A globális sertéshústermelés a következő évtizedben tovább fog növekedni. Ez a jövőbeli előrejelzésekből egyértelműen kiderül. Mégis jó, ha a fejleményeket perspektívába helyezzük. A sertéshústermelés növekedése nem fogja elérni a baromfiágazatban tapasztalt szintet, és – más kontinensekkel ellentétben – Európa ipara a csökkenés felé tart.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb mezőgazdasági előrejelzése szerint a világ hústermelése 2022 és 2031 között 345,2 millió tonnáról 377,2 millió tonnára nő.

A 4 fő hústípus eltérő módon fog fejlődni. A baromfihús és a sertéshús termelési volumene közötti különbség a vizsgált évtizedben 15 millió tonnáról közel 25 millió tonnára nő (Fotó: Pixabay)

A teljes növekedésből 32,0 millió tonna:

- 17,9 millió tonna vagy 55,9% baromfihús lesz;

- 8,1 millió tonna vagy 25,2% sertéshús lesz; és

- 4,2 millió tonna vagy 13,0% marhahús lesz.

A 4 fő hústípus eltérő módon fog fejlődni. A baromfihús és a sertéshús termelési volumene közötti különbség a vizsgált évtizedben 15 millió tonnáról közel 25 millió tonnára nő.

Eltérő dinamika kontinentális szinten

A termelés alakulásának kontinentális szintű elemzése azt mutatja, hogy a legnagyobb abszolút növekedés Ázsiában és Észak-Amerikában várható; Afrika, Latin-Amerika és Óceánia messze elmarad ettől. Európában a termelés volumenének 1,6 millió tonnás vagy 5,1%-os csökkenése várható. A legnagyobb relatív növekedésre Afrikában lehet számítani – 19,6% -ra –őket Ázsia követi 11,9%-kal.

Vallási akadályok

A sertéshús fogyasztásának vallási akadályai is vannak, ezek mintegy 3,5 milliárd embert zárnak ki a potenciális fogyasztók köréből. Az egyes kontinensek eltérő dinamikája befolyásolja a világ termelésében való részesedését a jelenlegi évtizedben. Ázsia országai a globális termelésnövekedés 78,4%-át adják majd, őket követi Észak-Amerika 11,0%-kal, majd Latin-Amerika 6,8%-kal.

Ázsia kiterjeszti domináns pozícióját

Ázsia 2,6%-os növekedéssel képes lesz kiterjeszteni domináns pozícióját, amelyet Afrika 0,2%-kal, Észak-Amerika pedig 0,1%-kal követ. Az európai országok ezzel szemben 2,9%-ot veszítenek 2022-es részesedésükből. A csökkenő tendencia ellenére Európa a globális sertéshústermelés második legfontosabb régiója marad Ázsia mellett, jóval megelőzve Észak-Amerikát. Az országszintű fejlődést közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy mely országok jelentősége fog nőni, és melyek veszítenek piaci részesedésükből.

A fejlődő országok a jövő dinamikáját alakítják

A sertéshústermelés várható fejlődésének elemzése az országok fejlettségi szintje szerint azt mutatja, hogy a fejlődő országok lesznek a dinamikus fejlődés motorjai a jelenlegi évtizedben. A fejlett országok részesedése a globális sertéshústermelésben 39,6%-ról 36,7%-ra csökken, míg a fejlődő országok részesedése 60,4%-ról 63,3%-ra nő. A két országcsoport termelési volumene közötti különbség 2022-ben 25,2 millió tonna volt; ez 2031-re 33,6 millió tonnára, azaz 33,3%-ra nő.

Népességnövekedés

A világ népessége 2022 és 2031 között 8 milliárdról 8,4-8,5 milliárdra nő. Ázsia és Afrika lesz az a két kontinens, ahol a legnagyobb lesz a népességnövekedés. A 2031-re prognosztizált évi 68 milliós növekedésből 37 millióért Afrika, 26 millióért Ázsia és 6 millióért Amerika lesz felelős; Európában ezzel szemben a népesség 1,1 millióval csökken.

A termelés várható alakulását országos szinten közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a figyelembe vett 15 nem EU-27 országból 5 fejlődő ország, 6 feltörekvő gazdaság, 4 pedig fejlett ország. A termelés volumene ebben a 15 országban magasabb lesz, mint globális szinten. Ez tükrözi a termelés várható csökkenését Európában, különösen az EU-27-ben.

Kína, az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek

Míg a vizsgált évtizedben a 15 ország közül 11 esetében a termelés növekedése várható, addig Japánban, Kanadában, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban a csökkenés lesz a meghatározó. Az országcsoport várható termelésnövekedésének 83,7%-át mindössze 3 ország – Kína, az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek – adja majd, Kína egyedül 58,9%-kal. Ez azonban feltételezi, hogy Kínának sikerül megfékeznie az afrikai sertéspestis kitöréseit.

A Fülöp-szigeteken lesz a legnagyobb relatív növekedés, 95,8%-kal; Japánban a legnagyobb, 1,4%-os csökkenés. Az egyes országok csökkenő tendenciája ellenére a 15 legnagyobb ország hozzájárulása a világtermeléshez a 2022-es 73,3%-ról 2031-re 75,4%-ra nő.

Fejlődés az EU-tagállamokban

Ha az EU-27 sertéshústermelését is bevonnánk az országszintű elemzésbe, akkor 2021-re a következő helyzet alakulna ki (az EU-ra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre frissebb adatok): a 15 országból 7 lenne EU-tagállam. A globális termelés 16,3%-át adnák.

EU-27

Az EU-27 egészére vonatkozóan az OECD-FAO mezőgazdasági kilátásai a termelés 1,8 millió tonnás csökkenését jósolják, a 2022-es 23,9 millió tonnáról 2031-re mindössze 22,1 millió tonnára, azaz 7,5%-kal. Az EU-27 részesedése a globális termelésből ennek megfelelően 19,8%-ról 17,1%-ra csökken. Országos szintű előrejelzések még nem állnak rendelkezésre. Spanyolország, Dánia és Hollandia azonban valószínűleg meg tudja majd tartani termelési volumenét, míg Németország, Lengyelország, Ausztria és néhány kelet-európai tagállam csökkenéssel néz szembe.

A sertéshús továbbra is veszíteni fog piaci részesedéséből a gyorsan növekvő baromfihússal szemben, amelyet a fogyasztók egyre jobban kedvelnek. Nem utolsósorban az alacsonyabb kiskereskedelmi ár miatt (Fotó: Pixabay)

Valószínűleg Németországban lesz a legnagyobb visszaesés

Az elmúlt évek fejleményeit figyelembe véve valószínűleg Németországban lesz a legélesebb a visszaesés. Alsó-Szászországban, a német sertéshústermelés központjában 2017 és 2022 között 24,4%-kal csökkent a sertéstartó gazdaságok száma, és ezzel párhuzamosan a sertésállomány 1,3 millióval (vagy 16,0%-kal) mindössze 7,4 millióra csökkent. Németország egészét tekintve a sertéshústermelés csaknem 5 millió tonnáról várhatóan 3,8-4,0 millió tonnára csökken.

Lengyelország és más kelet-európai országok fejlődése nagyban függ attól, hogy képesek-e megfékezni az afrikai sertéspestis kitöréseit. A magasabb nyersanyagárak és energiaköltségek következtében emelkedő termelési költségek mellett a legtöbb országban csökken az egy főre jutó fogyasztás. A sertéshús továbbra is veszíteni fog piaci részesedéséből a gyorsan növekvő baromfihússal szemben, amelyet a fogyasztók egyre jobban kedvelnek. Nem utolsósorban az alacsonyabb kiskereskedelmi ár miatt.

Összességében a dinamikus fejlődés ellenére a húspótló termékek piaci részesedése az 1 071 milliárd dollár értékű teljes globális értékesítési volumenből mindössze 0,5% volt (Fotó: Pixabay)

Az alternatív sertéshús lesz a versenytárs?

Tekintettel a növényi alapú húspótlók előállításának dinamikus fejlődésére és a sejtkultúrákból történő hústermelés kialakuló lehetőségére, feltételezhető, hogy a teljes húsfogyasztáson belüli részesedésük jelentősen növekedni fog ebben az évtizedben. A növényi alapú húspótlók értékesítése 2021-ben világszerte elérte az 5,7 milliárd dolláros értéket.

Nyugat-Európa és Észak-Amerika részesedése 4,7 milliárd dollárt tett ki. A sejtkultúrákból származó hús (csirkehús) eddig Szingapúrban volt engedélyezett, de még nem érte el a számottevő értékesítési volument. Összességében a dinamikus fejlődés ellenére a húspótló termékek piaci részesedése az 1 071 milliárd dollár értékű teljes globális értékesítési volumenből mindössze 0,5% volt.

Különösen a marhahúst és a baromfihúst helyettesítő termékek voltak elérhetőek a piacon. Egyedül Ázsiában a sertéshús ért el nagyobb piaci részesedést. Észak-Amerikában, az EU-ban és Ázsiában még nem érkezett be kérelem induló vállalkozásoktól vagy cégektől a sejtkultúrákból származó sertéshús piaci engedélyeztetésére. Így ez a technológia középtávon valószínűleg nem fog a piac számára jelentős mennyiséget termelni.

Vannak azonban jelek arra, hogy néhány start-up és vállalat olyan hibrid termékek előállításán dolgozik, amelyek korábban elérhetik a hagyományos módon előállított sertéshús költségparitását. Mindazonáltal itt is szükség van még a sejtkultúrás hús piaci engedélyezésére.

Előzetes következtetés

A jelenlegi évtizedben a sertéshús-termelés sokkal lassabban fog növekedni, mint a baromfihúsé. Az emelkedő termelési költségek és a stagnáló, sőt számos országban csökkenő egy főre jutó fogyasztás fontos irányító tényezők. A többi kontinenssel ellentétben Európában a termelés volumene csökkenni fog.

Mindazonáltal Európa a sertéshústermelés második legfontosabb központi régiója marad Ázsia mellett, amely tovább növelheti domináns pozícióját. A növényi alapú húspótlók és a sejtkultúrákból származó sertéshús a belátható jövőben nem fog nagyobb piaci részesedést elérni.

(Forrás: pigprogress.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A cserszömörce, ami szinte magát gondozza - gondozási tippek és érdekességek

2024.10.15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) egy szívós, lombhullató cserje, amely Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Látványos, sűrű, pihés virágzata miatt „füstfának” is nevezik. A növény természetes élőhelye sziklás hegyoldalakon és száraz erdős részeken található, ahol gyorsan elterjed a cserjék és fák között.

Makói hagyma: végleg befellegzett neki vagy van még jövője?

2024.10.15.

Az egykor világhírű makói vöröshagyma termesztése az elmúlt évtizedek során drámai mértékben visszaesett. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, napjainkban alig néhány tucat hektáron foglalkoznak vele. A háttérben számos gazdasági és infrastrukturális probléma áll: az öntözés hiánya, a magas termelési költségek és az import versenytársak dominanciája mind hozzájárultak a hagyományos magyar hagyma háttérbe szorulásához.

Medve miatt aggódnak Bajót lakosai, veszélyesek most a környék erdői

2024.10.15.

A Komárom-Esztergom vármegyei Bajót község önkormányzata hívta fel a figyelmet arra, hogy medve jelenlétét észlelték a környéken.

Magyar marhahúspiac: kevesebb vágás, növekvő export, dráguló árak

2024.10.15.

A globális marhahúspiac dinamikus változásokat mutat, amelyeket a helyi termelési trendek, fogyasztási szokások és export-import mozgások formálnak. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb nemzetközi és magyar fejleményeket az agrárpiaci jelentések alapján.

Sok méhésznek marad a kaptárban a méze, mert nem érdemes kipergetni

2024.10.15.

Az aszály kedvezőtlenül hatott a termelésre, a legnagyobb kihívást az ágazatban pedig továbbra is az extrém alacsony felvásárlási árak jelentik.

Dráguló borok, növekvő borexport – mi áll a háttérben?

2024.10.15.

A borpiacon jelentős áremelkedés figyelhető meg, amely mind a belföldi, mind a nemzetközi piacot érinti. A magyar borászatok sikeresen növelték exportjukat, különösen a fehérborok és a lédig borok iránt nőtt meg a kereslet. Eközben az import is erősödött, jelezve, hogy a borpiac dinamizmusát továbbra is az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igények mozgatják.

Partnerhírek
Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 26 univerzális kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 26 univerzális kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 109 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás