A szőlő-és borágazat helyzetéről, az új borjogi szabályokról és a szőlészeket és a borászokat érintő agrártámogatási pályázatokról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Soltvadkerten, a XIV. Márton-napi újbor ünnep alkalmából rendezett eseményen.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az idén a becsült 4,1 millió mázsa szőlőtermésből 2,8-2,9 millió hektoliter bor készülhet, amelyből közel 1,4 millió hektolitert a Kunsági borvidéken állítanak elő. Ehhez a borvidéken az idei esztendőben 19.400 hektárról szüreteltek a gazdálkodók, több mint 1,9 millió mázsa szőlőt betakarítva. Feldman Zsolt emlékeztetett: Az EU-ban az idei évben is az 5 éves átlag alatt maradt a termésmennyiség, amelyből várakozások szerint 165 millió hektoliter bor készül.

Fotó: Pixabay

Feldman Zsolt beszélt arról, hogy - az élelmiszerjelölésre vonatkozó szabályok borokra történő részleges uniós kiterjesztése miatt - a 2023. december 7-ét követően elkészített borászati termékek címkéjén és elektronikus jelöléssel, egy kapcsolódó, fogyasztók által elérhető internetes oldalon együttesen kötelező lesz a borok tápértékének, az allergéneknek és az összetevőknek is a feltüntetése. Ez feladatot jelent a borászok számára, de az Agrárminisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen segítséget nyújt ezek megoldásában. Beszámolt róla, hogy idén nyáron több, a borászokat kedvezően érintő változás történt a hazai szabályozásban, a jövedéki jellegű újabb adminisztratív könnyítésektől a részlegesen alkoholmentes borok készítésének lehetővé tételéig.

A jövedéki törvény módosítása - a jogalkotó szándéka szerint - lehetővé teszi a bortermelők számára a kistermelői borpárlat készítését és forgalmazását. Az államtitkár szólt a kiterjesztett gyártói felelősségről, amelynek keretében a borászoknak is díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az ágazat speciális helyzetére tekintettel az eredetileg meghatározotthoz képest lehetővé vált a borászatok számára egy egyszerűsített átalánydíj fizetésének lehetősége, melynek mértéke is igazodik az eddig fizetett termékdíj mértékéhez. További könnyítés a hazai borpiaci szereplők számára, hogy a minőségi borok értékesítésének növelése érdekében a kormány döntése alapján az üzleti célú reprezentációra és üzleti ajándéknak megvásárolt eredetvédett borászati termékek után a vállalkozások mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg, ez pedig ösztönzőleg hat a minőségi hazai borok iránti keresletre.

A hazai szőlőültetvények korszerűsítésére a tervek szerint december 11 - január 8. között lehet majd a támogatási kérelmet benyújtani, 2027-ig 71,1 millió eurós keretösszeg áll erre a célra rendelkezésre. A következő év tavaszán indul a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése támogatásának következő köre is, erre pedig 21 millió eurós keretösszeget állítottak be a következő évekre.

A kooperációnak nincs alternatívája - fogalmazott az államtitkár, ezért hozták létre éppen a szőlőtermelői tapasztalatokra építve a termelői integrációs szervezeti modellt, amely egy nagyon egyszerű intézményesített termelési és értékesítési együttműködési formaként immár hegyközségi szervezeti bázison is lehetővé teszi akkora termelési volumen együttes értékesítését, amellyel már eredményesen léphetnek fel a piaci alkufolyamatokban. A szőlészek és borászok között sajnos jelenleg alacsony az együttműködési hajlandóság, pedig a fajtaválasztástól a termékminőségig rengeteg dologban függnek egymástól.

Jövő év elején indul az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, amelyekhez csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdák rendelkezésére. Márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások megvalósítására irányuló első pályázati csomag, amely már magában foglalja a szőlészetet és a borászatot közvetlenül segítő felhívások közül a borászati üzemek korszerűsítését és az ültetvénytelepítést. Nyárra várhatóak a generációváltást segítő felhívások meghirdetése, majd ősszel a kistelepüléseket, tanyákat érintő vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. A jövő év végére pedig egy újabb beruházási pályázati csomag meghirdetése várható, amelyek az ültetvények gépesítésében fognak segítséget nyújtani a szőlőtermesztők számára - foglalta össze az Agrárminisztérium.

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás