Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely idén került a hungarikumok közé), de vannak hagyományos receptek is, melyek általában apáról fiúra szállnak. A most következő recept is ilyen.

Hozzávalók

 • 2 kg pontyszelet,
 • 1,5 kg apróhal (keszeg, kárász)
 • 3 nagyobb fej vöröshagyma,
 • 2 db paprika,
 • 2 db paradicsom,
 • olaj vagy sertészsír,
 • só,
 • bors,
 • őrölt fűszerpaprika,
 • ízlés szerint erős paprika,
 • amennyiben szükséges, 2-3 db halászlékocka.

Első lépésként az apróhalakat megpucoljuk, megmossuk, majd bő vízben megfőzzük. Amíg a keszegek és a kárászok puhára főnek, addig a vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Így teszünk a paprikával és a paradicsommal is. Az így előkészített zöldségeket olajon, de inkább zsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát ízlés szerint, majd levesszük a tűzről.

Ha megfőttek a halak (ezt onnan tudjuk, hogy a húsuk elválik a szálkáktól), a lehető legtöbb szálkát eltávolítjuk belőlük. Ezt követően egy tiszta lábasra tesszük a passzírozót (a legalkalmasabb egy nagyon apró lyukakkal ellátott zöldségpasszírozó használata) és a lepirított zöldségeket, illetve a nagyjából szálkátlanított halakat átpasszírozzuk. Nem kell megijedni, ha kellően apró lyukú a passzírozó, a szálkák és a nem kívánatos részek nem fognak belekerülni a levesünkbe. A passzírozást könnyítendően a folyamat közben a főzővizet is hozzáadjuk az átpasszírozott halhoz, de ezt is a passzírozón keresztül, hogy az esetlegesen a vízben maradt szálkák is fennakadjanak rajta.

Az így kapott alaplevet feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve ha nem elég ízes, adhatunk hozzá halászlékockát is. Amikor elkezd forrni az alaplé, a már megtisztított és megmosott pontyszeleteket beledobjuk a lébe és addig főzzük, amíg a szeletek meg nem puhulnak. Ha a szeletek már kellően puhák, el is készült az ízletes halászlé!

Tipp
Az ínyencek a halszeletek hozzáadásával egyidőben ikrát, valamint haltejet is beledobhatnak a halászlébe. Ízük rendkívül egyedi, nem is mindenki szereti, de különleges ízt képesek kölcsönözni a levesnek.

Jó étvágyat kívánunk!

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás