Megkezdődött az idei dohánybetakarítási szezon. A dohány betakarítása (más néven dohánytörés) után egyéb feladatok is vannak, melyeket el kell végezni betárolás előtt. Cikkünkben ezeket a munkafázisokat mutatjuk be.

A dohány betakarítása évjárattól függően július elejétől kezdődhet és akár szeptember közepéig is elhúzódhat. A dohánylevél érettségének jelei a következők:

  • a levél alapvetően sötétzöld színe halvánnyá válik,
  • a levéllemez fodros lesz,
  • a levél hegye lehajlik,
  • a gyantás tapintású levél könnyen letörhető a szárról és a törés után nem marad a levélen szárrész, más néven bajusz.

A dohány érdekessége, hogy a levelek nem egyszerre érnek. Jellemzően az alsó levelek érnek be először és az érés fokozatosan halad felfelé a növényen. Épp ezért a betakarítás 4-5 törésből áll, melyek között 8-10 nap szünetet kell tartani. Amennyiben az adott év időjárása nem megfelelő a dohány érésének, előfordulhat, hogy az érés akár a fagyokig is elhúzódhat. Ilyen esetben érésgyorsító permetezést kell alkalmazni.

Kis gazdaságokban a törést kézzel végzik, míg nagyüzemi termesztés esetén gépi betakarítást szoktak alkalmazni.

Hagyományos dohányszárítás egy szárító pajtában
 
Mi történik dohánytörés után?

A letört leveleket mielőbb ki kell szárítani. A szárítás előtt azonban elő kell készíteni a leveleket. A levelek szárításának leggyakoribb módja a következő: a leveleket egy madzagra fűzik és a felfűzött leveleket fellógatják a dohányszárítóban. Régen ezt a műveletet hosszú tűk segítségével, kézzel végezték, ma már természetesen ez a folyamat is gépesítetté vált.

A dohány szárítása nem egy egyszerű, nedvességelvonó folyamat, annál jóval összetettebb. A dohánylevelekben a szárítás során biológiai, kémiai és fizikai folyamatok mennek végbe, melyek fontos, hogy tökéletesen szinkronban legyenek. A leírtakból kitalálható a dohányszárítás lényege: szárítás közben alakulnak ki a dohány minőségét meghatározó tulajdonságok, mint például a szín és a nikotintartalom.

Száríthatjuk a dohányt természetes körülmények (dohányszárító pajtában, 25-40 napig), illetve mesterséges dohányszárító berendezésekben is. A mesterséges szárítók nagy előnye, hogy csak 100-150 órát vesz igénybe, továbbá hogy a szárítás minden tényezője tökéletesen szabályozható.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Erdő vagy fával borított egyéb terület?

2024.12.14.

Termőföld tulajdonosaként szembesülhetünk azzal, hogy ingatlanunkon – habár annak művelési ága erre nem mindig utal – szórtan, kisebb-nagyobb csoportokban, sávokban vagy akár a terület egészén fák találhatóak. Ha a területtel hosszabb ideje nem foglalkoztunk, vagy az öröklés útján került a tulajdonunkba, és most szeretnénk valamilyen módon hasznosítani, akkor felmerül a kérdés, hogy ezzel a fával borított területtel vajon mit tehetünk, milyen jogszabályokat kell figyelembe vennünk. A kérdések eldöntése nem mindig egyszerű.

Hörcsögöket utaztatnak, hogy megmeneküljenek a kerecsensólymok

2024.12.14.

A magyarság emblematikus madara, a kerecsensólyom a ragadozó madarak általános üldözése és a mezőgazdaságban nagy mennyiségben használt veszélyes vegyszerek miatt az 1970-es évekre a kipusztulás szélére került Közép-Európában. Hazánkban sem volt jobb a helyzet, az állományt kevesebb, mint tíz fészkelőpárra becsülték akkor.

Begyűjtődrónnal fedeztek fel egy új fajt

2024.12.14.

A Nemzeti Trópusi Botanikus Kert (National Tropical Botanical Garden, NTBG) botanikai drón programjának köszönhetően került a kutatók szeme elé az új szegfűfaj.

Kiszorulhatnak az uniós piacról az európai termelők?

2024.12.14.

Lengyelország Franciaországgal együtt kiállt az Európai Uniónak Mercosurral (a Brazíliát, Argentínát, Bolíviát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur-csoporttal) kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen, mert az ártana az ország termelőinek.

Válaszolt a Nébih: mit tegyünk, ha toxinos a kukoricatermés?

2024.12.14.

A magyar kukoricatermés jelentős részének túl magas a toxintartalma.

Négy veszély is van a csípős ételekben

2024.12.14.

Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás