Komoly károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken az aknázómoly. A hernyók a leveleken különböző, fajra jellemző körkörös, sátorszerű, pontsoros vagy kígyózó aknákban károsítanak. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan védekezhet ellenük.

Az aknázómoly a lombfelület csökkentésével, korai lombhullás előidézésével okoz kárt. Ezzel nemcsak az adott évi termést, hanem a következő év hozamát is veszélyezteti. Leggyakoribb képviselői az almalevél aknázómoly, az almalevél-sátorosmoly az almalevél-törpemoly és a lombosfa-fehérmoly.

Az aknázómoly ellen lárva állapotban érdemes védekezni. Képünk illusztráció, Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos
Levélaknázómolyok:
Almalevél-aknázómoly (Phyllonorycter blancardella)

A lárvája a levelekben ellipszis alakú, erek által határolt aknát készít, ami először a levél fonákán figyelhető meg. Súlyos fertőzés esetén nagymértékű lombhullást okoz

Almalevél-sátorosmoly  (Phyllonoricter corylifoliella)

A hernyója a levél belsejében foltaknát készít. Az akna vörösesbarna, majd ezüstös színű, ovális alakú. Közepén egy hosszúkás, barna színű folt alakul ki. Súlyos fertőzés jelentkezésekor a levelek barnulnak, majd idő előtt lehullanak.

Almalevél-törpemoly (Nepticula malella) (Nepticulidae – törpemolyok)

A lárva a levéllemezben kanyargós, vékony aknát készít.

Lombosfa fehérmoly (Leucoptera scitella) (Leucopteridae – fehérszárnyú molyok)

A lárva a levél belsejében kör alakú aknát készít. Később csigavonalban látható az aknában a lárva ürüléke.

Az összefoglalót a növénydoki oldal anyagából készítettük.

Az aknázómoly elleni védekezés

Rajzásuk feromon-csapdával követhető nyomon, viszont ez csak a hímeket fogja. A védekezést a tömeges lárva kelés idején kell elvégezni.

Nagyon fontos az első nemzedék tojásrakása előtti egyszeri védelem, ilyenkor ugyanis a lombozat még könnyen átpermetezhető. Hosszú hatástartamú, érintő hatású, rovarkifejlődés szabályozó, kitinszintézist gátló hatóanyagokkal lehet ellenük védekezni. Később az aknában fejlődő lárvák ellen már csak felszívódó szereket érdemes használni.

Milyen vegyszerekkel érdemes?

Az Insegar 25 WG használatát közvetlenül a virágzás után javasolt az almailonca, sodrómolyok, aknázómolyok együttese ellen. Különösen ajánlott az integrált növényvédelmi technológiát alkalmazó termelőknek. Kisebb felületre készítsen 0,06 százalékos permetlevet (10 l vízben 6 g Insegar 25 WG).

Az Affirm hatóanyaga és hatásmechanizmusa révén hatékony védelmet nyújt az almamoly, az aknázó molyok és a sodrómolyok lárvái ellen. Felhasználását az egérfüles-zöldbimbós állapotban a sodrómolyok lárváinak korai megjelenésekor, illetve az alma mogyoró nagyságától javasolt elkezdeni. Az almamoly második nemzedéke ellen július második felére időzítse a permetezést. Elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva célszerű megismételni a kezelést. Kisebb felületre készítsen 0,3 százalékos permetlevet (10 l vízben 30 g Affirm).

Az Actara SC a levéltetvek és az aknázómolyok ellen hatékony. A levéltetvek megjelenésének kezdetén használja a hosszú hatástartamú és felszívódó Actara SC-t. Az Actara SC hatékony minden almán, körtén károsító levéltetűfaj ellen. Felszívódó, ezért eléri a rejtett helyen szívogató levéltetveket is. Hosszú  hatástartamának köszönhetően pedig a napokkal később érkező levéltetveket is elpusztítja. Kisebb felületre készítsen 0,02 százalékos permetlevet (10 l vízben 2 ml Actara SC-t). Aknázómolyok ellen is tökéletesen véd az Actara SC, nagyobb dózisban, a tömeges lárvakelés idôszakában kijuttatva. Kisebb felületre készítsen 0,03 százalékos permetlevet (10 l vízben 3 ml Actara SC-t). Az Actara SC engedélyokiratának megfelelően, a készítmény csak a virágzás utáni időszakban alkalmazható.

A vegyszeres védekezést a Kertiker oldal összefoglalója alapján közöljük.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás