Az utóbbi évtized során jelentős fejlődés történt mind a meteorológiai mérőeszköz technológiák, mind a hazai aktív mérőeszköz-állomány tekintetében. A Vidékfejlesztési Program pályázatai egyre nagyobb arányban támogatják, illetve részesítik előnyben ezen technológiák beszerzését, de számos egyéb tényező is segíti a hazai rendszer fejlődését. Az adatok a gazdák termelési tevékenységén túl a közeljövőben üzleti értéket is képviselnek majd, több hazai nagyvállalat is dolgozik azon, hogy ilyen adatokat képes legyen üzleti alapon fogadni.

A hazai meteorológiai méréstechnológia és a mért adatokon alapuló informatikai rendszerrel támogatott döntéstámogatás fejlődését szolgálta az eNET Magyarország Kft. (korábban eNET Internetkutató Kft.) fejlesztése. A Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP 2.1.2-8.1.4-16 kódszámú pályázat egyik kedvezményezettjeként elnyert támogatás segítségével az eNET kecskeméti telephelyén egy olyan precíziós mezőgazdasági eszközrendszer került fejlesztésre, amely könnyen átlátható felületen keresztül látja el a gazdálkodót több forrásból gyűjtött, pontos és szakszerű mérési adatokon alapuló, agrárszakmai szempontok szerint elvégzett elemzések által előállított információkkal. A projekt keretében létrejött kárelemzést támogató, távérzékelésen, mikroklimatikus és talajtani adatokon alapuló termőhelyi profilalkotó és folyamatelemző döntéstámogatási rendszer a szenzoros mérések, illetve a multispektrális műholdak által biztosított adatok felhasználásával készít átfogó elemzést a termőterület állapotáról prediktív időjárás adatok felhasználásával.

Az adott helyszínen telepített talajszondák elsősorban a talaj állapotát vizsgálják – mérik annak hőmérsékletét, nedvességtartalmát különböző talajszintű mélységekben. A kialakított meteorológiai oszlopok a csapadékot, a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, a fénymennyiséget, a levélnedvességet és a szélsebességet monitorozzák. A műholdak különböző multispektrális képi anyagokat biztosítanak, amelyekkel könnyebbé válik a termőterület felmérése, és ezekből a képekből megismerhető a zöldterületek terjedése, a várható belvíz alakulása és az öntözés szükségessége.

A rendszerhez tartozik egy teljesen saját fejlesztésű jégeső-detektáló szondacsalád, amely egy újfajta mérési módszer bevezetésének lehetőségét teremti meg a környezeti vizsgálatok során, hiszen a szenzor képes a jégeső szemcseméretnagyságát, a jégeső időtartamát, a jégeső intenzitását reprodukálható módon számszerűsíteni. A rendszer képes arra is, hogy a termés mennyiségét és minőségét kedvezőtlenül befolyásoló környezeti feltételek jelenléte esetén figyelmeztetést küldjön a felhasználónak, aki így képes korábban elkezdeni a szükséges kármegelőző, kárenyhítő munkálatokat.

A fenti és ahhoz hasonló mérőeszközök kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó Agrodat Szolgáltató Kft. legfrissebb piaci tapasztalatai szerint a meteorológiai adatok mérése nem csak a mezőgazdaságban válik egyre fontosabbá, számos egyéb gazdasági szektorban zajlik párhuzamosan mérőeszközhálózat-fejlesztés. Ilyenek a hulladék- és szennyvízkezelés, vagy például a napsugárzás intenzitásának automatizált mérése, amely a napelemparkok energiatermelését segíti megbecsülni és előjelezni. 

(x)

Megosztás

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás