A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

A BASF számára megkérdőjelezhetetlen a repce iránti elhivatottság, hiszen: Mindenünk a repce és mindenünk meg is van hozzá!

A BASF-nél a repcevetőmag üzletágba történő belépés óta abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a termesztés alapjától, a kiinduló genetikai potenciáltól kezdve nyomon tudjuk követni a repce fejlődését, és a növényvédő szer termékeinkkel való kölcsönhatást is hibridenként külön-külön meg tudjuk figyelni.

repcetábla
InVigor® repcehibridek a BASF kisparcellás kísérleti telepén (2024)

A „vigor” szó elevenséget, életerőt jelent, a növények azon képességére utal, mellyel fejlődésükhöz az adott körülményeket ki tudják használni. Lokális munkánk célja, hogy a magyarországi termőhelyhez legmegfelelőbb, legvigorosabb repcehibrideket találjuk meg és illesszük a portfólióba. Éppen ezért, a nemesítőközpontunkból kapott hibrideket Magyarországon további vizsgálatoknak vetjük alá, fejlesztőcsapatunk az elmúlt években több száz kísérletet állított be. A termőhelyi adottságokon túl gazdasági szempontokat is figyelembe veszünk a hibridek szelektálása során, ezzel is elősegítve termelő partnereink versenyképességét és a termesztési kockázatok csökkentését.

A legnagyobb potenciálú InVigor® hibrideket kutatva saját kísérleti hálózatunk mellett, független és hatósági (pl.: Nébih) eredményekkel is rendelkezünk, melyek alapján az InV1170, InV1188, az InV1310 és az InV1266 CL hibridünk méltán került repcevetőmag-kínaltunkba. Sőt, ezek mellett, korlátozott darabszámban legújabb fejlesztésünk az InVigor2040 is elérhető lesz az idei évben. Hibridjeinket többéves eredménysorok segítségével, tehát a termésstabilitást szem előtt tartva szelektáljuk.

A magas terméspotenciál mellett fontosnak tartjuk, a magok becőkben való megőrzését, ezért külön vizsgálati módszereket vezettünk be, hogy mérhetővé tudjuk tenni hibridjeink kipergés-ellenállóságát. Az egyik legjobb eredményt az InV1266 CL hibrid érte el, mely a magas terméspotenciál és termésstabilitás mellett még herbicidtoleranciával is rendelkezik, így Clearfield® gyomirtási rendszerben is használható és az alacsony kipergés miatt az árvakelések számát is redukálni tudjuk.

Alapvető célunk a magok egészségének fenntartása az olyan betegségekkel szembeni harcban, mint pl. a fóma, ezért hibridjeink rendelkeznek a tolerancia kialakításáért felelős génekkel.

A repcetermesztés kiemelkedő eleme a repce megfelelő időben történő növekedésszabályozása.  A helyes időzítés elősegítésére kísérletekben megvizsgáltuk az InVigor® repcék regulációs érzékenységét, melynek köszönhetően tovább tudtuk pontosítani piacvezető regulátorunk, a Caramba® Turbo kijuttatási javaslatát.

Az elmúlt években a magyar termelők magas szinten elsajátították a repce termesztés- és növényvédelmi technológiáját, mely sikerekhez a BASF növényvédő szerek is hozzájárultak. Úgy gondolom, ma már nincs olyan termelő, akinek be kellene mutatni a Pictor® Active és Caramba® Turbo gombaölő szereket, vagy a metazaklór alapú Butisan® Complete, és a herbicidtolerancia elvén működő Clearfield® gyomirtási technológiákat. A BASF ugyanilyen elhivatottsággal, minőségi elkötelezettséggel lépett a repcevetőmagok piacára és honosítja meg az InVigor® márkanevet a közös repcetermesztési sikerek érdekében.

(x)

 

 

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás