Hirdetés
Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez
A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.
Hogyan kell ültetni a rebarbarát?
A rebarbara ültetésekor fontos, hogy a koronákat kora tavasszal ültessük, amint a talaj művelhetővé válik. A növények legalább 90 cm távolságra legyenek egymástól, hogy elegendő helyet kapjanak a növekedéshez. A koronákat 5 cm-rel a talajfelszín alá kell helyezni.
Mikor és hogyan lehet betakarítani a rebarbarát?
Leginkább tavasz végén és nyár elején érdemes betakarítani, amikor a szárak elérik a 30-45 cm hosszúságot. Fontos, hogy ne szedjük le az összes szárat egyszerre; hagyjunk legalább néhányat, hogy a növény energiát gyűjtsön a következő szezonra.
Hirdetés
Mit kell tudni a rebarbara gondozásáról?
Nagy vízigényű növény, ezért rendszeresen öntözni kell, különösen száraz időszakokban. Mulcs használata segíthet a talaj nedvességének megtartásában és a gyomok visszaszorításában. A növény erős növekedését elősegíthetjük, ha évente kétszer komposztot vagy szerves trágyát alkalmazunk.
Hogyan lehet a rebarbarát szaporítani?
A szaporítása legegyszerűbben a növények osztásával valósítható meg, ami 4-5 évente javasolt. Korai tavasszal, amikor a növény még pihen, ássuk ki és osszuk szét a gyökereket, ügyelve arra, hogy minden darabnak legyen legalább egy erős rügye.
Fogyaszthatók a rebarbara levelei?
Nem, a rebarbara levelei mérgezőek, mivel oxálsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben káros lehet az egészségre. Csak a szárak ehetők, amelyeket süteményekben, kompótokban vagy lekvárokban használhatunk.
Mik a rebarbara leggyakoribb betegségei?
Bár általában ellenálló, időnként megjelenhet rajta gyökérrothadás vagy levélfoltosodás, különösen túlöntözés esetén. Ezeket a problémákat megfelelő vízelvezetéssel és a fertőzött részek eltávolításával lehet kezelni.
A rebarbara nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem viszonylag könnyen termeszthető is. Megfelelő gondozással és figyelemmel éveken át bőven teremhet, és számos egészséges étel alapanyaga lehet. Ha helyesen ültetjük, ápoljuk és szüreteljük, a rebarbara meghálálja a törődést!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Szárbontás az AÖP tükrében
A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.
Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés