Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Ez a cikk tippeket ad az alma helyes betakarításához, a megfelelő tárolásához a hosszabb frissesség érdekében és ízletes ételek elkészítéséhez.

Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C (34-36°F), magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra (Fotó: Pixabay)

Alapvető tippek az alma betakarításához

Tudja, mikor kell betakarítani. Az alma általában nyár végétől kora őszig készen áll a szedésre. A legjobb módszer annak megállapítására, hogy érett-e, ha óvatosan felemeli az almát; ha könnyen leválik az ágról, akkor alkalmas a szüretre. Kerülje az almák húzását vagy rántását, mert ez egyaránt károsíthatja a fát és a gyümölcsöt is.

Kíméletesen szüreteljen! Almaszedéskor tartsa a gyümölcsöt a kezében, és kissé csavarja meg. Gyengéd megközelítést alkalmazzon a zúzódások megelőzése és a gyümölcs hosszú élettartamának biztosítása érdekében

Reggeli betakarítás. A hűvösebb reggeli hőmérséklet segít megőrizni az alma ropogósságát és frissességét. Kerülje a betakarítást a déli melegben, mert olyankor gyorsabban megromolhat a gyümölcs.

Válogassa szét az almákat minőség szerint! A betakarítás során válassza el a tökéletes a darabokat a foltos vagy kisebb sérüléssel rendelkezőktől. A hibás almákat érdemes legelőször felhasználni vagy tartósítani, míg a tökéletesek ideálisak a tárolásra.

Keresse meg a megfelelő színt! Annak megállapításához, hogy az alma készen áll-e a betakarításra, különösen a hosszú távú tároláshoz, ellenőrizni kell a színét. Az érett almának a fajtájának megfelelő színezetűnek kell lennie – a piros almának valóban pirosnak kell lennie, míg a zöld almának enyhén sárga árnyalatúnak. Tárolási célból azonban érett, de kissé alulérett almát válasszunk, mert így tovább friss marad anélkül, hogy túlérne.

A tárolás titkai

Az alábbi egyszerű trükkökkel hónapokig frissen tarthatja almáját.

Válassza ki a tároláshoz leginkább megfelelő fajtát! Nem mindegyik tárolható egyformán jól. Ebből a szempontból a legjobb fajták közé tartozik a Granny Smith, a Fuji és a Honeycrisp. Hosszabb eltarthatósággal rendelkeznek, és megőrzik állagukat és ízüket.

Tárolja hűvös, párás helyen! Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C, magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra. Ha lehetséges, csomagoljon be minden almát egy újságpapírba, hogy ne érjenek egymáshoz, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy az egyik romlott alma megfertőzi a többit.

Rendszeresen ellenőrizze a romlást! Rendszeresen ellenőrizze a tárolt almát, hogy nincs-e rajta rothadás vagy romlás jele. Azonnal távolítson el minden érintettet, nehogy átterjedjen a tétel többi részére.

Tartsa távol más termékektől! Az alma etiléngázt bocsát ki, ami más gyümölcsök és zöldségek gyorsabb érését és romlását okozhatja. Tárolja őket külön a frissesség meghosszabbítása érdekében.

A pitén túl: kreatív felhasználási módok a konyhában

  1. Saláták. A vékony almaszeletek frissé, ropogóssá teszik a salátákat. Párosítsa őket diófélékkel, sajttal és egy könnyű vinaigrette-vel, a finom őszi ízek érdekében.
  2. Szószok és pürék. Az almából szószokat vagy püréket készíthetünk, amelyek köretként, más receptek alapjául vagy akár bébiételként is szolgálhatnak.
  3. Sütés. Használjon almát sütési receptekben, például pitékben, tortákban, vagy süsse meg gyökérzöldségek mellett a különleges ízhatás érdekében.
  4. Almavaj. Lassan főzzük az almát cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel, amíg sűrű, gazdag kenet nem lesz belőle. Használható pirítósra, zabpehelyre vagy sütemények töltelékeként.
  5. Apple Chutney. Keverje össze az almát ecettel, hagymával, gyömbérrel és fűszerekkel, hogy édes és csípős chutney készüljön belőlük. Kiváló kísérő húsokhoz, sajtokhoz vagy szendvicsek ízesítőjeként.
  6. Almachips. Az almát vékonyra szeleteljük, megszórjuk egy kis fahéjjal vagy cukorral, és lassan ropogósra sütjük. Ezek egészséges, ropogós nassolnivalók, amelyek tökéletesek az őszre.
  7. Almás saláta. Vágja fel az almát, és keverje össze káposztával, sárgarépával és csípős öntettel. Ez egy nagyszerű köret grillezéshez vagy hamburgerek és szendvicsek feltéteként.

Az almaszüret lezárása

Ezekkel a tippekkel és ételötletekkel a legtöbbet hozhatja ki az almatermésből a szezonban. Akár eltárolja későbbi felhasználásra, akár új és izgalmas recepteket próbál ki, az alma sokoldalú és ízletes kiegészítője a konyhának. Élvezze a betakarítás folyamatát, és élvezze az ősz ízeit!

(Forrás: garden-guide.com)  

További híreink

A medvéknél nagyobb veszély hazánkban a kórt terjesztő kullancs és szúnyog

2024.12.02.

A magyarországi medvékkel kapcsolatos tudnivalókról, így a medveészlelésekről is beszélt Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai referense.

Kézikönyvvel segíti a gazdákat az új Agrár-környezetgazdálkodási támogatás igénylésében a NAK

2024.12.02.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kézikönyvben foglalta össze az AKG-val kapcsolatos tudnivalókat.

A világon elsőként Dánia adóztatja meg a tehenek károsanyag-kibocsátását

2024.12.02.

A dán parlament megszavazta a törvényjavaslatot, ami 2030-tól kezdve környezetvédelmi adót vet ki a mezőgazdaságra a károsanyag-kibocsátás után.

Nagy sebességű robotültetők a precíziós palántaneveléshez

2024.12.01.

A holland TTS vállalat kifejlesztett egy sor nagysebességű automata robotot, amelyeket a fiatal palánták hatékony és pontos átültetésére terveztek. Az öt különböző modellt kínáló TTS gépek akár 10 centiméteres sortávolságot is képesek kezelni, így a legkülönfélébb ültetési igényeknek is megfelelnek.

Az ecet, ami több ezer éve velünk van – és még mindig meglepődünk, mire képes

2024.12.01.

Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, többségünknek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag” jut az eszébe. Mire is használjuk az ecetet manapság? Kávéfőző tisztítására, vízkőmentesítésre és óvatosan mérve a jól ismert ételecettel savanyúbb ízt adunk a bablevesnek vagy a lencsefőzeléknek.

Teff: az egészségtudatosak és gluténérzékenyek új gabonája

2024.12.01.

Mérete alig nagyobb egy mákszemnél, de tápértéke kiemelkedő. Az etióp konyhában az „injera" nevű savanykás, lapos kenyér alapanyaga, de lisztként, teljes magként vagy pehelyként is elérhető.

Partnerhírek
Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Partner

Költségcsökkentés helyett az intenzifikációban látja a kiutat a TIMAC AGRO

2024.11.28.

A műtrágyapiac az elmúlt években folyamatos változásokon ment keresztül, amelyek mély hatással voltak az agráriumra. Az árak normalizálódása, a kereslet ciklikussága és a gazdálkodók alkalmazkodó-képessége új kihívásokat teremtett. Tóth Balázs, a TIMAC AGRO ügyvezető igazgatója segít megérteni, hogyan látják a hazai műtrágyapiacot és milyen innovációkat hoz a vállalat az ágazat számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 94 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás