A NewMoo Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég a „boldog tehén” világában debütál: növényi molekuláris gazdálkodást alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjék előállítására. A kazein a tejfehérjék körülbelül 80%-át teszi ki. Az így létrejött termék költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon teszi lehetővé a sajtkészítők számára, hogy ugyanazt a sajtélményt nyújtsák, mint a hagyományos, tejjel készült sajtok.

A NewMoo, Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég növényi molekuláris gazdálkodást (PMF) alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazein fehérjék előállítására. (Forrás: futurefarming.com)
A NewMoo, Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég növényi molekuláris gazdálkodást (PMF) alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazein fehérjék előállítására. (Forrás: futurefarming.com)

Eddig a sajtalternatívák küzdöttek azért, hogy valódi sajtélményt, tápanyagot és árat kínáljanak a fogyasztóknak. A sajtanalógok nem tartalmazzák azokat a kulcsfontosságú tejfehérjéket, a kazeineket, amelyek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaállításához szükségesek.

Tejüzem létrehozása tehén nélkül

A NewMoo tudósai felfedeztek egy módot a kazein expresszálására olyan növényi magvakban, amelyek bőségesen növekedhetnek a hagyományos szántóföldi mezőgazdaságban. Háromévnyi rejtőzködés után a NewMoo bemutatja azokat a fehérjéket, amelyek táplálkozásban, összetételben és működésben megegyeznek a tejfehérjékkel.

A start-up technológiája és koncepciója az izraeli Rehovotban található Weizmann Institute of Science-ben szerzett kutatási és szellemi tulajdonra épül. Az innováció lehetővé teszi két vagy több kazein expresszióját egyetlen növényen belül a növényi molekuláris gazdálkodás újszerű megközelítésével. Ezután a magokat kültéri területekre vetik el. A növények betakarítása után a folyékony kazeinalapot olyan fejlesztési eljárással állítják elő, amely hormonmentes folyékony kazeint eredményez. Ez természetesen laktóz- és koleszterinmentes, és megismétli a tejes sajt funkcionalitását.

Cserélje ki a tejterméket

Állatmentes kazeineket a tehenek helyett növényeken keresztül fejlesztve szinte bármilyen tejterméket lehet készíteni, kezdve a sajttal. „Állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje összes funkcionális jellemzőjét utánozza a hagyományos sajtkészítéshez” – magyarázza Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója. „Ez azt jelenti, hogy zökkenőmentesen ki tudja cserélni a tehéntő származó tejet bármely sajtgyártó üzemben anélkül, hogy speciális berendezésekre vagy a meglévő berendezések átkonfigurálására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjei olyan sajtok alapját képezhetik, amelyek pontosan olyan olvadási és nyújtási viselkedést mutatnak, mint az állati tejtermékek sajtjai, és biztosítja azt a tipikus aromát, ízt és textúrát, amelyre a sajtevők vágynak. Állatmentes fehérjéink szó szerint azonosak az állati eredetű kazeinekkel.”

A NewMoo rendkívül költséghatékony eljárást tesz lehetővé, amely megszabadítja a tehenet az ipari tejtermelési folyamattól, és megköti a szenet a természetes termesztés során. Ez fenntarthatóbb tejfehérjeforrást biztosít.

Komplex fehérjék

„A fehérjeporokkal ellentétben a NewMoo folyékony kazein gyártására kész, segíti a termelés ésszerűsítését és a piacra kerülést. A jelenlegi precíziós fermentációs gyakorlatokkal szemben a mi megközelítésünkben nincs szükség drága bioreaktor gépekre a fehérjék termesztéséhez. Maguk a növényi magvak bioreaktorként működnek. Ez rugalmasságot biztosít számunkra, hogy a komplex fehérjéket bőségesen és kivételes költségparitáson állítsuk elő.” A NewMoo gyártási folyamata könnyen méretezhető az egyszerű megvalósítás érdekében.

„A korábban állati eredetű élelmiszerek nem állati forrásból történő előállításának ez a módszere mindenki számára előnyös” – teszi hozzá Miller. „A fogyasztók, a tejtermelők, a gazdálkodók, az egészség- és állatjólét-tudatos flexitáriusok, valamint a globális éghajlat előnyére válik. Hiszünk abban, hogy ez a technológia a legalkalmasabb a fenntartható, állatmentes tejtermékek jövőjének megteremtésére.”

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás