kifejlett felnőttként váltanak és keresnek új gazdát, de ilyenkor az ember, kis és nagy testű háziállatok is célpontjaik. Legveszélyesebb fajai a Hyalomma rufipes és a Hyalomma marginatum.

Támadás-áldozatkeresési stratégia

A kullancsoknak több faja van, támadás-áldozatkeresési stratégia tekintetében két csoportra oszthatóak:

A szemmel rendelkező, látó kullancsfajok a gyepi növényzetben a fűszál árnyékos fonákjának hegyéről lesik szó szerint az arra bóklászó áldozatukat, akire alulról másznak fel.

A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákjáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat.

A két kullancsfaj egyedei fertőzött házi vagy vadállatok vérét szívva veszik magukhoz a kórokozót. Ilyenkor a fertőzött kullancsok petéiből kikelő utódaik továbbadják a fertőzést a gazdaállatoknak, amelyeken élősködnek. Illetve a fertőzött kullancs peterakás nélkül maga is továbbadhatja a babézia kórokozóját.

A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákjáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat (Fotó: Pixabay)

A kórokozó a barna vagy kutyakullancs nyálmirigyében tartózkodik, de nem azonnal kerül át a kutya testébe. A vérszívás kezdetétől számított 1-3 nap után jut csak be a kutya szervezetébe.

A gyilkos kór így jelentkezik

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdák arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése. Például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni.

1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, mert a parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (hemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet csokoládébarnára színezheti. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, “vértelenné” válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak.

A babézia tünetei kutyáknál:

bágyadtság, levertség, kimerültség,

étvágytalanság, fogyás,

láz,

szapora légzés és pulzus,

duzzadt nyirokcsomók,

sötét, barnás vizelet,

a nyálkahártyák színe elhalványul,

súlyosabb esetben hányás, hasmenés,

gyulladások a nyálkahártyákon,

bőr alatti bevérzések,

vérszegénység,

sárgaság,

valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok, remegés is előfordulhat.

Nem szabad elbagatellizálni

Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazdától és a kutyától függ, melyiket választják – sorolta a lehetőségeket Dr. Nagy Anna állatorvos.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy sem olajat, sem tejfölt nem szabad az érintett felületre kenni – sajnos még mindig előfordul ilyesmi –, és ne essünk neki szemöldökcsipesszel a kullancsnak. Ami méretesre is megnő, akár egycentisre is megszívhatja magát, így könnyűnek tűnhet az eltávolítása. Viszont ha nyomorgatjuk a testét, a kullancs agóniájában visszaöklendezi a babéziás vért. Kizárólag a bőrhöz közeli szájszervnél szabad megfogni, amire a boltban vásárolt kullancskiszedő tökéletesen alkalmas. Vagy ha valaki nagyon bizonytalan magában, inkább hozza el a rendelőbe a kutyáját – részletezte Dr. Nagy Anna.

Ha kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok miatt (Fotó: Pixabay)

Kezelhető betegség a babézia, szerencsére már van gyógyszer rá, de minél hamarabb be kell adni a kutyának, ha megtörtént a baj. Volt már példa a doktornő praxisában arra, hogy napokig infúziózni kellett a kutyát, mert nem vitték időben állatorvoshoz. Ha pedig kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok miatt. Ezért is hangsúlyozza, hogy inkább a megelőzésre fókuszáljanak az állattartók, mert az mindig jóval olcsóbb, mint  maga a kezelés, ami 2022-ben jó, ha százezer forintból kijön, de inkább többre számítsanak a gazdák.

Forduljunk állatorvoshoz!

Nagyon fontos, hogy minden parazitaellenes gyógyszert megfelelő módon kell alkalmazni. Tudni kell, hogyan használjuk, milyen gyakran, milyen időintervallumokban és milyen formában (tabletta, spot-on vagy nyakörv). A kutyák részére engedélyezett parazita elleni készítmények mérgezők lehetnek a macskák számára, és veszélyt jelenthetnek az azokkal érintkező kisgyermekekre. Az állatorvosok csak ezek figyelembevételével tesznek javaslatokat. Fontos tehát, hogy ne felejtsük el tájékoztatni állatorvosunkat kedvencünk életkörülményeinek minden részletéről, például, ha más állatokkal él együtt, vagy ha kisgyerekekkel játszik. A paraziták elleni hatékony és biztonságos védekezés szakmai tudást, tanácsadást igényel.

A betegség lehetséges szövődményei

Elhúzódó esetben a babézia a vesékben és májban olyan fokú károsodást okoz, amely már visszafordíthatatlan, és meghal az állat. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

A pontos diagnózishoz vért veszünk a kutyustól, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia. Létezik egy olyan injekciós készítmény, az Imizol, ami, ha időben beadjuk az állatnak, megmenti az életét. Ez sajnos csak akkor érhető el, ha a kezelést még a betegség kezdeti stádiumában elcsíptük, és még nem károsította a fertőzés a veséket és a májat. Hogy erről meggyőződjünk, laborvizsgálatot is csinálunk a kutyánál. A legfontosabb a megelőzés, de persze megeshet a baj bárkivel. Ha a gazdafelelős állattartó, aki odafigyel a kutyára, akkor az esetek nagy részében sikerül megelőzni a nagyobb bajt, ha egyébként egészséges és jó kondíciójú a kutya – mondta el a HelloVidék kérdésére Dr. Kórik Csilla állatorvos.

A babézia teljes kikezelése beletelik néhány hétbe, és az Imizol injekció, valamint az egyéb gyógyszerek, vitaminok, laborvizsgálatok a kutya súlyától és állapotától függően 60000-250000 forint körüli összegre rúgnak.

Drága a kis kedvencek gyógykezelése

Mindenkinek legyen legalább 150 ezer forint tartaléka talonban, mert bármikor beüthet a baj, a kezelési költségek pedig nagyon könnyen elérhetik a több százezer forintot is. Kutyát, cicát tartani ma már luxus kategória, nem úgy van, mint régen faluhelyen, hogy kikötötték az ebet a hordóhoz lánccal, a macska meg bóklászott kedvére, és csak enni kaptak, aztán éltek, amíg éltek. A felelős gazdák már igyekeznek jól tartani az állataikat, ez pedig nem kevés pénz havonta, a 30 ezer forint tényleg az alsó határ kisállatonként.

Nemcsak etetni, oltatni, megelőző gyógyszerekkel kezelni kell őket, de például a macskát évente le kell teszteltetni leukózisra, macska-AIDS-re, a kutyákat szívférgességre. Aztán ugye ott az ultrahang, ha a vérteszt nem mutatna teljes diagnózist. Ezek a tesztek alsó hangon 10 ezer forintba kerülnek, állatkórházaktól, rendelőktől függően. Manapság a kullancsok is szinte egész évben veszélyt jelentenek, de most, a 15-20 fok körüli nappali hőmérsékleten szaporodnak csak igazán. Az enyhe őszi időjárás nagyon kedvez nekik, bolha pedig egész évben van – sorolta Tar Attila, a Buksi Állatotthon elnöke.

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei tavalyhoz képest, úgy, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei – mondta Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás