Hazánkban egyre gyakoribb a több napon át tartó magas átlaghőmérséklet, ami a nappalok mellett éjszaka sem csökken. Ilyenkor az állatok nem tudnak nyugodtan pihenni, csökken az étvágyuk, a teljesítményük és romlik a szaporodásbiológiai állapotuk.

A magas hőmérséklet a tejtermelő telepeken átlagosan 10-35%-os termeléscsökkenést okozhat, de a romlás elérheti a 40-50%-ot is!

A napi tejtermelés csökkenésén kívül a szárazonállás idején csökkenhet a megszülető borjak testtömege és a későbbi laktációs teljesítmény. Gyakoribbá válhat a tőgygyulladás, jelentősen romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, csökken az ivarzó egyedek száma, nő a spermaindex, gyakoribb lesz az embrióelhalás és vetélés A hőstressz a tehenek szervezete mellett a borjak és a növendékek szervezetét is megviseli.

1. ábra: A meleg hatása több évre visszatekintve

Nemcsak a termelés, de az állatok természetes ellenállóképessége is romlik, ezért ilyenkor nő az állományon belüli megbetegedések száma.

2. ábra: Infrastruktúra

A jelentős termeléskiesés és a számos egyéb veszteség komoly nyereségcsökkenéssel jár, ezért a tejtermelő szarvasmarhatelepeken hatékony hőstressz elleni védekezésre van szükség. A csökkenő tejtermelés már a közepes méretű tehéntelepeken is több millió forintos árbevétel-csökkenést eredményezhet!

A szarvasmarháknak tág a semleges hőmérsékleti zónája, ami -15-20  C és +25  C között található, de az állatok komfortzónája ennél szűkebb intervallumban, -5  C +10  C közötti tartományban mozog.

Hazánkban a magas napi hőmérséklet miatt a Holstein szarvasmarhák tejtermelése akár 30-70%-kal is csökkenhet. A túl magas hőmérséklet gyengíti az állatok immunrendszerét, így azok jóval fogékonyabbak lesznek a betegségekre, például, a tőgygyulladásra.

Az állatok a hőtermelés csökkentését alacsonyabb takarmányfelvétellel vagy csökkent emésztéssel érik el. Abban az esetben, ha a hőmérsékletemelkedést a tehén nem tudja tovább kompenzálni hőstresszes állapotról beszélünk. 25  C napi hőmérséklet felett az állatok nem fekszenek, hanem az itatónál csoportosulva keresik azokat a helyeket, ahol a testüket hűteni tudják.

A RISKA-rendszer új fejlesztésével minden istállóban mérjük a hőmérsékletet, a páratartalmat és a mérési adatokat használjuk az istállóban lévő ventilátorok, függönyök intelligens vezérlésére is! Javasoljuk, hogy a telepen több ponton is mérjük a külső hőmérsékletet, illetve a szélerősséget.

Rendszerünk lényege, hogy nyitott, bővíthető és egyedileg fejlesztett.

3. ábra: Meleg nap hatása az átlagos napi eredményre
Székely András projektvezető

Így lehetőségünk van arra, hogy a ventilátorok működését is figyeljük, mérjük. Minden instálóba telepítésre kerül az egyedi mérő-vezérlő rendszer, amely képes más adatok összegyűjtésére is. Az adatokat a saját belső hálózaton keresztül egy kijelölt központban gyűjtjük, tároljuk és egy web-rendszeren keresztül jelenítjük meg a RISKA szokásos adataival együtt.

A laktációban termelt tej mennyiségét az ellés idején uralkodó időjárási tényezők nagymértékben befolyásolják. Tapasztalataink szerint a téli hónapokban ellett tehenek legalább 21%-kal magasabb tejhozamot produkálnak, mint a nyáron ellettek. A legnagyobb különbség a télen és nyáron ellett tehenek között a laktáció első 60 napjában tapasztalható. Az alacsony tejhozamú tehenek 27%-kal, a magas hozamú tehenek 48%-kal több hőt termeltek, mint a nem laktáló társaik. A hőstressz hatására a tejtermelés mennyiségében történő visszaesés mellett, jelentősen romlik a tej beltartalma is.

Az alacsony tejhozamú tehenek 27%-kal, a magas hozamú tehenek 48%-kal több hőt termeltek, mint a nem laktáló társaik. A hőstressz hatására a tejtermelés mennyiségében történő visszaesés mellett, jelentősen romlik a tej beltartalma is.

Az állomány szaporasági teljesítményét csökkentő fertilitási zavarok jelentős anyagi veszteséget okoznak a tulajdonosoknak, aminek hátterében leggyakrabban a petefészek működési zavara, illetve és a korai embrióelhalás áll.

Vizsgálataink szerint a késői vemhesség alatt hőhatásnak kitett tehenektől született üszők kisebbek, az első laktációjuk során átlagosan napi 5 kilóval kevesebb tejet termeltek.

A Riska mérő-vezérlő rendszerével a tárolt adatok a későbbiekben elemezhetők, különösen azért, mert azokat összekötjük a RISKA napi fejési és termékenyítési adataival, így elemezhetővé válnak.

4. ábra: Számítógépen/telefonon megjeleníthető DASHBOARD

Mérjük a ventilátorok működését és teljesítmény felvételét, így lehetőség van az áramfogyasztás elemzésére, vagyis istállónkként elemezhetővé válik a fogyasztási adatok értékelése. Azonnal észrevehető az istállókban lévő ventilátorok kikapcsolt állapota, mert az online DASHBOARD monitorozó rendszer ezt is jelzi.

Online elérhető információk:

Tomjanovich Géza, Székely András

(x)

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás