Ukrajna kész elfogadni az Európai Unióval folytatott mezőgazdasági kereskedelem korlátozását a Lengyelországgal folytatott politikai vita eloszlatása érdekében. Keleti szomszédunk vezetése cserébe annyit kér, hogy Lettországhoz és várhatóan Lengyelországhoz hasonlóan az EU se vásároljon orosz gabonát. Ukrajna továbbá támogatja az EU-bizottság által javasolt új intézkedéseket a tojás, a baromfi és a cukor EU-behozatalára vonatkozó korlátozásokban.

Az Agrárágazat írta meg, hogy Ukrajna kész korlátozni mezőgazdasági termékei exportját az Európai Unióba, és cserébe azt kéri az EU-tól, hogy egyúttal állítsa le az orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló importját is. Ezek zömmel Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül jutnak be az Európai Unióba. Az európai gazdákra nagy nyomást jelent az orosz gabonák és más agrártermékek alacsony ára, csökkentve piaci kilátásaikat, jövedelmezőségüket - írta a cikk. 

Kész korlátozni az EU-s agrárexportját Ukrajna, ha a közösség cserébe nem vesz orosz gabonát

“A búzát illetően nem is Ukrajna okoz gondokat a gazdáknak, hanem Oroszország”, mondta az ukrán kereskedelmi miniszter, Taras Kachka a Financial Times-nak. Ukrajna továbbá támogatja az EU-bizottság által javasolt új intézkedéseket a tojás, a baromfi és a cukor EU-behozatalára vonatkozó korlátozásokban. Kedvező az is például a magyar mezőgazdaságra nézve, hogy bizonyos országok kizárhatják az ukrán gabonát, kivéve a más nemzetek felé történő tranzitot - írták.

Ukrajnáról folytatódnak a tárgyalások

Az Európai Parlament számolt be róla, hogy 2024. március 13-án 347 igen szavazattal, 117 ellenében és 99 tartózkodás mellett megszavazta a Bizottság azon javaslatának módosítását, amely az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó behozatali vámok és kvóták felfüggesztéséről szól még egy évre, 2024. június 6-tól 2025. június 5-ig. A képviselők a jelentést visszautalták a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak, hogy kezdjen tárgyalásokat a Tanáccsal.

A jogszabály felhatalmazza a Bizottságot arra, hogy gyors lépéseket tegyen, és minden szükséges intézkedést elrendeljen, ha az ukrán import miatt jelentős zavarok lépnének fel az uniós piacon, illetve egy vagy több uniós ország piacán, beleértve a különösen érzékeny mezőgazdasági termékekre vonatkozó vészféket is Az EP-képviselők megszavazták a bizottsági javaslat módosítását, hogy több érzékeny termékre és az átlagos mennyiségek kiszámításának szélesebb referencia-időpontjára is kiterjedjen.

A háttérAz EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás, beleértve a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi övezetet is, 2016 óta biztosítja az ukrán vállalkozások számára a kedvezményes hozzáférést az uniós piachoz. Közvetlenül az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdetét követően az EU 2022 júniusában autonóm kereskedelmi intézkedéseket (ATM) vezetett be, amelyek lehetővé teszik valamennyi ukrán termék vámmentes bejutását az EU-ba. Ezeket az intézkedéseket 2023-ban egy évvel meghosszabbították. Januárban a Bizottság javasolta, hogy az ukrán és moldovai exportra vonatkozó behozatali vámokat és kvótákat további egy évre függesszék fel. Oroszország szándékosan vette célba az ukrán élelmiszertermelést és a fekete-tengeri exportlétesítményeket, hogy aláássa az ország gazdaságát és veszélyeztesse a globális élelmiszerbiztonságot - írta az Európai Parlament.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás