A Szupermenta legutóbbi terméktesztje az ötputtonyos aszúborokat vette górcső alá. Mielőtt a vizsgálat eredményét összegeznénk, tisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk aszúnak és miért kívánkozik a karácsonyi asztalra…

Az tokaji borvidék klímája az, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek. A nemes rothadás során, a Botrytis cinerea az érett szőlőn elszaporodik és egy különleges túlérési folyamatot indít be. Ahogy a nemesen rothadt szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt ér el, a savtartalom, savösszetétel is megváltozik, hiszen a nemes penész egyes savakat lebont, másokat pedig termel. Például ilyen, az aszúsodás során keletkező sav a glükonsav, melynek értéke fontos indikátora a botritiszes tevékenységnek. Ugyanúgy az emelkedett glicerintartalom, amely szintén a Botrytis cinerea tevékenységére vezethető vissza. Az aszú egyediségért egyrészt a nemes penész, másrészt az előállítása felel. A tőkén aszúsodott és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókat, aszúszemeket azonos évjáratú mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő újborban vagy borban áztatják, ennek eredményeképpen kioldódó botritiszes aromák gazdagítják és egyedivé teszik az aszú karakterét. Ezt követően minimum 18 hónapig fahordóban  érlelik, legkorábban a szüretet követő harmadik év január 1-jét követően hozható forgalomba. Szigorán kötött, hogy aszúbor csak Furmintból, Hárslevelűből, Kabarból, Kövérszőlőből, Sárgamuskotályból és Zétából készíthető.

Fotó: Pixabay

A minőség javítása érdekében 2013-ban szigorították az aszúborokra vonatkozó szabályokat, e szerint, csak azok a borok nevezhetők tokaji aszúnak, amelyeknek a természetes cukortartalma minimum 120 gramm/liter. Ez a szabályozás döntött arról is, hogy nem kötelező a puttonyszám feltüntetése a címkén, így a 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúk mellett ún. puttonytalanokkal is találkozhatunk. A Szupermenta a tesztben azonban csak olyan ötputtonyos aszúborokat vizsgált, amelyeken feltüntették a puttonyszámot. 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbort választottak tesztelésre. A vizsgálatba egy 2014-es évjáratú aszú is bekerült, azonban az eltérő évjárat miatt, szakmai okokból az összehasonlításba nem került be a termék. Mindegyik palack 0,5 literes kiszerelésű volt, minősítésüket tekintve pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölésűek. A vizsgálat kiterjedt pl. az alkohol-, cukor-, extrakt- és hamutartalomra, de elemezték többek között a tételek  pH-értékét, metanol, glicerin, magasabb rendű alkoholtartalmát is. A mért glicerin és glükonsavértékek megmutatták, hogy a termékek nemes rothadáson átesett szőlők felhasználásával készültek.

Az aszúborok esetében az egyik legfontosabb paraméter a cukortartalom. A  laboratóriumi vizsgálatok alapján – mérési bizonytalanság figyelembe vételével – elmondható, hogy minden tétel megfelelt az előírásoknak. Az aszúborok minimális összes alkoholtartalma 19 százalék, a tényleges alkoholtartalma pedig min. 9 százalék. A Szupermenta tesztben résztvevő aszúborok alkoholtartalma, a jelölésük szerint 10 és 12,5 százalék között volt. Sokan nem tudják, hogy a palackok címkéje hasznos információkat tartalmaz, többek között a  Nébih által kiadott forgalomba hozatali azonosítót is. Az azonosító segítségével a Nébih Navigátor ingyenes alkalmazása lehetőséget nyújt a termék pontos adatainak azonosítására is. A vizsgált palackok jelölése minden szempontból megfelelt az előírásoknak.

Kedveltségi vizsgálat

A hatósági és laboratóriumi vizsgálat mellett a kedveltségi teszt is elkészült. Szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelent a végeredményben. A végső rangsor a résztvevők által megkóstolt és értékelt 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúborból állt össze. Az értékelés most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, a tesztelők nem tudták, mely sorszám, mely pincészet borához kapcsolódik. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és zamatintenzitás, illetve az összbenyomás volt. Első helyen a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú végzett, második, Sárga Borház Tokaji Aszú, a bronzérmet a SZM Sommelier Tokaji Aszú érdemelte ki.

Forrás: Nébih

Megosztás

További híreink

Pályázatok, gazdaságátadás, Feldman Zsolt és Kökény Attila: másodszor is megtartják a Gazda Információs Nap rendezvényt

2025.02.10.

A II. Gazda Információs Nap rendezvény célja a minél közvetlenebb információátadás, érintve az aktuális mezőgazdasági kérdéseket, a program kiemelt témája a gazdaságátadás.

A háború megroppantja az ukrán mezőgazdaságot

2025.02.10.

Az ukrán mezőgazdasági ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd a mozgósítás következményeként, jelenleg több mint egymillió munkavállaló hiányzik a szektorból – ez az összes szükséges munkaerő több mint felét jelenti.

Irányt mutat az Agrár-EDIH: digitalizációs szaktanácsadással növelhető az agrárvállalkozások hatékonysága

2025.02.10.

Az Agrár-EDIH projekt a digitális jó gyakorlatok terjedését támogatja, fő célja a mezőgazdasági termelők digitális szintlépésének támogatása, továbbá az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése.

A lila zöldség, ami a termelőknél és a fogyasztóknál is egyre népszerűbb

2025.02.10.

Évről évre nő a cékla termőterülete hazánkban, a termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül.

Brit tudós találmánya révén kerülhető el a „foszfogeddon”

2025.02.09.

A foszfát, amely kulcsfontosságú az élelmiszer-termelésben, elárasztja a vízi utakat, de egy új, szivacsszerű anyag visszajuttathatja azt a talajba a növénytermesztéshez.

Felgyorsulhat a generációváltás a magyar agráriumban

2025.02.09.

Január 15-től hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amelyre már hosszú ideje vártak az agrárium szereplői. Lendületet kaphat segítségével a mezőgazdaság megújulása, felgyorsulhat a generációváltás.

Partnerhírek
Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Töltésvezérlő (10-30 Ah) napelemhez

Töltésvezérlő (10-30 Ah) napelemhez

Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Power P30 hálózati villanypásztor készülék

Power P30 hálózati villanypásztor készülék

Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás