A zöldségek magjainak állandó helyre vetése a legegyszerűbb szaporítási módszer, hiszen palántázásuk esetén jóval nagyobb a gondozási igény. Általános tévhit, hogy vetni csak tavasszal lehet, sőt. Amennyiben a terület öntözhető, szinte mindig lehet vetni annak érdekében hogy a betakarítás is időzíthető, időben jól elnyújtott legyen. Fókuszban a zöldségek vetése.

A természet időzít

A zöldségvetőmagok kikelése során számos körülmény játszik fontos szerepet. Ahhoz, hogy a magok megfelelően keljenek ki, szükség van a ideális hőmérsékletre, a vízmennyiségre és a kelés utáni fejlődéshez optimális fényviszonyokra. Az elvetett mag a talaj nedvességtartalmának következtében vizet vesz föl, megduzzad és egyszer csak kicsírázik. 

A zöldségek vetése nagy odafigyelést követel meg. Az idő hossza ugyanis, amely alatt a zöldségvetőmagok kikelnek, fajtától függően változik. Például a paradicsommagok általában 5-10 nap alatt kelnek ki, míg a paprikamagok 7-14 nap alatt. (Fotó: Pixabay)

Az nagyon lényeges, hogy a mag, ha már vizet vett föl, akkor nedves talajban legyen legalább a kikelésig, ellenkező esetben elpusztul. Ha elvetjük a magokat, akkor nagyrészt a többit a természetre bízzuk. Hiszen akkor fognak kikelni, amikor megfelelő hőmérséklet lesz, és elég nedves a talaj e folyamatok beindulásához.

Az idő hossza, amely alatt a zöldségvetőmagok kikelnek fajtától függően változik. Például a paradicsommagok általában 5-10 nap alatt kelnek ki, míg a paprikamagok 7-14 nap alatt.

A zöldborsó magjai általában 10-14 nap alatt kelnek ki, míg a sárgarépamagoknak 14-21 napra van szükségük a csírázáshoz. Ez persze változhat, hiszen egy tavaszi vetés, amikor még hűvösebb van, több idő alatt kel ki, egy nyári vetés, amikor magasabb a hőmérséklet, akár napokkal hamarabb.

A hidegtűrőket már most vethetjük

Bizonyos zöldségfajok magjai alacsonyabb hőmérsékleten kicsíráznak, míg másoknak ehhez melegebb körülmények kellenek. Márciusban azonban már számos faj vethető. A salátát általában kora tavasszal vagy ősszel vetik, amikor már túl vagyunk a fagyveszélyes időszakokon. 

A hűvös időjárási viszonyok kedveznek is a salátának, amelyet például nyáron nem is lehet jól termeszteni, mert leveleit károsítja a magas hőmérséklet. A retek, hasonlóan a salátához, kora tavasszal vagy nyár végén vethető, azaz a nyári időszakban szüneteltessük a termelését.

Mivel ez is rövid tenyészidejű faj, a nyár kihagyása nem okoz gondot. A spenót hidegtűrő zöldség, már korán tavasszal vethető a magja. A nedves talajt kedveli, ezért érdemes a vetését a csapadékosabb időszakra ütemezni. A legjobb, ha a sárgarépát is közvetlenül a fagyveszély elmúltával vetjük a földbe. Az optimális hőmérséklet a csírázásához 10-15 Celsius-fok között van.

A legkorábbi és legkésőbbi időpont az irányadó

A dughagymák ültetése is ideális ilyenkor, de ezek ősszel is elültethetők, mert a kihajtott növények jól áttelelnek. Hagymát termeszthetünk magról vetve és dughagymáról ültetve. Magról vetve a termesztés két évet vesz igénybe.

A most elültetett dughagymákat érdemes kicsit sűrűbbre tervezni, így amikor zöldhagyma stádiumba érnek, minden másodikat kiszedhetjük ilyen célra. Így az állomány ritkul, és a földben maradók nyár végéig rendesen kifejlődnek, és jól tárolható vörös vagy lilahagymaként szedjük majd fel akkor őket. A dughagymát érdemes kicsit mélyebbre ültetni, mint a hagyma magassága, mert ha túl sekélyen ültetjük akkor a zöldhagyma felszedésekor rövid lesz a fehér, legízletesebb része.

Visszatérve az ideális vetésidőkre, a zöldségek esetén ennek rendszerint a legkorábbi és legkésőbbi időpontja az irányadó. A legkorábbi azért, hogy az időjárásnak köszönhetően már hamar kikeljenek. A legkésőbbi pedig azért, mert ha ezután vetünk, akkor a fagyok beálltáig nem biztos, hogy betakaríthatók lesznek a zöldségek, akkor pedig hiába gondoztuk őket. A két szélső időszak között pedig a tenyészidőszak függvényében többször is vethetünk, e szakaszolásnak köszönhetően a betakarítás is szakaszos lesz.

Dekádonként a vetési időszak

A  felsorolás a vetésre ideális dekádokat jelöli. Az első dekád a hónap első 10 napja, a második dekád a hónap középső 10 napja, a 3. dekád pedig az adott hónap 20-30. napja közötti időszak.

 • Február 2. dekád: borsó, sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek vetés, vöröshagyma dughagyma ültetés, fokhagyma ültetés
 • Február 3. dekád: torma dugványtelepítés, borsó, spenót sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek vetés, vöröshagyma dughagyma ültetés, fokhagyma ültetés
 • Március 1. dekád: sárgarépa, petrezselyem, metélőhagyma, borsó, fejes saláta, spenót, kapor, vöröshagyma dughagyma, fokhagyma ültetés
 • Március 2. dekád: fejes saláta, spenót, sóska, kapor, borsó, sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, vöröshagyma magvetés, korai burgonya ültetés
 • Március 3. dekád: spenót, sóska, kapor, nyári retek vetés, korai burgonya ültetés
 • Április 1. dekád: nyári retek, spárgatök, burgonya, paprika, paradicsom, spenót, kapor, sóska
 • Április 2. dekád: nyári retek, spárgatök, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, paprika, spenót, csemegekukorica, sóska
 • Április 3. dekád: cékla, uborka, sütőtök, dinnyefélék, bab, kukorica, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, bimbóskel
 • Május 1. dekád: csemegekukorica, kapor, uborka, bab
 • Május 2. dekád: uborka, bab, csemegekukorica, kapor és a palánták kiültetése is ekkortól kezdődik, mert már nem kell talajmenti fagyokra számítani
 • Április 3. dekád: uborka, cikória, csemegekukorica, zöldbab, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé
 • Június 1. dekád: csemegekukorica, zöldbab, cikória, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, uborka
 • Június 2. dekád: zöldbab, uborka, kukorica, kapor
 • Június 3. dekád: karalábé, cékla, zöldbab, fejes saláta, kapor, uborka, késői burgonya ültetése
 • Július 1. dekád: karalábé, cékla, uborka, kapor, fejes saláta, zöldbab, késői burgonya ültetése
 • Július 2. dekád: zöldbab, kapor, cékla, uborka, spenót
 • Július 3. dekád: téli retek, spenót, kapor
 • Augusztus 1. dekád: téli retek, spenót, kapor
 • Augusztus 2. dekád: spenót, sóska
 • Augusztus 3. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska
 • Szeptember 1. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska
 • Szeptember 2-3. dekád: spenót, sóska
 • Október 1. dekád: spenótvetés
 • November 1. dekád: sárgarépa, petrezselyem, borsó, torma dugványtelepítés, vöröshagyma, dughagyma, fokhagyma ültetése

A hidegtűrő fajoknál a cél, hogy ősszel kikeljenek

Mint látható, a kapor például rengetegszer szerepel. Ennek lényege, hogy folyamatosan vetve, folyamatosan lesz zsenge levelű zöldfűszer belőle. Vöröshagymánál a dughagyma ültethető ősszel is. Akkor a növény áttelel, de tavasszal is ültethető. Az őszi vetésű növények többsége már következő évi termesztésre szól. Ezeknél a hidegtűrő fajoknál a cél, hogy ősszel kikeljenek, kihajtsanak. Így áttelelve a növény tavasszal már fejlettebb állapotából indul újra növekedésnek, amivel koraiság érhető el.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás