Napjaink növénytermesztésében szinte minden nap hallunk a stresszről. A gazdálkodók egyetértenek abban, hogy ez valami rosszat jelent a növénynek, az állatnak és az embernek egyaránt. Ha pedig így van, akkor szeretnének védekezni ellene, szeretnék csökkenteni annak káros hatását, illetve legközelebbi alkalommal szeretnék elkerülni azt.

De hogyan tudják ezt megvalósítani, egyáltalán mi az a stressz?

Ha a gazda utánanéz a szakirodalomban, akkor ott annak számos definícióját találja. A probléma csak az, hogy a stresszt nem definiálni kell, hanem megérteni. A Pro-Feed növényegészség üzletágának előadásában rávilágítunk arra, hogy a növényi stressz olyan környezeti hatás, amely a növényi működést változtatja meg, abban okoz zavart. Ebből pedig egyenesen következik:

  • a káros környezeti hatás előre nem jósolható, bármikor felléphet és nem szűnik meg idővel,
  • a növényi működés ismerete nélkül sem a hatás, sem annak kezelése nem határozható meg megfelelően.
Szabó István, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatója

A Pro-Feed Kft.-nél ezért fordítunk kiemelt figyelmet a növényélettan és a stresszélettan oktatására, termékeink pontos összetételének és hatásmódjának bemutatására. Az előadásunkban a növényi stressz elméleti alapjai mellett foglalkozunk a különböző biostimulátor készítmények csoportosításával, alkalmazhatóságukat, felhasználásuk módját pedig gyakorlati példákon keresztül ismertetjük majd.

További információt a növényi stresszről és a biostimulátorokról a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban, NÖVÉNY-ÁLLAT-GAZDA konferenciáján hallhat, Szabó István előadásából. Tájékozódjon a rendezvényről, amihez kattintson ide!

(x)

További híreink

Csőd szélén az önjáró mezőgazdasági robotokat fejlesztő cég

2025.07.12.

A francia Naïo Technologies mezőgazdasági robotokat gyártó vállalat pénzügyi nehézségekbe került. A céget bírósági felügyelet alá helyezték, és vevőt keresnek, hogy folytathassák a működésüket.

Hogyan fokozható még tovább a muskátlik virágzása? Sütőporral…

2025.07.12.

A muskátlik kedvelt növények gazdag virágzásuk és egyszerű gondozásuk miatt. Előfordul azonban, hogy egy kis segítségre szorulnak, hogy még bőségesebben virágozzanak. Meglepő módon egy gyakori konyhai alapanyag, a sütőpor is segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan használható a sütőpor a muskátlik virágzásának fokozására!

Csökken az agrártermelés és változott a vetésforgó Ukrajnában

2025.07.12.

Az ukrán mezőgazdasági termelés nagyobb mértékben csökken, mint az export, a vetésforgó is megváltozott tavalyhoz képest

Slágergyanús új fehér tv-paprika herseghet a fogunk alatt

2025.07.12.

Izgatott várakozás előzte meg a Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertjében megrendezett paprikabemutatót. A már jól ismert hibridek mellett a nemesítőház egy rendkívül ígéretes fehér, tölteni való fajtára irányította a paprikatermesztés iránt érdeklődők figyelmét.

Közel 7 ezer hektárnyi adatgyűjtés bizonyította, hogy jó hasznot hoz a regeneratív gazdálkodás

2025.07.12.

A regeneratív gazdálkodás megtérülésével és hasznosságával kapcsolatban sok kérdés vetődik fel a termelők részéről, most a megtérülést is kiszámolták.

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás