A nitrogén a növények számára nagy mennyiségben szükséges tápanyag-utánpótlása elsősorban fejtrágyázással történik, folyékony vagy granulált formában lévő hatóanyag kijuttatásával. Egyre elterjedtebb azonban a kis dózisú, nitrogént is tartalmazó lombtrágyázás, aminek egyértelmű célja a termés minőségének javítása és a termésmennyiség fokozása. A lombtrágya formájában kijuttatott nitrogén előnye, hogy a levélen keresztül felszívódva, gyors segítséget jelenthet a kritikus időszakokban, illetve tápanyagigényesebb fejlődési fázisokban.

A TIMAC AGRO által fejlesztett InFolen olyan biostimulátor-tartalmú lombtrágya, ami segíti a kijuttatott nitrogén felvételét és átalakulását.

Érintkezési szög, felületi feszültség, levélborítás

A lombtrágya formájában kijuttatott tápanyag-utánpótlás egyik legnagyobb veszélye, hogy a permetlé nem megfelelően tapad meg a levél felületén, onnan legördülve nem hasznosul. Az érintkezési szög azt az erőt méri, amely ahhoz szükséges, hogy egy folyadék szilárd felületen megcsússzon. Folyékony műtrágya esetén a lehető legkisebb érintkezési szöget célozzuk meg, hogy maximalizáljuk a műtrágya és a levél érintkezését, és elősegítsük a műtrágya bejutását a levélbe.

Az InFolen termék alacsonyabb felületi feszültsége lehetővé teszi a jobb tapadást, ezért csökken a legördülési veszteség. A nagyobb levélborítottságnak köszönhetően pedig, akár 30%-kal több sztóma vesz részt a hatóanyag felvételében, csökken az elillanási veszteség.

Tápanyagfelvétel a levélen keresztül

A levélre kerülő tápanyagok a kutikulán vagy a sztómákon keresztül juthatnak a növények szervezetébe. Minél idősebb a növény, annál vastagabb a levélen lévő viaszos kutikularéteg, így a sztómán keresztül történő tápanyagfelvétel jelentősége megnő. A sztómák nyitása és záródása azonban elsősorban a fotoszintézis, másodsorban a hormonális szabályozás útján történik. Hormonális úton az abszcizinsav (ABA) felelős a záródásáért, míg a citokinin szabályozza a sztómák nyitását.

Az InFolen citokinin-tartalma a levél felületére kerülve fokozza a sztómák nyitását, ezért a kijuttatott nitrogén 50%-a 2 órán belül felszívódik. Ez a hatás segíti az egyéb tápanyagok, esetleg növényvédő szerek felvételét is.

Az InFolen hatása a nitrogénszállításra és -beépülésre

Fokozza a nitrogén átalakításáért felelős enzimek szintézisét, ami gyorsabb N-beépülést és mobilizációt eredményez. A folyamatos nitrogénátalakulás és -szállítás fenntartja a N-pumpa működését, azaz a gyökérzeten keresztül történő felvételt és szállítást. A gyors átalakulásnak köszönhetően csökken a levelek nitráttartalma.

Az InFolen hatékony megoldás a termesztett növények stressztűrő képességének és minőségének javításában, minden szántóföldi növénykultúra esetében.

InFolen termékösszetétel

Biostimulátor: InFolen

N – 19%
MgO – 3,3%
SO3 – 10%

Bármely szántóföldi kultúrában 10-30 l/ha dózisban 200-300 liter vízzel kipermetezve.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az új InFolen biostimulátoros lombtrágya termékünkkel kapcsolatban, keresse szaktanácsadó kollégáinkat bizalommal!

(x)

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás