Kevesebb az őszibarack és a nektarin Európában
Hirdetés
Irányok és lehetséges intézkedések az őszibarack és a nektarin uniós piacán
Olaszország és Spanyolország az 1 millió tonna feletti termésmennyiségével (nem számolva az ipari célú termelést) az Európai Unió két legnagyobb termelője. A friss fogyasztású őszibarack és nektarin piacát lényegében az ebben a két tagállamban zajló folyamatok határozzák meg. Olaszország déli részén tavaly nagyon kedvező volt az időjárás, nagyon jól alakultak a hozamok, az ültetvények területében sem történt változás. Az északi régióban az időjárás már nem volt ilyen jó, ez meg is látszott az alacsonyabb hozamokon. Itt a termőterület is csökkent. A 2017. évi jó termés ellenére az olasz termelés az utóbbi években csökkenő trendet követ. A 2008-2017. közötti időszakban a termőterület 25 százalékkal lett kisebb. A területcsökkenés ellenére azonban mennyiségi növekedés van, ami a technológiai váltás okozta hozamnövekedésnek köszönhető. Az említett időszakban a belpiaci fogyasztás némileg nőtt. Azonban ahhoz nem eléggé, hogy érdemben plusz mennyiségeket kössön le a belpiacokon. Az exportban is jelentős csökkenés volt. Amíg az 2012-ben 345 ezer tonna volt, addig 2017-re 222 ezer tonnára csökkent. Az olasz őszibarack és nektarin exportja az európai piacra koncentrál, a teljes kivitel 94 százaléka a tagállamokba kerül.A helyzet javítását célzó lehetséges intézkedések:
- a termelésben a támogatott ültetvénykivágás, a minőségfejlesztés, a kutatás és a fejlesztés.
- a fogyasztás és promóció területén a gyermekek fogyasztásának ösztönzése, az oktatás, a turizmushoz köthető programok, kényelmi (fogyasztásra kész) termékek bevezetése.
- a kereskedelemben az exporthoz kapcsolódó adminisztratív terhek enyhítése és az ügyintézés felgyorsítása, kifejezetten export célra való fajták kinemesítése, valamint új piacok kiépítése.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?
Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 2.900 hirdetés 70 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés