A 2024. évi nyári időjárás során hosszú meleg periódus volt tapasztalható, amelyet megelőzött a korai fakadás és a szőlő fejlődési időszakának előretolódása. Emiatt indokolt lehet a próbaszüretek kezdését is előbbre hozni. A Tokaji Kutatóintézet közölt részleteket a tapasztaltakról.

 

Az elmúlt évek során, valamint idén is összevonásra került a Tokaji Kutatóintézet által végzett első két mintavétel eredménye - írták. Ezt idén is egy hírlevélben közölték a nyilvánossággal. 2024-ben is hoztak termelői mustmintákból származó adatokat (anonim módon), amennyiben rendelkezésre állnak azok paraméterei. Az idei évjárat újra egyedi hatásokat idézett elő a vegetációs időszak éghajlati viszonyaiban. 

Megérkeztek a szezont meghatározó adatok: két próbaszüretről is információkat közölt a Tokaji Kutatóintézet - Fotó: Agrárminisztérium archív, 2022
Megérkeztek a szezont meghatározó adatok: két próbaszüretről is információkat közölt a Tokaji Kutatóintézet - Fotó: Agrárminisztérium archív, 2022

Júliust az elmúlt 120 év legmelegebb hónapjának tekinthetjük. A június-július-augusztus során területtől függően változott a csapadék mennyissége, így akadnak olyan szőlőterületek, amelyek aszállyal nagyobb mértékben érintettek. A HungaroMet aszálytérképe enyhe és nagyfokú állapotokat mutatott augusztus közepén, amelyben jelentős szerepe van a lokális csapadék lehullásának.

Általánosan az tapasztalható, hogy a borvidék északi része kevésbé, míg a legdélebbi területek jobban érintettek a relatív csapadékhiányban. A 90 napos csapadékösszeg az előbbi esetében 196-268 mm, míg az utóbbi régióban 155-195 milliméter között változik. A Tokaji borvidéken júniustól kezdődően jelentős volt a lisztharmat fertőzési nyomása, amely mellett a peronoszpóra és a feketerothadás ellen is rendszeresen szükséges volt a védekezés. A lisztharmat elleni védekezések sajnálatosan nem minden esetben voltak képesek egészségesen megőrizni a szőlőfürtöket, emiatt sok helyen volt tapasztalható a kártétele a bogyókon. 

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek idén is feldolgozásra. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboreredményei az 1. táblázatban összefoglalva láthatóak.

1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei

 

augusztus 14.

augusztus 21.

Település/dűlő/fajta

cukor (g/l)

sav (g/l)

pH

cukor (g/l)

sav (g/l)

pH

Tarcal, Szarvas, Furmint (T85)

154,3

12,9

2,74

169,2

10

2,96

Mezőzombor, Szemere, Furmint

161,7

13,26

2,77

170,4

11,33

2,74

Tállya, Nyergesek, Furmint

123

14,03

2,76

150,6

11,4

2,82

Bodrogolaszi, Pajzos, Furmint

137,2

14,7

2,74

148,2

10,75

2,8

Bodrogolaszi, Pajzos, Hárslevelű

143,3

11,25

2,88

163

9,45

2,88

Mezőzombor, Galambos, Hárslevelű

174,2

9,6

2,82

188

7,75

2,86

Tállya, Nyergesek, Hárslevelű

181,7

14,63

2,87

183

10,45

2,88

Bodrogolaszi, Pajzos, Sárgamuskotály

179,2

9,55

2,88

186,8

6,5

3,09

Tarcal, Szarvas, Sárgamuskotály

183

9,03

2,95

213,5

6,98

3,1

Tállya, Pipiske, Sárgamuskotály

172,9

11,95

2,9

205,8

9,4

2,99

(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)

A minták és így az adatsorok kiegészítésre kerültek három anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat).

2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei  

Szőlőfajta

Próbaszüret helye

Mintavétel ideje

cukor (g/l)

sav (g/l)

pH

Zéta

Tarcal

2024.08.21

266

7,68

3,16

Sárgamuskotály

Tarcal

2024.08.21

260

7,3

3,1

Sárgamuskotály

Bodrogkeresztúr

2024.08.14

210

8,7

2,97

 A Kutatóintézet próbaszüretének készített első két mérés cukor- és savtartalmait egy-egy külön diagrammon lehet megtekinteni (1-2. ábra).  

 

1.     ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 14-én

A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 14-én
A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 14-én

2. ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 21-én

A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 21-én
A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 21-én

A legutóbbi, második próbaszüret (augusztus 21) cukor- és savtartalom átlagértékeit érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel (3. ábra, 4. ábra). 

3. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

Az előbbiek alapján a bogyók cukortartalmának átlagos mennyisége a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály esetében elmaradnak a kiugró évektől (2022, 2018), inkább a 2019-es évjárattal mutat hasonlóságot nyár végén. Átlagosan 160-200 gramm/liter környékén alakultak a mért cukor mennyiségek. Ugyanakkor területileg jelentős eltérések jelenleg is mutatkoznak. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni.

 3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között 

 

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

Furmint

159,6 g/l

139,4 g/l

205,9 g/l

142 g/l

144,9 g/l

189 g/l

208,5 g/l

Hárslevelű

178 g/l

144,2 g/l

229,4 g/l

159 g/l

160,6 g/l

181 g/l

251,5 g/l

Sárgamuskotály

202 g/l

162 g/l

219,7 g/l

157,8 g/l

193,1 g/l

200 g/l

257,5 g/l

 A mintákban található titrálható savtartalom tekintetében változatos értékeket lehet kimutatni minden fajta esetében (4. ábra). Jelenleg nagyon hasonló savtartalmak mérhetőek a fürtökben, mint ahogy 2019-es évjáratban is tapasztalható volt hasonló időszakban. A mérések átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan. 

4. ábra - A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A titrálható savtartalom átlagosan 7,5-10,8 gramm/liter mennyiség körül alakulhat a mintaterületekre vonatkozóan, amelyet fenti 1. táblázat részletesebben jellemez. 

4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között 

 

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

Furmint

10,87 g/l

12,98 g/l

6,57 g/l

17,7 g/l

15,7 g/l

10,1 g/l

6,3 g/l

Hárslevelű

9,22 g/l

11,8 g/l

7 g/l

12,5 g/l

13 g/l

8,49 g/l

5,86 g/l

Sárgamuskotály

7,63 g/l

10,92 g/l

6,83 g/l

13,1 g/l

9,49 g/l

7,81 g/l

6,11 g/l

 Az érésmenet vizsgálatakor tapasztaltakat összegezve leginkább 2019-es évjárathoz hasonlóan alakul a szőlő érésdinamikája idén. Azonban jelentős fertőzési nyomás tapasztalható főként a lisztharmat esetében, a szüret közeledtével ez pedig csökkenti a védekezési lehetőségeket. Remélhetően a must minőségét és mennyiségét befolyásoló hatásai már nem jutnak érvényre az előttünk álló időszakban - írták.

 Az érésmenet nem sugallja az extrém koraiságot, emiatt a szőlészek és borászok minden bizonnyal kezelni tudják majd a szokatlan, de nem egyedi helyzetet az érettségben. 

A Furmint fajta esetében 150-170 gramm/liter, a Hárslevelűnél szintén 160-190 g/l és a Sárgamuskotálynál 185-215 g/l az aktuális cukortartalom a mintaterületek esetében. Láthatóan jelentős területi eltérések mutatkoznak jelenleg is az érettségben, a délebbi területeken valószínűleg hamarabb kerülhet sor emiatt a szüretekre a Tokaji borvidéken.

 A titrálható savtartalom tekintetében további csökkenést hozhat a jövőbeli időjárás. A nyár végét a 25-30 oC-os napi maximumok kísérhetik, amelyek tovább csökkentik a savtartalmat és kedveznek a cukor beépülésének, így az érés előrehaladásának. A savtompulás 2-4 gramm/liter, míg a cukor akkumuláció 2-30 gramm/liter is lehetett 7 nap alatt.

 2024-ben kiemelten lehet fontos szem előtt tartani, hogy szükség lehet egyénileg próbaszüretet kivitelezni a szüret időpontjának helyes megválasztása céljából. Ez a száraz bortételek alapanyagainak esetében jelentős igényt formálhat.

 A rothadási folyamatok remélhetően kedvezően alakulnak és aszú termés is kialakul majd az ültetvényekben, ahogy ez 2019-ben, az érésmenet alapján egy hasonló évjáratban is történt (5. ábra). 

Zéta fürt korai rothadása - 2024.08.07. - Bodrogkisfalud - Balling Péter
Zéta fürt korai rothadása - 2024.08.07. - Bodrogkisfalud - Balling Péter

5. ábra - Zéta fürt korai rothadása - 2024.08.07. - Bodrogkisfalud - Balling Péter

A Kutatóintézet mintavétel módszere:

mennyisége: 10 fürt

A vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH

A fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.

A módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk.

Partnereink mintavételei módszerei eltérőek lehetnek az általunk alkalmazott módszerektől – írta a Tokaji Kutatóintézet anyaga.

Megosztás

További híreink

Kamerafelismeréssel és mesterséges intelligenciával működik a sorközművelő kultivátor

2025.05.17.

A török Sevsan saját fejlesztésű kameratechnológiát és szoftvert használ. A vállalat új gépe kamerafelismerés alapján működik, amelyhez saját fejlesztésű optikai rendszert és szoftvert alkalmaz.

Hatalmas cserebogarak áraszthatják kertjeinket! Hogyan lehet kifogni rajtuk?

2025.05.17.

Már április végétől, de leginkább májustól sokak számára ismerős a kertek és parkok felett zümmögő, eléggé esetlen repülésű rovar, a májusi cserebogár (Melolontha melolontha). A kerttulajdonosok számára komoly fejfájást okozhat ez az állat, hiszen mind a kifejlett bogarak, mind a lárváik jelentős károkat okozhatnak.

Hogyan törte meg a drága vetőgépek csapdáját egy montanai gazda?

2025.05.17.

Miért lehet egy szabványos autonóm traktor gyakran hatékonyabb, mint egy dedikált földművelő robot?

Hogyan vallhatja be a Helyi iparűzési adót az egyéni vállalkozó, aki a családi gazdaság tagja is?

2025.05.17.

A Helyi iparűzési adó témájában több fontos tudnivalót érdemes megismerni.

Varázslatos, rejtett zöld oázis – parányi helyen is épülhet a titkos kert

2025.05.17.

Ahogyan Mary is megtalálta a kulcsot a titkos kerthez Burnett klasszikusában, és ezzel egy új világ nyílt meg előtte, amely teljesen megváltoztatta őt, úgy ön is átélhet hasonló élményt, ha megtalálja a módját annak, hogyan hozzon létre egy titkos kertet még kis helyen is.

Több veszélyes növénykárosítót lehet behurcolni a nyaralásból, figyelni kell a védekezésre

2025.05.17.

Május 12-én volt a Növényegészségügy Nemzetközi Napja, mely a növények védelmének fontosságát és a növényegészségügyi szakterület jelentőségét hangsúlyozta

Partnerhírek
Partner

Szintlépés a bálázásban

2025.05.16.

KUHN VB 3100 hengeres bálázók: sokoldalúságra, optimális teljesítményre és jövedelmezőségre tervezve.

Partner

Több, mint időjárás-előrejelzés – valódi segítség a napi gazdálkodásban

2025.05.15.

A meteorológiai adatok – beleértve a hőmérséklettel, a csapadékkal és a széllel kapcsolatos információk – folyamatos követése így nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodók megalapozott döntéseket hozzanak a vetés, a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem és a betakarítás terén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 206 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás