Az orosz-ukrán válság már nem csak társadalmi konfliktusokat okoz a két ország, illetve az Európai Unió között, egyre inkább a gazdasági hadviselést is bevetik a felek. Ezen lépés első érintettje Lengyelország lehet. Nem lehet véletlen, hogy a lengyelek az első számú szenvedői az orosz lépésnek, ugyanis Lengyelország volt az egyik legaktívabb EU tagállam, amikor az Oroszország elleni szankciókról volt szó. Oroszország legújabb rendelete szerint ugyanis a Lengyelországból érkező zöldség és gyümölcs szállítmányok nagy részét nem fogadhatja az ország. Tiltólistán szerepel többek között a körte, alma és a káposzta, illetve ezek friss és tartósított formái. Lengyelország ezzel a tiltással éves szinten körülbelül 1 milliárd dolláros bevételtől eshet el. A lengyelekkel kapcsolatos szigorítás augusztus elsején lép életbe. Alekszej Alekszejenko kijelentette: ez az intézkedés szerves részét képezi annak a július 28.-án nyilvánosságra hozott tervezetnek, mely szerint Oroszország megtiltja a zöldség és gyümölcs importot az Európai Unióból. Ennek leginkább az Unió keleti tagállamai lehetnek az áldozatai. A Reuters hírügynökség által megszólaltatott lengyel zöldségtermesztési szövetkezet vezetője szerint az orosz határozat pusztán politikai indíttatású, ezzel veszélybe sodorva a lengyel zöldség és gyümölcs exportot, mivel az orosz export a lengyel exportok 60-70 százalékát teszi ki.
Hogyan hathat ez a szankció Magyarországra?
Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a fő export-területei az Európai Unión belül vannak, mint például Franciaország, Németország, Olaszország, Ausztria, vagy éppen Nagy-Britannia. Ennek hála, amennyiben Oroszország betartja ígéretét, miszerint az Európai Uniós tagállamoktól nem fogad export-termékeket, a magyar gazdaságban nagyméretű károkat nem fog okozni. Az Oroszország felé exportált zöldség és gyümölcs körülbelül a magyar export 8-10 százalékát teszi ki, ami körülbelül 100 ezer tonnát jelent. Ezen belül a gyümölcsök részaránya 60-70 százalék, a fennmaradó hányada zöldség. Forrás: index.hu, mfa.gov.hu

Megosztás

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás