Hirdetés
Közel egy milliárd forintért fejlesztette a gyümölcs feldolgozási rendszerét az Agricolae Kft.
Több mint 960 millió forint magyar és európai uniós támogatással fejlesztette gyümölcs feldolgozási rendszerét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agricolae Kft. A cégnél megvalósul a termőföldtől az étkezőasztalig program, a helyben termett gyümölcsök feldolgozása is helyben történik. A társaság az ipari gőzt, amely a fertőtlenítéshez is szükséges, nem gázzal, hanem biomasszával állítja elő. Az épület elektromos energiaigényét, amely az intézmény világításához, fűtéséhez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges, egy napkohó segítségével állítják elő.
A társaság technológiai fejlesztéseket dolgozott ki, együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), és a középüzemben található csomagolást végző gépet magyar, jánkmajtisi szabadalom alapján gyártották le Lengyelországban.

Ezeket mondták a megnyitón a szakemberek
Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a technológiai fejlesztések átadóján kijelentette: az Agricolae Kft.-nek meghatározó szerepe van a térségben, hiszen több mint száz embernek ad állandó munkát. Továbbá a szezon munkaerőigényének megfelelően Kárpátaljáról 20-50 munkavállaló is érkezik a céghez dolgozni.
Hirdetés
Bíró Csaba, az Agricolae Kft. ügyvezetője elmondta, a társaság a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetével alkotott konzorciumon keresztül valósította meg a kutatási projektet. Ebben olyan innovatív egyedi technológiai és műszaki fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek révén a cégnél a szatmár-beregi gyümölcsök feldolgozásával, világszinten versenyképes új termékeket tudnak előállítani.
Az ügyvezető az MTI-nek elmondta azt is, a konzorcium mintegy 961,5 millió forint vissza nem térítendő magyar és európai uniós támogatásban részesült, melynek segítségével a cégnél olyan egyedi technológiával dolgozhatnak, amivel a gyümölcsöket pár órán belül becsomagolhatják, megőrizve így a termékek frissességét.

Feladatokról és lehetőségekről is szól a beruházás
Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, komoly feladat vár még a vállalkozásra, mert a külföldi piacokon pozíciót kell szerezni és azt megtartani.
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke beszédében kiemelte, a beruházás lehetőséget teremt a térségben az ott termett gyümölcsök felhasználására, ezáltal a rövid és a hosszú élelmiszerláncban helyet és szerepet kapni.
Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a vármegye fejlesztési terveiben kitüntetett helyen szerepel a versenyképes élelmiszergazdaság megteremtése. Hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a legkorszerűbb termeléshez szükséges tudás átadásáról, amiben mellőzhetetlen jelentősége van a gyakorlati termelőszférának és a tudományos közösségek összefogására, együttműködésére és az erőforrásoknak a teljesebb koncentrációjára.
A szakmai együttműködés sokat hozhat az egyetemnek és a vállalatnak is
Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója elmondta, készen állnak, hogy tovább folytassák a hasonló együttműködéseket és reméli, hogy további élete is lesz a projektnek. Kiemelte, össze kell kötni a gyakorlatot és az elméletet, amelyek az iparban hasznosíthatók és a gazdasági fejlődést szolgálják. A beruházással lehetőséget adnak a térségben élőknek a munkára, a fejlődésre - tette hozzá.
Szoboszlai Zoltán, az Agricolae Kft. stratégiai és marketingigazgatója elmondta, hogy a gyümölcskertészet területén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régió a gyümölcs összterméknek több mint 60 százalékát biztosítja, így nagyon fontos az, hogy az egyetemmel együttműködve tudjanak olyan perspektívát nyújtani a fiatalabb agrárgenerációnak, amely bemutatja az ágazatban használt modern technológiákat.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Tonnánként mindössze 300 forintból jobb lesz a takarmány
2025.06.16.A tárolás és tartósítás környezeti feltételei alapvetően meghatározzák, hogy a takarmányok milyen minőségben jutnak el az állatokig.
A szoptató kocák ad libitum takarmányozása
2025.06.14.Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 211 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés