Az új-zélandi Agovor egy autonóm, könnyű elektromos traktort dobott piacra, amelyet arra terveztek, hogy automatizálja a kültéri kézi munkavégzést soros és speciális növényeknél. Önálló vontatásra alkalmas robottraktor, olyan képességekkel, mint a permetezés, a kaszálás, az adatgyűjtés és a terményfelderítés.

A robot egy integrált rendszeren keresztül működik, amely lehetővé teszi különféle munkaeszközök csatlakoztatását. Fejlett szoftvere révén önállóan, nagy pontossággal hajt végre feladatokat.

A GOVOR olyan robottraktor, amelyet úgy terveztek, hogy automatizálja a kültéri feladatokat sor alapú és speciális növényeknél. (Forrás: futurefarming.com)

A GOVOR az RTK-GPS-t ötvöző, szenzorokkal és kamerákkal támogatott szoftvert használja, amely lehetővé teszi a navigációt és a feladatok elvégzését minimális emberi felügyelet mellett. Jelentősen csökkentve ezáltal a munkaerőköltségeket, a talajtömörödést, valamint növelve a biztonságot és a hatékonyságot.

A 4. generációjánál tart

A GOVOR jelenleg a 4. generációjánál tart. Az Agovor azt tervezi, hogy együttműködik iparági partnereivel az intelligens pótkocsitartozékok kínálatának bővítése érdekében. A robot kereskedelmi forgalomban elérhető, és bérleti alapon kínálják. Az árak havi 1100 USD-tól kezdődnek.

A GOVOR kiemelkedik könnyű, mindössze 50 kg-os súlyával. Közvetlen hajtású villanymotorral rendelkezik. A standard vonóhoroggal szerelt traktor  600 kg-ig képes vontatni. A lítium akkumulátorok – 12 órás hatótávolsággal – lehetővé teszik, hogy éjjel-nappal önállóan működjön.

A robot egy integrált rendszeren keresztül működik, amely lehetővé teszi különféle munkaeszközök csatlakoztatását, fejlett szoftverrel, hogy önállóan, nagy pontossággal hajtson végre feladatokat.

Robotflotta

A termelők használhatnak egyetlen GOVOR-t vagy egy robotflottát. Az elülső és a hátsó kamerák lehetővé teszik a termelők számára, hogy élő közvetítés útján ellenőrizzék a robotot. Feladattól függően körülbelül 2 hektárt tud lefedni óránként olyan feladatoknál, mint a szőlőpermetezés. Az Agovor szerint a működési költségek alacsonyak.

A manőverezhetőség nagyszerű, mondja Richard Beaumont, a vállalat alapítója és igazgatója. „És mivel könnyű, két ember fel tudja emelni, és valószínűleg elfér egy autó hátuljában. A talajtömörödésre alig van hatása. És – ami ezzel együtt jár – az az, hogy egy időjárási esemény után hamarabb lehet visszajutni a földre.”

A kisebb járművekből álló flotta használata nemcsak a talajtömörödést csökkenti, mondja Beaumont. „Ha tíz darab van, és – bármilyen okból – egy elromlik, akkor is 90 százalékon fut. És mivel olyan kicsi, könnyen küldhetünk egy másikat. Nincs extra beállítás. Csak bekapcsolod, és már indulhatsz is. Az üzemidő nagy probléma a gazdálkodók számára.”

CDA permetező

Beaumont hangsúlyozza, hogy nagyon sok kistermelő van, akiket jelenleg nem szolgál ki a technológia. „Egy ekkora egységgel egy kistermelőt, de egy nagytermelőt is ki tudunk szolgálni. Flottában üzemeltethetjük őket. Rengeteg manuális feladat van, amit önállóan is el tudunk végezni. Kevesebb emberre van szükség, de egyre többen ismerik az okostelefonok használatát, és egyre kevesebben tudják, hogyan kell traktort kezelni.”

Az Agovor jelenleg a gyompermetezésre, a kaszálásra és a lombkorona-permetezésre összpontosít, és iparági partnereivel együttműködve fejleszti és építi ki az intelligens pótkocsitartozékok szélesebb ökoszisztémáját. Az egyik tartozék, amelyet az Agovor már a traktorhoz tervezett, egy CDA permetező. Ezzel a permetezővel a termelők nyolc óra üzemidőt kapnak, mielőtt újra kell tölteniük a permetezőgépet. A cég egy elektromos fűnyíró prototípusát is kifejlesztette.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás