A boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, főként a grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, továbbá népszerűek a grillsajtok is. Egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a boltok kínálatában. Fűszerezés szempontjából folyamatosan nő a hajlandóság a kísérletezésre.

Évről évre egyre népszerűbb elfoglaltság a kerti sütögetés a magyarok körében, a hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket - írta a NAK. Korábban jellemzően augusztus 20-a után – a rendre megérkező lehűlés miatt – drasztikusan visszaesett az üdülési kedv, ami fokozottan megjelent a családi-baráti programok, összejövetelek, közös főzések és sütögetések szervezésében is. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban a hirtelen lehűlés elmarad, az időjárásváltozás kitolódik, ami a grillszezont is meghosszabbíthatja.

Évről évre egyre népszerűbb elfoglaltság a kerti sütögetés a magyarok körében, a hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket
Évről évre egyre népszerűbb elfoglaltság a kerti sütögetés a magyarok körében, a hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az élelmiszeripar mára hozzászokott az egyre népszerűbb nyári sütögetéshez és grillezéshez kötődő fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz. A vállalkozások az alapanyagbeszerzés és a késztermék gyártás tekintetében egyaránt rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó környezethez.

A hazai grilltermékek kínálatban a jól bevált grillkolbászok viszik a prímet, elsősorban a sertéshúsból készült termékek kelendőek, de az úgynevezett mix termékek is nagyon sikeresek, különösen a többféle elkészítésre is alkalmas marhahússal kevert sertés hamburger húspogácsák. 

Grillezés szempontjából tehát továbbra is a húsok és húskészítmények dominálnak, ezen belül továbbra is a sertés és a baromfi a meghatározó. Magas ára miatt marhahúsból sokkal kevesebb fogy, ugyanakkor van egy szűkebb réteg, amelyik a magasabb minőségi kategóriába tartozó marhahúsból és juh vagy bárányhúsból is vásárol a sütögetéshez - írták.

Halak és sajtok a grillrácsokon

A viszonylag magas ára miatt a hal szintén kevésbé keresett termék ebben a piaci szegmensben. Ami viszont folyamatos növekedést mutat, az a grill sajtok iránti kereslet, amit a termékkínálat bővülése is egyértelműen alátámaszt. A csomagolt grillsajtok között ugyan jelentős az import termékek aránya, de folyamatosan nő a hazai kínálat is. Sokan egészítik ki a grill alapanyagokat zöldségekkel, gombával vagy akár gyümölcsökkel is. A vegán termékek iránti igény és kínálat fejlődése is említésre méltó - közölték.

A stabil vásárlókörrel rendelkező kisebb és közepes helyi vállalkozások általában ragaszkodnak a jól bevált termékekhez, ezt keresik a vásárlóik. Általános tapasztalat, hogy egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a piacon. Fűszerezés szempontjából évről évre nő a hajlandóság a kísérletezésre, de ezt kellő óvatossággal kezelik a feldolgozók. A marinált termékek száma és fajtája is bővül, ugyanakkor a termékek árától és a vásárlóerőtől is függ, hogy a fogyasztók mennyire nyitottak a magasabb szinten előkészített, készen kapható termékek iránt. Azok, akik spórolni szeretnének a grillparti költségein, olcsóbb alapanyagokból maguk készítik el a serpenyőbe vagy a rostélyra kerülő hústermékeket.

A boltok polcain alapvetően a hazai gyártásból származó termékek dominálnak, ugyanakkor természetesen import termékek is megtalálhatók az áruházak kínálatában. A hazai élelmiszeripari vállalkozások mindenesetre választék, minőség és kapacitás szempontjából egyaránt képesek az igények kielégítésére. Amennyiben az időjárás is megengedi, élményekben, családi és baráti programokban gazdag, tartalmas grillszezonra van kilátás az idei évben is - fogalmaztak.

Megosztás

További híreink

Közösen fejleszt algoritmust a precíziós gazdálkodáshoz a MATE és a TERRA-COOP

2024.10.14.

Halad a „Szántóföldi növénytermesztés permetezési hatékonyságának növelése, a növényi növekedési periódusok konvolúciós neurális hálózat alkalmazásával történő felismerésével” – című projekt.

A hét második felében éjszaka már megjelenhetnek a mínuszok

2024.10.14.

A hét elején változékony idő várható, napos és felhős időszakok váltakoznak, kisebb eső csak szórványosan fordulhat elő. A hét második felében több napsütésre számíthatunk, de a hőmérséklet reggelente 0 fok köré is hűlhet, míg nappal 12 és 19 fok között alakul.

Az agrártámogatási rendszerben az első lépés a gazdákkal való egyeztetés lenne a MAGOSZ főtitkára szerint

2024.10.14.

A gazdákkal együttműködésben kialakított, a termelőket nem hibáztató, hanem partnerként kezelő agrártámogatási rendszert szeretne látni a közeljövőben Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára.

Alapvető útmutató a savas talajba ültetéshez – a kerti talajok pH-értékének megértése

2024.10.13.

Ahogy a csípős őszi levegő beköszönt az ültetési szezonba, előfordulhat, hogy különféle növényekkel bővíthető a kert, beleértve azokat is, amelyek a savanyú talajban virágoznak. Alapvető fontosságú, hogy megértsük, hogyan teremtsünk megfelelő környezetet ezeknek a savkedvelő növényeknek, hogy virágozhassanak, és életet vigyenek a környezetünkbe.

GNSS antennák robotfűnyírókhoz

2024.10.13.

A helymeghatározás, a navigáció és az akadálykerülés a robotfűnyírók működésének kulcspontjai. A fúziós pozicionálási technológia pedig, mint például az RTK+ultrason/IMU/vision, az egyik főbb technológia.

Az űrben termesztik a paradicsomot, a római saláta után másodikként

2024.10.13.

„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 600 hirdetés 100 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás