A sertéstenyésztési tevékenység fejlesztése érdekében a társaság életében meghatározónak számító beruházás megvalósítására került sor a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport állattartó telepén. A sertéstelep területén két istálló épült lagúnás rendszerrel. Az istállókba beszerelt tartástechnológia elemei Big Dutchmann és JYGA rendszerekből tevődnek össze. A legmodernebb technológiák segítségével lehetőség nyílik a legszigorúbb állatjóléti előírásoknak is megfelelni. Bevezették a precíziós technológiával a fülcsipes azonosítást és az egyedi takarmányozást térfogatadagolóval.

A Som-Tan oldala írta meg, hogy a vemhesítő 1.150,56 m² (27,2 m x 42,30 m) és csoportos kocaszállás 2.239,92 m² (27,2 m x 82,35 m) egy alapterületű épületben található, melyben kialakításra került a kocaszállás, itt egy teremben található az összes férőhely, amiből 50 db csoportos kocasüldő férőhely 4 db kutricában elhelyezve, 39 db csoportos kocaférőhely kosaras állásokkal 2 db kutricában kialakítva, 651 db csoportos kocaférőhely önnyitható etetőállomással 16 db kutricában elrendezve.

A sertéstenyésztés fejlesztése érdekében meghatározó beruházás megvalósítására került sor a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport állattartó telepén - Fotó: Som-Tan Kft.

A telep technológiai részletei

A létesítmény másik felében található még a 348 vemhesítő férőhelyes, 104 kocasüldő férőhellyel és 6 kanállással kialakított vemhesítő istállórész, illetve ott vannak még a kiszolgáló helyiségek is. A második létesítmény a malacnevelő 3.244,25 m² (92,69 m x 35 m) és fiaztató épülete 2.273,95 m² (64,97 m x 35 m) területen fekszik, két fő részre osztható, egyik a 9 x 736 férőhelyes malacnevelde, a másik fele pedig a 6 teremből álló 294 kutricás fiaztató, amiben termenként 49 fiaztató kutrica van, ebből 3 db malacnevelőként működik, 46 db pedig fiaztató kocaférőhely. Továbbá ebben az istállóban is a kiegészítő helyiségeken felül létesítettek még egy szociális épületrészt is.

Modern technológia Lajoskomáromban

Az istállókba beszerelt tartástechnológia elemei Big Dutchmann és JYGA rendszerekből tevődnek össze. A legmodernebb technológiák segítségével lehetőség nyílik a legszigorúbb állatjóléti előírásoknak is megfelelni. Bevezetésre került a precíziós technológiával a fülcsipes azonosítás, egyedi takarmányozás térfogatadagolóval a napi takarmányadag állatonként beállítható, kutricánként vezérelhető tejitatás a malacoknak, számítógép vezérelt termenkénti szellőzés, fűtés, világítás, párásítás-hűtés, gázkazán indítás, tejpor bekeverés.

A két új épület többfázisú takarmányellátása 13 db különböző méretű takarmánysilóval megoldott.

Az istálló tetején telepítésre kerül 308 db 540 W-os napelem panel, ami DC oldali teljesítményt figyelembe 166,32 kWp-es lesz. A visszwatt-védelemmel ellátott napelemes kiserőmű termelésbe állításával a teljes telep éves energiafogyasztásának várhatóan több mint 30%-a kiváltható lesz.

Az új teleprészt vagyonvédelmi és járványvédelmi szempontokat figyelembe véve egy külső kerítés 610 m, valamint egy belső kerítés 476,5 m, összesen 1086,5 m hosszú kerítésrendszerrel határolták le.

Az új épületek körül a takarmányszállító teherautók közlekedéséhez 3.256,06 m² beton út- és térburkolat építésére volt szükség, emellett kavicsozott parkolók is létesültek. A jelentős mértékű épületbővítmény kapcsán növelni kellett az oltóvízkészletüket is egy föld alatt elhelyezett 120 m³ térfogatú tűzi víztározó kialakításával - írták.

Gépek és energiahatékonyság

A megnövekedett volumen eredményeként a keletkező hígtrágya elszállításához és termőföldbe történő kijuttatásához vásároltak egy 25 m³-es FLIEGL VFW tartálykocsit, ami 3 méteres Güllegrubber GUG injektálóval van felszerelve. A telepen belüli anyagmozgatási feladatok ellátásához üzembe helyeztek egy MANITOU MLT 737 teleszkópos rakodógépet.

Az istállón belüli tisztítási-fertőtlenítési feladatok hatékony ellátásához beszereztek 4 db Kärcher melegvizes magasnyomású mosót.

https://www.youtube.com/watch?v=RwEvEHBhb7k
A Lajoskomáromi Sertéstenyésztő Kft. új épületcsoportjának bemutatása

A telep régi részén található 3 istállóban energiahatékonysági szempontból világítás korszerűsítést hajtottak végre korszerű, energiatakarékos LED lámpatestek beszerelésével. A pályázat nem támogatta az istállón kívüli trágyakezelést, ezért önerőből kellett létesíteni még egy 6000 m³ kapacitású elemes vasbeton hígtrágya tárolót is. 2023 decemberében 750 db DanBred tenyészállat érkezett a telepre. A cél az 1000-1100 kocalétszám kialakítása, a 16 választott malaclétszámmal évente megközelítőleg 38-40000 db, 30-35 kg-os hízó alapanyag értékesítése valósuljon meg - közölték.

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás