Júliusban és augusztusban a Kukoricázz velünk! termelési versenyünkben részt vevő gazdáinkkal találkoztunk, ahol a kukoricatermesztés technológiájáról is beszélgettünk velük. Azt tapasztaltuk, hogy minden gazdálkodónál más taktika válik be; legyen szó fajtaválasztásról, vetésidőről, FAO-számról - a talajtípustól és helyszíntől is függően, persze.

A gazdálkodás és így a kukorica termesztése sem egyszerűen sablonok alapján működik; a gazdálkodónak pontosan ismernie kell nem csak a saját területét - annak fekvését, talajtípusát, széljárást, mikroklimatikus viszonyokat, stb. – hanem azt is, hogy a területe milyen növényfajnak és fajtának lesz optimális. Ennek eldöntése meglehetősen nehéz feladat, hiszen a lehetőségeinek egy részét ugyan ki tudja számítani a gazdálkodó, de bizonyos abiotikus tényezőkre, mint például a csapadékviszonyokra vagy a nyári UV-sugárzásra nincsen ráhatása, a biotikus tényezőkről (károsítók) nem is beszélve.

Fotó: Pixabay

A fajtaválasztás a növénytermesztés egyik legfontosabb eleme. A fajtatulajdonosok sok információt átadnak a saját genetikájukról, de azt a gazdálkodónak kell kitapasztalnia, hogy az adott fajta az ő területén hogyan fog viselkedni, milyen tulajdonságai kerülnek előtérbe.

A kukorica virágzása, és így a beporzás sikeressége, végső soron pedig a termés mennyiségének alakulása kulcskérdés. A kukorica megtermékenyülése több dolog függvénye. Evidensnek gondolhatjuk, hogy a kukorica virágzása és így a termékenyülés is szinte magától végbemegy, és mint gazdálkodóknak, ezzel nincsen feladatunk. Azonban a gyakorlat sokszor mást mutat.

A kukorica szélporozta növényünk, hím- és nővirágzattal egyaránt rendelkezik, a beporzás során a címerről a pollen a ragacsos bibeszálakra kerül. A kukorica idegenbeporzású növény, bár önbeporzásra is lehet esélye. A kukorica pollenje viszonylag nagyobb mérettartományba esik a pollenek között, ami miatt a címerről való lehullás után gyors süllyedésnek indul a légmozgás függvényében. A pollen életképességét a környezeti tényezők erőteljesen befolyásolják, a hűvösebb időben tovább életben maradnak.

A virágzás - fajtától függően – elhúzódó folyamat, akár egy hétig is tarthat. A címervirágzat pollenképzése rendkívül energiaigényes folyamat, a kukorica virágzáskor igényli - vizsgálatok szerint is - a legtöbb vizet. Ezért a nemesítési gyakorlat sokszor a kisebb címervirágzatot adó genetikák felé mutat. Viszont a virágzáskori abiotikus és biotikus tényezők kardinálisak a termékenyülés és a termés kialakulásának szempontjából, ezért is jöhet a gondolat a gazdálkodói oldalról, hogy nem egy genetikát használ egy táblán belül, hanem két különbözőt, hiszen így nagyobb a lehetőség mind az idegen megporzásra, mind a virágzás és így a pollenszórás megvalósulásának biztosítására.

A gyakorlatban egyelőre még kevés példát látunk két genotípus egy táblában történő vetésére, de az abiotikus hatások szélsőségeinek kiküszöbölésére akár ez is megoldást jelenthet.

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás