Hirdetés
Két elfelejtett csodabogyó, amelyik fittyet hány az aszályra
A kertünkbe ültetett növényeket – zöldséget, gyümölcsöt – általában az aktuális divat szerint választjuk ki. Pedig fontosabb szempont lehetne a hasznosságuk és az, mennyire alkalmazkodtak a hazai körülményekhez. Hisz akkor lehet csak igazán költséghatékony a termesztésük, és a termésükben is örömünket leljük majd szüreteléskor.
A HellóVidék által ismertetett két őshonos magyar gyümölcs az extrém időjárási körülményeket is jól bírja, ráadásul bogyóik rendkívül hasznosak az egészségünknek is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat megosztott arról egy tanulmányt még júliusban, hogy a Dunától keletre a 200 millimétert sem érte el a féléves csapadék. A tanulmányban kitértek arra is, hogy általában is 150-200 milliméterrel csapadékosabb a délnyugati országrész, mint a délkeleti. Az aszály a legdurvábban tehát a magyar Alföldet sújtja hazánkban.
Hirdetés
Ha van saját kertünk, mi magunk is sokat tehetünk a ház körüli mikroklímáért. Ehhez bizony nagyban hozzájárulnak az általunk ültetett növények: a fák és cserjék is. Érdemes olyanokat választanunk, amelyek a szélsőséges időjárást is jól bírják, tehát az extrém szárazságot, a csapadékot, de a telet is átvészelik. Ezek nemcsak a levegőt tisztítják körülöttünk, de a termésük is rendkívül hasznos táplálék- és vitaminforrás. Lekvár vagy szörp is készíthető belőlük, de van, amelyik pálinkaként is verhetetlen.
A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem éri el a kívánatos mennyiséget. Ez a minimálisan 400 g, fél kg lenne fejenként. Pedig jó, ha tudjuk, hogy hazánkban rengeteg vadon termő gyümölcsféle van, ami fogyasztható is, de akár a kiskertünkben is elültethetjük.
A vitamin- és ásványianyag-ellátottság alappillérei a zöldségek és a gyümölcsök. Ezek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, segíthetnek akár betegségek megelőzésében is. Fogyasztásuk elhagyásával hiánybetegségek léphetnek fel, nem beszélve kiemelkedő rosttartalmukról, ami az emésztésért és az immunrendszer jó állapotáért felel – nyilatkozta korábban Győrffy Balázs, a NAK elnöke a HelloVidéknek.
Íme két elfeledett, valójában őshonos gyümölcs, amelyek igénytelenek – bármilyen talajban megteremnek –, a hőmérsékleti szélsőségeket, így az aszályt is jól viselik, és rendkívül hasznosak.
1. Borbolya
Ez az őshonos gyümölcs igénytelen, bármilyen talajban megterem, olcsón vagy akár ingyen beszerezhető, ám annál hasznosabb. Ráadásul a gondozására sem kell sokat fordítanunk, elég betakarítanunk a termést nyár végén, kora ősszel.
A mintegy 2 méter magas bokrokon termő bogyók augusztus-szeptember folyamán érnek, C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat és pektint tartalmaznak. A sportolók barátja is ez a dekoratív bogyótermés, hisz segíti a tápanyagok felszívódását, serkenti az emésztést, és az izomgyulladást is csökkenti. A bogyók érési ideje a borbolya típusától függően szeptembertől november elejéig tart.
Az emésztési problémákkal küzdők természetes orvosságként fogyasztották. Antibakteriális és fertőzésgátló hatása a szakemberek körében közismert, görcsoldóként pedig máj- és epebántalmak esetén is javallott.
A gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak C-, E -vitamint, szerves savakat, valamint berberint, egy természetes alkaloidot, amelyet széles körben használnak a hagyományos és a népi gyógyászatban. Ezenkívül a borbolya jó méznövény – a méz élénk aranysárga színt és finom kellemes aromát kap.
Felhasználása: A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe is tehetjük. Az első fagyok után gyűjtött termések nem olyan savanyúak, mint a korábbiak. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell tisztítani a kocsányuktól, kipréselni, vigyázva arra, hogy a magvai ne kerüljenek a lébe, mivel azok keserűek, és azzá teszik a szörpöt is.
Gyűjtési ideje: termését augusztus-szeptemberben gyűjtjük. A gyűjtés a tövisek miatt nem kellemes. A termés azonban a bokron hónapokig eláll, amúgy sem használunk fel egyszerre nagyobb mennyiséget magas savtartalma miatt, így könnyen gyógyuló sebeinket a következő gyűjtésig kiheverhetjük. A cserje más részeit mérgező hatása miatt ne használjuk fel.
2. Arónia, avagy fekete berkenye
Mind közül a leginkább elfeledett gyümölcsünk a berkenye, gyakorlatilag teljesen eltűnt a kertekből, vagy ha van is valahol, a legtöbben nem tudják, hogy nemcsak őszi kertünket varázsolja gyönyörűvé színpompás lombkoronájával, hanem a gyümölcse is fogyasztható, sőt rengeteg jótékony hatással bír.
A növény maga rendkívül mutatós. Lombhullató. Tavasz közepén hozza megszámlálhatatlan fehér színű virágát. Virágfelhőt alkot minden bokor, amiből nagy mennyiségű gyümölcs lesz ősszel. Rendkívül bőtermő. Már a második évben megjelenik rajta a sötétlila színű termés. 4-5 éves korában 5-7 kg termést ad egy-egy bokor. Betakarítás után hónapokig tárolható hűtőszekrényben.
Ősszel a lombja a vörös, narancssárga, sárga és a zöld minden árnyalatában ragyog. Egyik legkedveltebb fajta az Aronia „Nero”, a kertészetekben viszonylag olcsón, 300-400 forintért hozzá lehet jutni az egyéves, 25-30 centiméteres tövekhez, amelyek aztán kiültethetőek a kertbe. Gyönyörű sövény is alakítható belőle, termesztése nagyon könnyű. Tűri a szárazságot, de a hirtelen nagy eső sem árt neki. Teljesen fagyálló.
A fekete berkenye jól mutat a kertben, üde színfolt lehet, de a termése is nagyon egészséges, lekvár készíthető belőle, szörpnek is nagyon finom. A növény állja a fagyot, de a szárazság sem pusztítja el, jól tűri a szélsőségeket, így most különösen megfontolandó lehet az ültetése. Ha valaki figyelmesen elolvassa a gyömölcslé-készítmények leírását, akkor összetevőként egyre többet tesznek aróniát ezekbe, sőt egy ideje vannak olyanok, amelyke csak aróniát, vagyis fekete berkenyét tartalmaznak – ismertette az előnyeit Porkoláb Antal kertész.
Gyümölcsének számos, az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van. Ezek közül mindenekelőtt gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelni. Íze nyersen savanyú, azonban számos vitamint tartalmaz.
A berkenyebokor másfél-két méter magasra is megnőhet, augusztus végén, szeptemberben érik kékesfekete színű, nyersen kissé fanyar, savanykás gyümölcse, ami feldolgozva dzsemnek vagy szörpnek kiváló ízű. Valamikor nagyon híres volt a berkenye pálinkája is, újabban ismét kezdik felfedezni, 2019-ben az év legjobb pálinkája díjat elnyerő 1 Csepp Pálinka fekete berkenyéből készült.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók
Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!
Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag
Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatPerard Optium CL SL
35 000 000 HUF
+ áfaTöbb mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés