Megbízható forrás a gabonatőzsde legfrissebb adataival és piaci információival.
Élelmiszerárak
A legfrissebb információk az élelmiszerek árainak alakulásáról és piaci tendenciákról. Kérjük, látogasson vissza később, és kövesse figyelemmel fejlődésünket!
Terményárak
A mezőgazdasági piac legfrissebb árinformációi és elemzései. Kérjük, látogasson vissza később, és kövesse figyelemmel fejlődésünket!
Miért csipkedi, tépi és sebesíti egymást a baromfi? Jelen cikkben megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.
Csőrkurtítás: a legegyszerűbb megoldás?
A kannibalizmus, vagyis a csipkedés, tolltépkedés és egymás sebesítése gyakori jelenség a baromfik között. Sok tenyésztő már évek óta radikális módszerrel, nevezetesen a csőrkurtítással oldja meg a problémát. Ugyanakkor jelenleg egyre több országban tiltják be ezt a gyakorlatot, amelyet nem tartanak etikusnak.
A madarak csőre nagyon érzékeny – számos fájdalomérzékelő receptor található benne. Ezért a csőrkurtítás fájdalmas, stresszes eljárás számukra, és egy fontos érzékszervüket veszíthetik el. Ezenkívül ez az eljárás csak a patológiás viselkedés következményét oldja meg, nem pedig az okát - írta meg a cenyrolnicze.pl.
Hirdetés
Érthető, hogy a tenyésztők el akarják kerülni az állatok egymás közötti sérüléseit. A tolltépkedés és sebek okozása szintén jelentősen rontja a madarak jólétét és gazdasági veszteségeket okoz. Azonban mielőtt a csőrkurtítást választanánk, érdemes inkább a probléma gyökeréig eljutni, és azt állatbarát módon megoldani.
A probléma gyors felismerése kulcsfontosságú
A madarak kannibalizmusa akkor kezdődik, amikor elkezdik csipkedni és tépni társaik tollait, taréját, lábujjait és/vagy kloáka környékét. Ha ennek következtében látható sebek és vér jelenik meg a megtámadott egyedeken, a patológiás viselkedés gyorsan elterjedhet a madarak között. A kannibalizmus általában akkor jelentkezik, ha a madarak stresszesek a környezeti feltételek miatt vagy nem megfelelően tápláltak.
A hajlam erre a viselkedésre bizonyos mértékben örökletes is lehet. Néhány fajra és egyedre agresszívabb viselkedés a jellemző. Barátságtalan viselkedés is előfordulhat, ha különböző fajtájú vagy korú madarakat keverünk egy csoportba, ami megzavarhatja a csoport hierarchiáját és az úgynevezett csipkedési sorrendet. A más színű vagy jellemzőkkel rendelkező egyedek csipkedése egyszerű kíváncsiságból is eredhet.
Különösen rossz ötlet a tollas lábú vagy bóbitás madarakat keverni olyan fajtákkal, amelyeknél ezek a jellemzők hiányoznak. Óvatosság szükséges a lassan tollasodó madarak esetében is. A kannibalizmus gyakran a fiatal madarak tollnövekedésének időszakában jelenik meg – a tollak ilyenkor éretlenek, gyengédek és sérülékenyek.
Ha a patológiás viselkedést gyorsan észlelik és a problémás madarakat eltávolítják a csapatból, akkor általában meg lehet szüntetni a problémát. Azonban, ha a káros szokás elhatalmasodik, sokkal nehezebben lehet kezelni és komoly veszteségeket okozhat a tenyésztőnek.
Forrás: Pixabay
A kannibalizmus leggyakoribb okai
Számos potenciális oka lehet ennek a patológiás viselkedésnek. A leggyakoribb okok közé tartozik a túlzott egyedsűrűség. A madarak zsúfoltsága gyorsan feszültséget és agressziót szül. Ezért nem érdemes túllépni az ajánlott maximális egyedsűrűséget, és kannibalizmus esetén lazítani kell a zsúfoltságot. A zsúfoltság csökkentésében segíthetnek az olyan környezeti gazdagítások, mint a rámpák vagy létrák, amelyekre a madarak felmászhatnak, és így több helyet szabadítanak fel a padlón.
Egy másik tényező, amely kannibalizmushoz vezethet, a túl magas hőmérséklet a tyúkólban. A hőstressz fokozza az agressziót a madarak között. A viselkedésük megfigyelésével ellenőrizhetjük, hogy a hőmérséklet kényelmes-e számukra. Ha a madarak fáznak, csoportokba tömörülnek a hőforrás közelében – magas hőmérsékleten távolodnak egymástól és a fűtéstől. A szárnyak oldalra terjesztése és lihegés is megjelenhet. A helyiség hőmérsékletének ellenőrzésekor érdemes a madarak magasságában mérni, közvetlenül a hőforrás alatt.
Az agresszió túlzott megvilágítás következménye is lehet. A túl erős fény vagy a napi hosszú megvilágítás fokozza az állatok stresszét. Az első hetekben nem szabad 40 wattnál erősebb fehér izzókat használni. Ha nagyobb izzókra van szükség a fűtéshez, érdemes vörös izzókat használni, amelyek nem irritálják a madarakat. 12 hetes vagy idősebb madarak esetében 15 vagy 25 wattos izzókat kell használni az etetési és itatási területek felett.
A megvilágítás időtartama nem haladhatja meg a napi 16 órát. Egyre inkább ajánlott LED-izzókat használni, amelyek kiküszöbölik a hagyományos izzók villogását (ez a villogás nem látható az emberek számára, de stresszeli a madarakat). Érdemes árnyékos menedéket biztosítani a madaraknak az ólban, ahol pihenhetnek, ha a világítás irritálja őket.
Táplálkozással kapcsolatos okok
A takarmány és a víz hiánya vagy egyenetlen hozzáférése miatt a madarak harcolhatnak az erőforrásokért. A baromfi csoportjában hierarchiát állít fel, amely takarmányhiány esetén azt eredményezheti, hogy néhány madár nem jut ételhez. A kannibalizmus az alultáplált egyedek éhségének következménye is lehet.
Ha kannibalizmus jelentkezik a madaraknál, érdemes ellenőrizni az étrend összetételét. A magas energia- és alacsony rosttartalmú étrendek aktívabbá és agresszívabbá tehetik az állatokat.
A tolltépkedés gyakran a fehérje, különösen a metionin aminosav hiányának eredménye. Győződjünk meg arról, hogy az étrend kiegyensúlyozott a fajta, életkor és technológiai csoport igényei szerint. Az abszolút tilos a baromfihús etetése, amely néha felmerül, mint a kannibalizmus megoldása.
Egyéb, állománykezeléssel kapcsolatos okok
A madarak kannibalizmusának egyéb okai lehetnek:
Unalom és a csipkedés iránti igény. A madaraknak természetes szükségük van a környezet felfedezésére és a csipkedésre. Ha az ólban nincs semmi érdekes, elkezdhetik csipkedni a többi egyedet. Ezért nagyon hatékony a kannibalizmus kiküszöbölésében a madaraknak csipkedési blokkok (amelyek emellett tompítják a csőrüket), kavicsok, lucerna vagy alom biztosítása.
Elégtelen számú fészek és/vagy nem megfelelő megvilágításuk.
Hirtelen változások a környezetben, mint például új ólba költöztetés – háztáji állományok esetében az új helyre történő szállításkor a legjobb, ha néhány
Az antimikrobiális és a gombaellenes terápiák fejlesztését segítő új központ nyílt Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus anyagi és szakmai támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen.
A természet a természetes megoldásokat szereti. A termesztett növények termésbiztonságát innovatív mikrobiológiai készítményünk, az Algafix egészen más módon támogatja, mint a vegyipari-kémiai lombtrágyák.
A ragadós száj‑ és körömfájás (RSZKF) vírus legutóbbi kitörése óta egyetlen új megbetegedést sem regisztráltak, így a leghosszabb, 21 napos lappangási időszakon is „túljutottunk”.
A természet a természetes megoldásokat szereti. A termesztett növények termésbiztonságát innovatív mikrobiológiai készítményünk, az Algafix egészen más módon támogatja, mint a vegyipari-kémiai lombtrágyák.