Az állattenyésztőknek a legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy a nagy élelmiszerinfláció miatt 15-20 százalékkal csökkent a fogyasztás - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián. A szakember szerint az elmúlt 4 hónapban az ágazatban nem voltak kiugró hullámvölgyek itthon, ám nem mondható el ugyanez a növénytermesztésről, ahol a helyzet most nagyon rossz. Arról beszélt, hogy a cégeknek Európán kívülre is gondolniuk kell, a hazai piac ugyanis kezd beszűkülni, ezért érdemes a távolabbi exportpiacokra is megpróbálni eljuttatni a termékeket.

A költségszerkezetet tekintve az elmúlt négy hónapban semmilyen kiemelkedő változás nem történt az állattenyésztésben Magyarországon, ám nem mondható el ugyanez a növénytermesztésről, ahol jelenleg áll a piac, és elképesztően negatív a helyzet - hangsúlyozta Kulik Zoltán az Agrárszektor beszámolója szerint. Ugyan a makrogazdaság is borús, de az élelmiszerinfláció csökkenése mindenképp pozitívumnak tekinthető - emelte ki. Öröm az ürömben, hogy mindezzel párosult egy zuhanó kereslet, valamint vásárlóerő, a fogyasztás 15-20 százalékkal csökkent. 

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt róla, hogy az elmúlt 4 hónapban a takarmányágazatban nem voltak kiugró hullámvölgyek itthon - Fotó: FB, Archív

Most lehet számolni a takarmány költségét

Az biztos, hogy az állattenyésztők költségei most abszolút kalkulálhatók, az elmúlt 10-15 évben nem volt ilyen. Az elmúlt négy hónapban sem a takarmány szintjén, sem pedig az önköltségben nem voltak változások vagy hullámvölgyek, ez pedig mindenképp örvendetes. A felvásárlási árakban voltak kilengések, de jelenleg a tej az, amiért szorítani kell, mert most nagyon az önköltség környékén mozognak az árak.

Kulik Zoltán szerint abból a szempontból egy nyugodtabb évvel számolhatunk, hogy az inflációról, a toxinokról, a hitelkamatokról és az energiaárakról már nem kell beszélnünk. Ugyanakkor nagy veszélyt jelenleg a fogyasztás csökkenése, valamint a logisztikai növekedés - fogalmazott.

https://www.youtube.com/watch?v=R6pnRijRNzs
Dabas TV - Beszélgetés Kulik Zoltánnal, a Vitafort Zrt. vezérigazgatójával - 2024. január 24.

Európa versenyképessége beszűkül, a takarmányipara 5-6 százalékkal csökken, így mindenképp el kell kezdenie a cégeknek Európán kívül is gondolkodni. Nem egy termékben kell tervezni, hanem csomagban, illetve tudástranszferben. Nincs olyan termék a palettán, amit ne tudnánk becsomagolni és közösen eljuttatni az exportpiacokra. Arra sarkallok mindenkit, hogy próbáljunk meg a komfortzónánkból kicsit kitekinteni, és Európán kívül is gondolkozni - mondta.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás