A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési Programjának két pályázata keretében, mely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az Egyetem ezt az összeget további 1 milliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az Egyetem három legnagyobb campusán.

A tudásátadás és az innováció előmozdítására irányuló, egyik VP1-1.2.1-23 azonosítószámú „Bemutató üzemek támogatása” című pályázatban foglalt fejlesztések és beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy az Egyetem hallgatói és a gazdálkodók olyan komplex rendszert ismerjenek meg, ahol a fenntarthatóság és a körkörös zöldgazdálkodási modell elemei mind megtalálhatóak. A bemutató üzemi tevékenységek szorosan kapcsolódnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ,,Zöldegyetem’’ koncepciójához - írta az intézmény közleménye.

Nagy István agrárminiszter (jobbra) és Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezetője a támogatásról szóló dokumentumok átadásán - Fotó: Pelsőczy Csaba

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora így beszélt: 

Az Egyetem campusain jelenleg is számos kezdeményezés zajlik a vidéki társadalmi, kulturális és tudományos élet fejlesztése érdekében. A célunk ezen tevékenység bővítése, a sikeres kezdeményezések kiterjesztése, ahol a saját és külsős hallgatók, valamint a gazdatársadalom tagjai közelebbről is megismerhetik az egyetemen folyó oktatási és kutatás-fejlesztési munkálatokat. A bemutató üzemi pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a kutatási eredményeinket gyakorlati alkalmazásokká alakítsuk át. 

A pályázati forrásból megvalósuló beruházások eredményeképpen két helyszínen, a Gödöllőn lévő Szent István Campuson és a Biohulladék Hasznosítási Központban oktatást, kutatást és ismeretterjesztést elősegítő fejlesztések valósulnak meg, melyek a gyakorlatorientált képzést támogatják. 

„A projekt keretein belül történő infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi a gyakorlati növénytermesztés, állattenyésztés, növénynemesítés, műszaki ismeretek és az energetika egymásra épülésének, egy rendszerbe illesztésének modellezését és bemutathatóságát mind a hallgatók, mind pedig a gazdálkodók felé” – mondta a rektor.

A tangazdaságok Gödöllőn, Kaposváron és Keszthelyen is fejlődnek

A másik sikeresen elnyert projekt keretein a szántóföldi növénytermesztés leginnovatívabb eszközeinek beszerzését és használatát teszik lehetővé a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. gödöllői, kaposvári és keszthelyi telephelyein. A precíziós (helyspecifikus) szántóföldi növénytermesztési gyakorlat kialakításához olyan gépsor beszerzésére van szükség, amely a gazdaság digitalizációjának megvalósítását is előmozdítja.

Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezetője is nyilatkozott: 

A pályázati forrásból beszerzésre kerülő gépek lehetővé teszik, hogy az adatgyűjtéseket (talajminta-vétel, hozamadatok stb.) követően egy olyan modern bemutató gazdaság kerüljön kialakításra, amely méltán nevezhető a hazai agrár-felsőoktatás és gazdálkodói képzés első számú központjának. A növénytermesztés technológiai sorába integrálható eszközök az alapműveléstől a legmodernebb távérzékelési eljárásokig felölelnek minden olyan munkafolyamatot, ahol a digitalizációnak és az innovációnak szerepe van, vagy szerepe lehet a jövőben.”

Nagy István, bemutatóüzemek támogatói okirat átadó, AM, kupola

A mintagazdaságok és az üzemi programok

Dr. Gyuricza Csaba rektor rámutatott, hogy a mezőgazdaság – és egyben a mezőgazdasági (felsőfokú) szakképzés – napjainkban olyan kihívásokkal szembesül, amelyek megoldása a közelmúltban kiképzett szakembereket is folyamatos tanulásra ösztönzi. 

„Olyan mintagazdaságként üzemelő egységek létrehozását kívánjuk megvalósítani, ahol a jelenleg elérhető legmodernebb eszközökkel történhet a mezőgazdaság kihívásainak és a megoldások keresésének bemutatása. 

A bemutatók elméleti és gyakorlati programokból épülnek fel, valamint a programok megtartását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. oktatói és kutatói közösen vállalták fel" - fogalmazott.

A tangazdaságokban bevezetésre kerülő új technológia által előreláthatólag növekedni fog a termésbiztonság és a hatékonyság, ezáltal segítve a gazdaságosabb működést és a tangazdasági funkció magasabb szintre emelését - írták.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás