Újabb fordulat történt az európai ipar és a környezetvédelem között zajló vitasorozatban: a szarvasmarhatelepeket kivették a káros ipari kibocsátások csökkentését célzó új szabályok alól. A meglepő irányváltás az Európai Unió mezőgazdasági környezetvédelmi szabályozást érintő politikájában történt. Az eddigi szigorú tiltások és szabályozások helyett a jelek szerint egyre inkább az enyhítések irányába helyeződik a jogalkotás. 

Az Agrárágazat írta meg, hogy az Európai Parlament 2023. november 22-én leszavazta a tervezett EU-s növényvédelmi rendeletet (SUR). Tehát egyelőre nem dolgoznak tovább az Európai Unióban azon, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentsék a növényvédő szerek használatának mértékét. A hírt a gazdálkodói szervezetek örömmel, a környezetvédők éles bírálattal fogadták.

Újabb fordulat történt az európai ipar és a környezetvédelem között zajló vitasorozatban: a szarvasmarhatelepeket kivették a káros ipari kibocsátások csökkentését célzó új szabályok alól az Európai Unió illetékesei - Fotó: Magro.hu, CSZS, Győr-Moson-Sopron vármegye

Kivették a szarvasmarhatelepeket a káros kibocsátók listájáról

Várhatóan így lesz ez az ipari kibocsátásokról szóló irányelv (IED) javasolt átalakítása után is. Ezt az EU végrehajtó testülete 2022 áprilisában mutatta be azzal a céllal, hogy az ipari létesítményekből származó káros kibocsátások csökkenjenek, ennek hatályát pedig az EU legnagyobb állattartó telepeire is kiterjesztette volna. A javasolt módosítások azt jelentenék, hogy a 200-nál több haszonállattal rendelkező sertés- és baromfitartó gazdaságok, valamint a legalább 300 példányos szarvasmarhatelepek az irányelv hatálya alá esnének. Idén számos vitát lefolytattak az EU-ban ezzel kapcsolatban, és végül a szarvasmarhatelepeket kizárták a káros ipari kibocsátások csökkentését célzó új szabályok alól. 

Az Európai Parlament és az EU Tanácsának ez az ideiglenes megállapodása tehát gátat vetett az Európai Bizottság azon szándékának, hogy kibocsátási határértékeket állapítson meg a nagyméretű szarvasmarhatelepek esetében.

A következő izgalmak még hozhatnak izgalmat

Miután évek óta az agrár-környezetvédelmi viták középpontjában van a szarvasmarhák metánkibocsátása és a takarmányszükséglet inputanyagigényes, környezetterhelő mivolta, a megállapodás azért annyit még hozzátesz: az EU végrehajtó hatóságának 2026 végéig fel kell mérnie, hogyan lehet a legjobban kezelni ezeket a kibocsátásokat.

A következő lépés, hogy az ideiglenes megállapodást a tagállamok EU-tanácsi képviselői és az EP-képviselők elé terjesztik. Amennyiben jóváhagyják azt, az állattartásra vonatkozó új szabályokat fokozatosan alkalmazzák, 2030-tól kezdve a legnagyobb gazdaságokban - írták.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás