A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken.

Az Infostart írta meg, hogy a vizsgálat fő kérdése, hogy a külön-külön is hatékony kakaóösszetevők és komplettáló alkotórészek hatása egyszerűen csak összeadódik, vagy ezek szinergikusak, és képesek akár egymás kedvező tulajdonságait erősíteni. A csokoládé élettani hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztünk, melyek közül kiemelem az egyes zöldteák étcsokoládéval való kiegészítését – mondta Somogyi László tanszékvezető, egyetemi docens A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy antioxidáns aktivitásuk együttesen meghaladja a komponensek ilyen típusú hatását.

Csokoládé és egészség: kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem budai campusán - képünk illusztráció

Hasonló logika alapján épült fel az a kísérletsorozat is, amelyben kifejlesztették a rooibos teával dúsított ét- és tejcsokoládét. A termék nagy előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, ami szélesebb fogyasztói kör (gyerekek és koffeinre érzékenyek) elérését teszi lehetővé.

Fehér csoki, rozmaring, remek keverékek a fűszerekkel

Több zöldfűszer rendelkezik remek antioxidáns, gyökfogó tulajdonsággal. Ilyen például a rozmaring és a zsálya. A fejlesztés eredményeként fehércsokoládéba hengerelt rozmaring, illetve zsálya eredményezett sajátos ízhatású, kiváló minőségű, biológiailag aktív komponenseket tartalmazó termékeket. Szintén a fűszerek felhasználási lehetőségeinek sokféleségét mutatja a gyömbérpor, illetve a gyömbér illóolaj alkalmazása ét- és tejcsokoládé dúsítására. Az ezekből létrejött citrusos, csípős aromájú késztermék a gyömbér aktív antioxidáns anyagait (gingerol, zingiberén) is meg tudta őrizni – írta körül az antioxidánsok hatásait a tanszékvezető. A jótékony hatású anyagok között nagyon népszerű a méz is, amelynek kedvező élettani tulajdonságai vannak. Szakmai körökben az is köztudott, hogy a méz mintegy 18 százalékos nedvességtartalma jelentősen megnehezíti a csokoládéval való egyneműsítését. A kutatásban sikerült megoldani, hogy mézzel dúsított étcsokoládé jöjjön létre, elsősorban cukrászati krémként, illetve csokoládé-töltelékkrémként. A sokféle hazai méz közül a karakteres ízhatású gesztenye- és hársméz mutatott kellemes aromahatást.

A mézen kívül a gesztenye is kedvelt cukrászati alapanyag

Csokoládéval való együttes felhasználása azért is fontos, mert a gesztenye ásványianyag-tartalma jelentős. A gesztenye megfelelő formában való felhasználására végzett kísérletek eredményeként olyan cukrászati krémeket, illetve desszerttöltelékeket fejlesztettek ki, amelyek jótékony élettani hatásukon túl kiváló aromával is rendelkeznek – folytatta Somogyi László. A gesztenyéhez hasonlóan népszerű alapanyag a mák is. A fejlesztésekben sikerült olyan táblás terméket előállítani, amely fehércsokoládé és mákőrlemény összehengerlésének következtében kellemes ízhatású, analóg szerkezettel rendelkezik. Az olajos magvak közül számos, hazai forrásból is elérhető alapanyag létezik. A hagyományos mogyorón kívül a mandula és a dió felhasználásával is kísérleteznek a Szent István Egyetemen. Ez utóbbi esetében a legfontosabb megoldandó feladatot az avasodás meggátlása jelenti. A cél az olajos magvak együttes felhasználásának kutatása, ahol a mandula olajának avasodással szembeni hatása képes megóvni a dió avasodásra hajlamos olajtartalmát a károsodástól. Ez azért is különösen fontos, mert a dióolaj bővelkedik omega-3 zsírsavban – mondta a tanszékvezető. Hasonló kutatásokat végeznek a masszákban és a töltelékkrémekben a pálmaolaj egyre nagyobb mértékű helyettesítésének megvalósítására is. A kutatás középpontjában a megfelelő olajkomponensek megtalálása és azok természetes eljárások alkalmazásával történő állománymódosítása áll - írták.

Képzés azoknak, akik komolyan veszik az édességeket

A kutatások és fejlesztések a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzésben termékfejlesztési stúdiumba ágyazva, valamint szakdolgozati témaként jelennek meg. A 2017-től kétévente induló – Magyarországon egyedülálló – képzésen a hallgatók nem csak a csokoládé-, de a kávé- és teakészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. Komplex tudást kapnak a kémiai alapoktól, az érzékszervi-, jogi- és gazdasági ismereteken át egészen a technológiai tudnivalókig. Az ország első diplomával elismert képzése magas szintű technológiai és műszaki háttérrel valósul meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által aláírt együttműködési megállapodás is garantál. A partnerség a csokoládé világnapján, július 7-én jött létre a SZIE Budai Campusán. Ugyan a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés következő évfolyama csak 2021-ben indul, ezen az információs honlapon már most várják a képzés iránt érdeklődők jelentkezését.

Megosztás

További híreink

Óriásit esett hazánkban a mezőgazdasági gépek forgalma 2024-ben, 32 százalékkal kevesebb volt, mint 2023-ban

2025.04.23.

A vállalkozások 196,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024-ben, ami 32 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól.

Milliárdok indultak útnak a juhtartókhoz – Ön is köztük van?

2025.04.23.

Április harmadik hetében megkezdődött a 2024-ben igényelt, anyajuhtartáshoz kapcsolódó támogatások végfizetése.

Három új rendelet segíti a gazdákat: fóliasátrak, krízisbiztosítás, vízdíj

2025.04.23.

A 2025. április 22-én megjelent Magyar Közlöny három olyan rendeletet tartalmaz, amelyek célja a természeti károk enyhítése, a krízisbiztosítási rendszer egyszerűsítése és a vízszolgáltatási költségek átvállalása.

A Nébih-ellenőrzés eredménye: nagy arányban csalják el a bejelentést a drónos repüléseknél a magyar pilóták

2025.04.23.

A Nébih honlapján már elérhető a légi növényvédelem hatósági felügyeletével kapcsolatos adattábla.

A magyar állam fizeti idén a vízdíjat, ha...

2025.04.23.

2025-ben nem kell kifizetniük a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat a termelőknek.

A cirok 2025 nagy nyertese lehet – ha tudja, mivel védekezzen a gyomok ellen!

2025.04.23.

A klímaváltozás hatására egyre több figyelem irányul a cirokra, amely a kukorica szárazságtűrő alternatívájaként komoly lehetőséget kínál a hazai növénytermesztésben.

Partnerhírek
Partner

Április 7-én megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete

2025.04.23.

2025. április 7-én megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete. Az egységes kérelem továbbra is kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

Partner

Mitől vannak problémák a gabonákban?

2025.04.22.

Nagyon sok helyen tapasztaljuk, hogy a gabonáknál valami nincs rendben. Az elhúzódó hideg időjárás, az áprilisi fagyok, a néhol sok, máshol kevés csapadék megviselték az állományokat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 197 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás