A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat. A tananyag már elérhető a Nébih honlapján.

A 2014-ben tartott lóazonosítási tanfolyamtól eltérően – a járványhelyzetre való tekintettel – a képzés nem tartalmaz gyakorlati részt. Azonban az elektronikus felületen valamennyi, az azonosítás szakszerű elvégzéséhez szükséges ismeretanyagot megtalálhatnak az érdeklődők - írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Kérte és kapta a szakma a lóazonosítási képzés indítását: ingyenes lovas képzést hirdet a Nébih - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Közleményükben arra is felhívták a figyelmet, hogy a Nébih által szervezett lóazonosítási képzésen bárki térítés nélkül részt vehet, azonban a lóféle-azonosítás csak a kibocsátó szervek /felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából végezhető. Ennek meglétét az azonosítást végző személynek hitelt érdemlően igazolnia kell a tartója, tulajdonosa felé. Az ingyenes, online lóazonosítási  képzés a Nébih honlapján, ezen a címen elérhető.

A lóazonosítás gyakorlata

Lóazonosításra akkor van szükség, ha valakinek bélyegzett lova van, de sem ló azonosító lap (2000 előtt született egyedekről), sem csikóbélyegzési jegyzőkönyv (2000 után született egyedekről) nem áll rendelkezésre és tulajdonosa nem tudja leolvasni a ló bélyegzését. A csikóbélyegzési jegyzőkönyv / lóazonosító lap a lóútlevél kiváltás egyik alapdokumentuma, amennyiben a lónak nincs származási lapja (hiszen ezzel is lehet lóútlevelet igényelni). Ebben az esetben a területileg illetékes lótenyésztési felügyelő helyszíni ellenőrzés során azonosítja be a lovat és az azonosítás céljából csikóbélyegzési jegyzőkönyvet állít ki - írta a Lovas Akadémia.

A lovat azonosító dokumentumok típusai

  • Lóútlevél: A lovak jogszabályban előírt időpontban, a csikó egy éves koráig kiállított dokumentuma.
  • Egyesületi lóútlevél: Fajtatenyésztő egyesülethez tartozó lovak számára, jogszabályban előírt egy éves korig kiállított útlevél.
  • Helyettesítő dokumentum: Ismeretlen származású ló egyedek számára, jogszabályban előírt egy éves kor után kiállított útlevél. A helyettesítő dokumentum kiadása fertőző kevésvérűség vizsgálat elvégzésének igazolásához (vérvételi megrendelő vagy eredményközlő lap) kötött.
  • Másodlatként kiállított alap útlevél: Köztenyésztésben azonosított (fajtatenyésztő egyesülethez nem tartozó, de ismert származású) lovak számára, jogszabályban előírt egy éves kor után kiállított útlevél.
  • Másodlatként kiállított egyesületi útlevél: fajtatenyésztő egyesülethez tartozó lovak számára, jogszabályban előírt egy éves kor után kiállított útlevél.
  • Lóútlevél másodlat: Az eredeti lóútlevél pótlására külön eljárás keretében kiállított duplikátum. A másodlat kiállítása a lóútlevél-igénylő alapdokumentumok mellett az igénylés indoklásához (mi történt az eredeti lóútlevéllel) és tulajdonosra vonatkozó nyilatkozatok meglétéhez kötött.

Lóútlevél kiváltás

A 2013/110-es (IV.9) Kormányrendelet értelmében minden lóféle számára kötelező a lóútlevél kiváltása. A lóútlevél kiváltáshoz 60 napnál nem régebbi lóazonosítás szükséges. Az azonosítást végző megyei lótenyésztési felügyelők listáját és elérhetőségét megtalálja az MLOSZ weboldala tartalmazza. A jelölést követően a lótenyésztési felügyelő automatikusan továbbítja az igénylést a kibocsátó szerv felé. Ismeretlen származású lovak esetén a megrendeléshez kötelező mellékelni a fertőző kevésvérűség vizsgálati megrendelő vagy eredményközlő dokumentumot.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás