A kókuszt sokan kedvelik és örömmel fogyasztják valamilyen édesség, sütemény vagy ital formájában. Azt viszont kevesebben tudják, hogy nem csak a konyhában, hanem a kertben is értékes alapanyag lehet. Mégpedig azért, mert a kókuszrost javítja a talaj állapotát és a termőképességet, növeli a talajlevegőzést és a vízelvezetést is segítheti. Ráadásul egyes gyökérbetegségek ellen is bevethető. Érdemes átnézni, hogyan és miért hasznos a kapa mellett a kókuszt is megragadni, ha kertészkedésről van szó.

Ugyan a legtöbben egyszerűen hulladékként néznek a kókuszrostra, de valójában a többi része remekül hasznosítható - írta a Balconygardenweb cikkére hivatkozva az Agrárszektor anyaga. 

a kókuszrost javítja a talaj állapotát és a termőképességet, növeli a talajlevegőzést és a vízelvezetést is segítheti

A kókuszrostot más iparágak is felhasználják: leggyakrabban erózióvédelmi matracok, hálók és textíliák formájában találkozni vele, de kefék és kötelek gyártásához is ideális. Ahhoz, hogy a rostokat kinyerjük, addig kell áztatni a kókuszdió héját, amíg a rostok teljesen elválnak a héjtól. Ezeket a rostokat ráadásul üvegházakban, kertészetekben és palántanevelő telepeken is alkalmazhatják. 

Milyen további előnyei vannak annak a kókuszrostnak más termőközeggel szemben:

  • gyommag mentes és steril,
  • semleges pH-értéke van
  • jobb nedvességmegtartó és levegőztető képességgel rendelkezik, a tőzeghez képest lassabban bomlik le.

A kókuszrosthoz pillanatok alatt hozzájuthatunk, számos helyen lehet vásárolni préselve, tégla formában is. Ezeket a téglákat könnyű csomagolni, tárolni és kezelni is. Használat előtt a terméket pedig fel kell oldani. Érdemes tudni, hogy a kókuszrost szárazon ékezik, amit aztán be kell áztatni a használat előtt, hogy megduzzadjon. Egy ilyen blokk akár 5 kilós is lehet, így igen nagy mennyiségű ültetőközeget kaphatunk. 

Az alábbi módon használjuk fel a blokkokat:

  • Vágjunk szét egy téglát, és dobjuk egy nagy vödörbe, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tégla meg tudja magát szívni.
  • Hagyjuk a kókuszrostot egy ideig a vízben állni, hogy meglazuljon és felszívja a vizet.
  • 10-15 perc elteltével keverjük össze, és ha száraznak tűnik, adjunk hozzá még vizet.
  • Néhány perc után keverjük meg. Mindezt addig ismételjük, míg azt nem látjuk, hogy egy laza szerkezetű, nedves kókuszrostot nem kapunk. Ha mindez megvan, már használhatjuk is a kertben.

Mire használható a kertben?

A kókuszrost közvetlenül bedolgozható a kerti talajba, ezzel javítva a vízvisszatartást és a levegőztetést. Emellett képes csökkenteni a talajgomba és gyökérbetegségek kockázatát is. Továbbá használható talajtakaróként is a kerti növények körül. Ám nem csak a kertben, hanem akár cserepes növényeknél is alkalmazható - írta a cikk.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás