Az egyetem számolt be róla, hogy MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani. Elsőként bizonyította, hogy létezik olyan fagyasztási módszer, melynek eredményeképpen a felengedést követően a tojáslé állaga a friss tojáslevekével azonosnak tekinthető.

Amikor önfeledten beleharapunk kedvenc péksüteményünkbe vagy épp élvezettel falunk egy szép darab habossüteményt, a legritkább esetben morfondírozunk azon, hogy vajon hogyan készülhetett az adott finomság. Még kevésbé gyakran gondolunk bele abba, hogy ahhoz, hogy a cukrász vagy a pék minden nap telerakhassa hűtőit és pultjait friss süteményekkel, batyukkal vagy kiflikkel, milyen minőségi alapanyagokra van feltétlenül szüksége. Ebben a tekintetben több szempontból is kiemelt figyelmet érdemel a tojás, mint rendkívül gyakori, ellenben potenciálisan problémás összetevő - írták a közleményben.

Az egyetem számolt be róla, hogy MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását

A háziasszonyokkal ellentétben a cukrászok a mikrobiológiai fertőzések elkerülése érdekében nem héjas tojást, hanem feldolgozott tojástermékeket, például tojáslevet használnak, amelyet az ipari gyakorlatban gyakran hőkezeléssel tartósítanak. Alternatív eljárásként bevett szokás a fagyasztás útján történő tartósítás.

Fagyasztásos gondok

Ugyan a fagyasztás az egyik legelterjedtebb, hatékony és megfizethető tartósítási technológia, amely hosszan eltartható terméket eredményez, az eljárás jó néhány problémát mégis felvet. Az alacsony hőmérséklet hatására megváltozik a tojáslé komponenseinek szerkezete, és emiatt nemkívánt és visszafordíthatatlan állománybéli változás történik.

A dolgozat többet is bemutat a tojás élelmiszeripari felhasználása során felvetődő legfontosabb kihívásokból. Kiemelt hangsúlyt fektet a tartósítás és minőségmegőrzés buktatóira. Ezek kiküszöbölésére számos szisztematikus kísérleten keresztül vizsgálódva igyekszik javaslatot tenni. Jó pár más kérdés mellett a MATE doktorandusz hallgatója a disszertációban taglalt kutatásai és kísérletei során kifejezetten arra próbált választ keresni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható enzimkészítmények, valamint a szacharóz, illetve a konyhasó a tojásléhez való különböző koncentrációban történő adagolása milyen hatást gyakorolnak a tojássárgájalé és a teljes tojáslé fagyasztás, majd felengedtetés során bekövetkező nemkívánatos állományváltozásaira.

Ez a fontos eredmény született

Ennek folytán elsőként bizonyította, hogy létezik olyan fagyasztási módszer, melynek eredményeképpen a felengedést követően mindkét tojáslé állaga a friss tojáslevekével azonosnak tekinthető. A dolgozat továbbá konkrét javaslattal szolgál a tojáslé állagmegőrzését leginkább elősegítő ipari szinten történő tartósítására.

Jó hír tehát, hogy a feldolgozott tojás tekintetében, a MATE innovatív kutatói tevékenységének köszönhetően, biztosak lehetünk benne, hogy kedves süteményeink, megszokott és kedvelt tésztáink és más egyéb élelmiszereink a lehető legjobb minőségben, a leghatékonyabb innovatív technológiával tartósított összetevőkkel kerülhetnek a jövőben az asztalunkra - írta a közlemény.

Megosztás

További híreink

Jelentős erdősítés és szén-dioxid adó az agráriumban: Dánia erősít a környezetvédelemben

2024.12.06.

A dán kormány több olyan környezetvédelmi döntést is hozott, amivel ösztönzik a fenntarthatóbb gazdálkodást.

Partner

Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával

2024.12.06.

A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.

Dekódolt az EU: megérkezhet a szupermarketekbe a laborban előállított hús?

2024.12.06.

Az Európai Bizottság az új élelmiszerekről szóló rendelet keretében még mindig nem határozta meg az Unióban történő forgalmazásra vonatkozó közös szabályokat.

Csapadékos 3 nap következik, ami a hétvégét is érinti

2024.12.06.

Az előttünk álló három napban borult, csapadékos idő várható, pénteken és szombaton esővel, északon helyenként havas esővel, vasárnap pedig országszerte eleredő esővel, záporokkal. A nappali hőmérséklet 1 és 11 fok között alakul, délnyugaton és délkeleten lesz enyhébb az idő.

Érdemben erősíti az együttműködését a NAK és a Magyar Jogász Egylet

2024.12.06.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Papp Zsolt György bemutatkozó látogatást tett a Magyar Jogász Egylet (MJE) elnökénél, Trócsányi Lászlónál.

317 milliárd forint agrártámogatás – nézze meg, Önhöz is érkezett-e!

2024.12.05.

Lezárult a Közös Agrárpolitika 2024-es előlegfizetési időszaka, amely során 145 ezer gazdálkodó kapott támogatást 317,8 milliárd forint összértékben.

Partnerhírek
Partner

Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával

2024.12.06.

A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.

Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

John Deere 8300 traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás