Az idei május hűvös időjárása után most, június elején válik aktuálissá a palántanevelésből kinőtt növények szabadföldi kiültetése. Ha a talajt megfelelően előkészítjük, a palántákat gondosan átültetjük és az ültetés után is megfelelően ápoljuk, a kiültetett zöldségek gyorsan fejlődnek, és hamar a konyhánkba kerülnek.

Májusban már számos zöldségfajtát ültethettünk palántaként, sőt a rövid tenyészidejű növényeket közvetlenül magról is vethettük. A palántázás előnye, hogy ilyenkor a növények erősebben, egyenletesebben indulnak fejlődésnek, ám csak akkor hozza meg a várt időelőnyt, ha a palántázást szakszerűen végezzük.

A sor- és tőtávolságot a faj és fajta alapján határozzuk meg, hiszen nem mindegy, hogy egy paradicsom kisebb, determinált növekedésű vagy folyton növő, ez esetben jóval nagyobb tér kell neki. (Fotó: Pixabay)

Mikor ültethetők ki a palánták?

Hidegtűrő fajok – mint a káposztafélék és a saláta – már korán, mínuszok nélkül a talajba kerülhetnek. Ezzel szemben a paprika, padlizsán, uborka, tök, dinnye és paradicsom érzékeny a fagyra, és néhány fokos lehűlés is visszavetheti növekedésüket, így az előny elveszik. A paradicsom- és paprikapalántákat csak akkor hagyjuk takarás nélkül, ha éjszakai hőmérsékletük legalább 8 °C, az uborkát 11 °C, a káposztaféléket pedig 0 °C felett. Május közepéig azonban előfordulhatnak talaj menti fagyok, ezért hideg éjszakákra fátyolfóliával érdemes letakarni a palántákat.

Hogyan erősítsük a palántákat?

Az egészséges palánták tömör szövetűek, erős szárúak, nem nyúlnak meg. A megfelelő fényviszonyokkal, fejtrágyázással és fokozatos kültéri „edzéssel” (árnyékban, majd egyre több napsütésben tartva) erős, zömök palántákat nevelhetünk, amelyek kiültetés után is lendületesen indulnak fejlődésnek. A cserepes vagy tápkockás palánták különösen előnyösek, mert gyökereik nem sérülnek a kiemeléskor.

A palántázás menete lépésről lépésre

Talaj-előkészítés: Egyengessük el a területet, alakítsuk ki az öntözőcsatornákat, és jelöljük ki a sorokat madzaggal. Száraz talaj esetén előre öntözzünk.

Palánták kivétele: A lehető legnagyobb földlabdával és ép gyökérzettel emeljük ki a palántákat cserepből vagy tápkockából.

Ültetőfurat kialakítása: Használjunk ültetőfát vagy ásót, hogy megfelelő mély gödröt készítsünk. A palánta sziklevele épp a talajszint fölött legyen. Ha a palánta megnyúlt vagy ferdén áll, ferdén ültessük, hogy a szára a föld felett kiegyenesedjen.

Beiszapolás: Az ültetés után töltsük fel a földet, tömörítsük a gyökér körül, majd öntözzük be alaposan, hogy a nedves talaj közvetlenül érintkezzen a gyökerekkel.

Mire figyeljünk az ültetés után?

A palántázott növények hamarabb kezdenek teremni, így a szezon eleji, magasabb árakat kihasználhatjuk. Ugyanakkor az előny csak akkor érvényesül, ha a palánták folyamatosan fejlődhetnek: kerüljük a korai ültetést, használjunk takarást, és védjük őket a talaj menti fagyoktól.

Talajelőkészítés és gyommentesítés

A vetés előtti talaj legyen lazán morzsalékos, gyommentes, különben a gyomok elvonják a vizet és tápanyagot, sőt árnyékkal is visszavetik a palánták fejlődését.

Sor- és tőtávolság, karózás

A növény fajtájától és fajtaváltozatától függően állapítsuk meg a megfelelő távolságot: a kisebb, determinált paradicsomfajták kevesebb, a folyton növő nagyobb helyet igényelnek. A túl sűrű ültetés versengést eredményez, a túl ritka pedig gyomosodáshoz vezet. A megfelelő térállás később gyommentesítő hatású is lehet. A magasabb palántákat már rögtön karózzuk, így árnyékolás vagy vízstressz esetén sem dőlnek el, és a terméseket is könnyebb megtartani.

A beültetés „sokkja” után

A palánták kiültetése önmagában is stressz a növénynek, ezért bőséges öntözéssel kezdetben támogassuk őket. A gyökér körüli földet tömörítsük, kerüljük a levegős rétegeket, és szükség esetén gomba- vagy rovarölő szerekkel védekezzünk a kártevők és betegségek ellen. Az öntözést ritkábban, de nagyobb mennyiséggel végezzük, hogy a víz mélyre hatoljon, és a gyökerek is mélyebbre nyúljanak – ez biztosítja, hogy egy-egy kihagyott öntözés se okozzon visszaesést.

Ezekkel a módszerekkel a palántázás nemcsak megkönnyíti a korai termésbetakarítást, de jelentősen megnövelheti a hozamot és a növények ellenálló képességét is.

(Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás

További híreink

Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Európa-bajnoki címet szerezett madárinfluenzában Magyarország

2025.07.11.

A madárinfluenza járvány terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot a baromfiágazatban.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Rekordméretű méhpusztulás sújtja a hazai méhészeket – Egyre nehezebb talpon maradni

2025.07.11.

Az elmúlt évtized legsúlyosabb veszteségét szenvedték el a hazai méhészetek. Az időjárás és a globális mezőgazdasági problémák egyre inkább sarokba szorítják a méhészeket, akik joggal teszik fel a kérdést: hogyan tovább?

A fák menthetik meg a magyar málnatermesztést

2025.07.11.

A nyári forróság, a száraz légkör és az erős napsugárzás perzselheti a gyümölcsöt és a leveleket is. A természetes árnyékolás és a mikroklíma szabályozása nélkülözhetetlen a magyar málnatermesztés sikerességéhez.

Azonnal leállította a környezetvédelmi hivatal a debreceni akkumulátoripari cég próbaüzemét

2025.07.11.

A Semcorp Hungary Kft. szeparátorfólia üzeme pontforrásainak próbaüzeméről készült mérési jegyzőkönyv szerint 7 túllépi a meghatározott határértékeket, ezért a környezetvédelmi hivatal azonnal leállította a folyamatot

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás