Az európai gazdák termelésének önköltsége jelentősen megnőtt, részben, mivel az orosz-ukrán háború káros hatásait még most sem sikerült minden területen mérsékelni. Ráadásul az elmúlt egy évben nem született megoldás az Európai Unió műtrágyafüggőségének csökkentésére. A gazdák ugyan némi árcsökkenésre és kompenzációra is számíthatnak, ám a Közös Agrárpolitika (KAP) - valószínűleg - más beavatkozást már nem tesz lehetővé.

Az elmúlt egy évben az Európai Unió nem talált megoldást a műtrágya árának leszorítására. A tavaszi földmunkák közeledtével ismét napirenden van ez a téma, mivel műtrágya nélkül a szántóföldi növények hozama akár a felére is visszaeshet, ami globális élelmezési katasztrófához vezetne.

Fotó: Pixabay

Magyarországon a műtrágya ára tavaly 158 százalékkal nőtt, de egész Európa hasonló ármozgással volt kénytelen szembesülni, ami a földgáz árának emelkedésére, illetve az EU Belarusz és Oroszország ellen bevezetett szankcióira vezethető vissza - írta meg a napi.hu.

Az energiaválság miatt óriási költségnövekedéssel kellett szembenézniük a műtrágyagyártóknak, mivel a gyártás legfőbb alapanyaga a földgáz. Tavaly az év első felében sok európai gyár csökkentette a termelést vagy leállt, mint például a magyar Nitrogénművek is, így kezelve a teljesítőképességüket meghaladó alapanyagár-emelkedést.

Európa már az árválság előtt sem volt önellátó műtrágyából, az import a háborút megelőzően Oroszországól és Beloruszból érkezett, ám az elrendelt kezdeti szankcióknak része lett a műtrágya EU-ba történő behozatalának a tilalma is, később pedig a Közösség kiszélesítette ezeket a műtrágya-előállításhoz szükséges egyéb fontos alapanyagokra is.

A tavasz közeledtével ismét égető kérdéssé vált, hogyan lehetne kielégíteni a műtrágya iránti keresletet az EU-ban. Egyes EU-politikusok szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki olyan hosszútávú stratégiát, ami csökkenti az EU műtrágyafüggőségét. A Közös Agrárpolitika válságkeretét egyébként már megnyitotta a bizottság, amelyből a gazdálkodók megnövekedett költségei ellensúlyozhatók nemzeti támogatások formájában. Ám ezt sokan bíráltak, mert a kritikusok szerint nem elegendő a válságkeret az összes probléma kezelésére és nem jó válasz a tagállamokra hagyni a műtrágyahiány kezelését.

Egyes jobboldali képviselők rövid távon további pénzügyi támogatást várnak az EU-tól, míg a baloldaliak és zöldek inkább hosszú távú stratégiát akarnak, amivel visszafogható a műtrágya használata, így azt importkitettség, valamint javulhat a termesztésbe vont földterületek háromnegyedének a minősége.

Ellenben Brüsszel már kijelentette, nem tud több támogatást adni a gazdálkodóknak, ám javasolta, hogy a következő, 2028-tól kezdődő uniós költségvetési időszakban jelentősen emeljék meg a KAP keretét. A Közös Agrárpolitika, vagyis az agrártámogatási rendszer az uniós költségvetés egyharmadát teszi ki. A keret ugyanakkor elinflálódott, és az extraköltségek is jelentősen megemelkedtek a háború és az alapanyagárak emelkedése miatt.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás