A zöldségeskert gondozása

Ültetés és betakarítás

A június ideális időszak a paradicsom, paprika, uborka és tök ültetésére. Ügyeljen arra, hogy megfelelően helyezze el őket, hogy elég hely legyen a növekedéshez és a levegő keringéséhez. Folyamatos betakarítás esetén előnyös az olyan növények egymás utáni ültetése, mint a saláta, a retek és a bab.

Kártevőírtás

Ahogy a kártevők aktívabbá válnak, fontolja meg az integrált növényvédelem alkalmazását. Ez a megközelítés magában foglalja a fizikai akadályok, például sortakarók használatát, a jótékony rovarok (katicabogarak és fátyolkák) bátorítását, valamint szerves oldatok, például neemolaj vagy rovarölő szappanok alkalmazását. Ne feledje, hogy a vegyszerek csak végső megoldásként jöhetnek számításba.

A füvészkert karbantartása

Metszés és betakarítás

Rendszeresen metssze meg a fűszernövényeket, például a bazsalikomot, a mentát és az oregánót, hogy elősegítse a bokrosabb növekedést. Reggel szüretelje a gyógynövényeket, amikor az illóolajaik a leghatásosabbak. Fontolja meg a betakarítás után feleslegessé vált növényzet szárítását vagy lefagyasztását későbbi felhasználás céljából.

Társültetés

Integráljon fűszernövényeket, például rozmaringot, kakukkfüvet és levendulát a zöldségekkel. Ezek a gyógynövények elriaszthatják a kártevőket, és vonzhatják a beporzókat, javítva a kerti ökoszisztéma általános egészségét.

A virágágyás karbantartása

Elvirágzott részek eltávolítása és metszés

Annak érdekében, hogy virágágyásai élettel teljenek, rendszeresen metsszen vissza minden növekedést. Ez elősegíti a folyamatos virágzást és a rendezett megjelenést. A közönséges kerti virágok közül a rózsa, a körömvirág, a petúnia és a muskátlik azok, amelyeknek előnyös a júniusi "elpusztulás". A kifakult virágok eltávolításával nemcsak az új virágzást segíti elő, hanem megakadályozza, hogy a növények energiát fordítsanak a magtermelésre.

Öntözés és mulcsozás

A június forró és száraz lehet, ezért gondoskodjon a virágágyások megfelelő öntözéséről. A víz megtakarítása érdekében használjon áztatótömlőket vagy csepegtető öntözést. Takarja be azokat szerves anyagokkal, például szalmával, faforgáccsal vagy komposzttal, hogy megtartsa a talaj nedvességét és elnyomja a gyomokat.

szilvafa gyümölccsel

Fotó: Pixabay

Gyümölcsfák és bokrok

Ritkítás és metszés

A gyümölcsfák és bokrok gyakran több termést hoznak, mint amennyit elbírnak. A felesleges terméseket vékonyítsa el, hogy megakadályozza az ágak letörését. Nyári metszéssel távolítsa el az elhalt vagy beteg ágakat, javítsa a légáramlást és formálja a növényeket.

Szerves trágyázás

Komposztot vagy jól korhadt trágyát vigyen fel a gyümölcsfák és bokrok tövébe, hogy biztosítsa a tápanyag folyamatos felszabadulását. Kerülje a szintetikus műtrágyákat, amelyek károsíthatják a talaj hasznos élőlényeit.

Gyepápolás

Kaszálás és öntözés

Állítsa magasabbra a fűnyíró késeit júniusban, hogy a fű hosszabb ideig megmaradjon, ami segít megtartani a nedvességet, és árnyékolja a talajt. Öntözze be a pázsitot kora reggel, hogy csökkentse a párolgást és a gombásodást.

Gyomkezelés

Kézzel húzza ki a gyomnövényt, vagy használjon kapát az eltávolításához. Tartós gyomnövények esetén fontolja meg ecet alapú gyomirtó szer használatát. Vessen túl minden csupasz foltot, hogy vastag, egészséges gyepet tartson fenn, amely természetesen elnyomja a gyomokat.

Környezetbarát ártalmatlanítás és újrahasznosítás

Zöld metszés

A növények metszésekor kerülje a nyesedék szemétbe küldését. Ehelyett hasznosítsa újra őket. Adja hozzá a komposzthalomhoz, ahol tápanyagban gazdag komposzttá bomlanak le. A legjobb eredmény érdekében vágja az ágakat kisebb darabokra, hogy felgyorsítsa a bomlást, és biztosítsa, hogy jól keveredjenek más komposztanyagokkal. Alternatív megoldásként használjon felaprított ágakat talajtakaróként a növények körül, hogy megőrizze a nedvességet, és csökkentse a gyomnövekedést.

Komposztálás

Június remek alkalom a komposzthalom elindítására vagy fordítására. Tegyen bele zöld anyagokat (levágott fű, zöldségmaradványok) és barna anyagokat (szárított levelek, szalma) a nitrogén és a szén egyensúlyának megteremtése érdekében. A komposztálás nemcsak csökkenti a hulladék mennyiségét, hanem természetes módon gazdagítja a talajt.

Összehozva mindezt

Június a kertészek nyüzsgő hónapja, tele van olyan feladatokkal, amelyek elősegítik a növekedést és a fenntarthatóságot. A környezetbarát gyakorlatok beépítésével egészséges, élénk kertet tarthat fenn, amely virágzik, miközben minimálisra csökkenti a környezeti hatásokat. Fogadja meg ezeket a tippeket, és élvezze a virágzó kert előnyeit a nyári hónapokban.

(Forrás: garden-guide.com)

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás