Hirdetés
Itt a sajt, ami soha nem látott tehenet
A NewMoo Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég a „boldog tehén” világában debütál: növényi molekuláris gazdálkodást alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjék előállítására. A kazein a tejfehérjék körülbelül 80%-át teszi ki. Az így létrejött termék költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon teszi lehetővé a sajtkészítők számára, hogy ugyanazt a sajtélményt nyújtsák, mint a hagyományos, tejjel készült sajtok.

Eddig a sajtalternatívák küzdöttek azért, hogy valódi sajtélményt, tápanyagot és árat kínáljanak a fogyasztóknak. A sajtanalógok nem tartalmazzák azokat a kulcsfontosságú tejfehérjéket, a kazeineket, amelyek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaállításához szükségesek.
Tejüzem létrehozása tehén nélkül
A NewMoo tudósai felfedeztek egy módot a kazein expresszálására olyan növényi magvakban, amelyek bőségesen növekedhetnek a hagyományos szántóföldi mezőgazdaságban. Háromévnyi rejtőzködés után a NewMoo bemutatja azokat a fehérjéket, amelyek táplálkozásban, összetételben és működésben megegyeznek a tejfehérjékkel.
Hirdetés
A start-up technológiája és koncepciója az izraeli Rehovotban található Weizmann Institute of Science-ben szerzett kutatási és szellemi tulajdonra épül. Az innováció lehetővé teszi két vagy több kazein expresszióját egyetlen növényen belül a növényi molekuláris gazdálkodás újszerű megközelítésével. Ezután a magokat kültéri területekre vetik el. A növények betakarítása után a folyékony kazeinalapot olyan fejlesztési eljárással állítják elő, amely hormonmentes folyékony kazeint eredményez. Ez természetesen laktóz- és koleszterinmentes, és megismétli a tejes sajt funkcionalitását.
Cserélje ki a tejterméket
Állatmentes kazeineket a tehenek helyett növényeken keresztül fejlesztve szinte bármilyen tejterméket lehet készíteni, kezdve a sajttal. „Állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje összes funkcionális jellemzőjét utánozza a hagyományos sajtkészítéshez” – magyarázza Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója. „Ez azt jelenti, hogy zökkenőmentesen ki tudja cserélni a tehéntő származó tejet bármely sajtgyártó üzemben anélkül, hogy speciális berendezésekre vagy a meglévő berendezések átkonfigurálására lenne szükség.
A NewMoo kazeinjei olyan sajtok alapját képezhetik, amelyek pontosan olyan olvadási és nyújtási viselkedést mutatnak, mint az állati tejtermékek sajtjai, és biztosítja azt a tipikus aromát, ízt és textúrát, amelyre a sajtevők vágynak. Állatmentes fehérjéink szó szerint azonosak az állati eredetű kazeinekkel.”
A NewMoo rendkívül költséghatékony eljárást tesz lehetővé, amely megszabadítja a tehenet az ipari tejtermelési folyamattól, és megköti a szenet a természetes termesztés során. Ez fenntarthatóbb tejfehérjeforrást biztosít.
Komplex fehérjék
„A fehérjeporokkal ellentétben a NewMoo folyékony kazein gyártására kész, segíti a termelés ésszerűsítését és a piacra kerülést. A jelenlegi precíziós fermentációs gyakorlatokkal szemben a mi megközelítésünkben nincs szükség drága bioreaktor gépekre a fehérjék termesztéséhez. Maguk a növényi magvak bioreaktorként működnek. Ez rugalmasságot biztosít számunkra, hogy a komplex fehérjéket bőségesen és kivételes költségparitáson állítsuk elő.” A NewMoo gyártási folyamata könnyen méretezhető az egyszerű megvalósítás érdekében.
„A korábban állati eredetű élelmiszerek nem állati forrásból történő előállításának ez a módszere mindenki számára előnyös” – teszi hozzá Miller. „A fogyasztók, a tejtermelők, a gazdálkodók, az egészség- és állatjólét-tudatos flexitáriusok, valamint a globális éghajlat előnyére válik. Hiszünk abban, hogy ez a technológia a legalkalmasabb a fenntartható, állatmentes tejtermékek jövőjének megteremtésére.”
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban
2025.04.29.Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft., a Magyar Talajtani Társaság tisztelettel meghívják Önt a Növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban Szántóföldi Szemlekörök Szakmai Továbbképzés a gyakorló növénytermesztők számára című szakmai továbbképzésére.
Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért
2025.04.29.Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatDurumbúza C-komplex technológia gombaölő hatással, réz + kén + cink
1 020 HUF
+ áfaHO napraforgó lombtrágya réz-kén-kálium-bór-cink gombaölő hatással
980 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 199 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés