Az elmúlt évtizedeken a hazai gasztronómiában keresve se találnánk nagyobb sikertörténetet, mint az édesburgonya térhódításáét. Lassan a legkommerszebb magyar éttermek étlapjáról sem hiányozhat sütve-főzve, püréként, köretként vagy krémlevesként, már-már egy vidéki zöldséges se nyithat ki batáta nélkül, ahogy néhányan idehaza is hívják.

A konyhakertekben is egyre többen termesztik, az egyik legígéretesebb zöldség ez a külsőre burgonyára hajazó, beltartalmi értékeit tekintve egészen másféle növény. Azt viszont már kevesebben tudják, valóban megéri-e a pénzét? Mitől egészségesebb köret, mint névrokona, a krumpli?

Olyan új zöldségek meghonosítása is a cél, amelyek jó adaptációs képességekkel rendelkeznek (Fotó: Pixabay)

Betesz a magyar krumplinak a klímaváltozás

Bár a magyar nagy burgonyafogyasztó nemzet, a globális klímaváltozás lassan, de biztosan betesz a magyar krumplinak. A burgonya termőterülete hazánkban folyamatosan csökken, termesztése nem gazdaságos, ezért olyan új zöldségek meghonosítása is a cél, amelyek jó adaptációs képességekkel rendelkeznek.

Az egyik ilyen zöldségnövény pont az édesburgonya. A batáta jól passzol a magyar gasztrokultúrába, de termőhelyi adottságai is megfelelőek.

Hosszú ideje leszálló ágban van a burgonyatermesztés

Évek óta egyre fogy az étkezési burgonya termőterülete Magyarországon is. Míg 2019-ben még 13 ezer hektáron ültettek étkezési és 150 hektáron vetőburgonyát, ez 2021-re 8711 és 104 hektárra zsugorodott – írja a hellovidek.hu. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt egyre kisebb területen lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni.

Magyarország a friss összesítés szerint csupán a 18. helyezett az Európai Unió legnagyobb burgonyatermelő országait összesítő listán. A 2020-as év adatai alapján az itthon termett 292 ezer tonna krumpli mindössze fél százalékát tette ki az EU-n belül betakarított, összesen 55 millió tonnás termésnek.

Az áremelkedés Magyarországon volt a második legnagyobb

Magyarországon 2015 óta 71,4 százalékot emelkedett a burgonya ára, és ez nem fogható a járványra sem, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavalyelőtt még drágább volt a krumpli.

Ezzel szemben az édesburgonya elég igénytelen, és a krumplihoz hasonló módon lehet felhasználni, készíthetünk belőle köretet, salátát, párolhatjuk is. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Maga a növény sem hasonlít a krumplihoz: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak.

Elsősorban megvastagodott tároló-gyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 5-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe narancssárga vagy pirosas, bőre sárgás színű. Íze édeskésebb, a sütőtök és a burgonya közé helyezhető.

Az édesburgonya Magyarországon is jól érzi magát

Napsütötte, nedves helyen növekszik leginkább, a 24 fokos nappali hőmérsékletet és a meleg éjszakákat szereti. 2019-ben a világ 91,8 millió tonna édesburgonyájának 56,4%-a Kínában termett, nagy batátatermelő ország még Nigéria, de az Egyesült Államok is. De az édesburgonya mezőgazdasági jelentősége Magyarországon is egyre növekszik, évről évre többen kezdenek bele a termesztésébe.

Ásotthalmot már batátafaluként is emlegetik

A batátát még a ’80-as évek végén hozta magával egyik külföldi útjáról a televíziós Váraljai Dénes, hogy a finom, gumós zöldséget saját kiskertjében termeszthesse - írta meg a HelloVidék. Az azóta nyereséggel működő vállalkozás irányítását időközben két fia, Tamás és László vette át, akiknek köszönhetően a helyi termesztés és nemesítés nemcsak a település értéktárába nyert felvételt, de sokan már csak egyszerűen csak batátafaluként emlegetik Ásotthalmot.

Időközben a termesztés régió- és megyehatárt nem ismerve hódította meg az egész országot, amiben nagy szerepet játszott a településen kinemesített első hazai narancssárga húsú fajta, az Ásotthalmi-12, amely a Kárpát-medence nyújtotta éghajlati viszonyok között stabil és bő terméshozamot garantál.

Minden térségből jó eredményekről hallunk, és kijelenthetjük, hogy hobbigazdálkodás szintjén az országban bárhol jól termeszthető.

Az ásotthalmi termelő, Váraljai László szerint nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte egyre népszerűbb zöldség a batáta, amelynek kereslete 2019-ben a legnagyobb mértékben emelkedett valamennyi zöldségféle közül:

Az itthon termelt mennyiség kb. 3 hónap alatt elfogy a belföldi piacon, de később, jó minőségű és nagyobb mennyiségű áruval az exportpiacokat is elláthatjuk.

Jó pár éve még majdnem egy kiló hús árával vetekedett, 1000 forint körül volt egy kiló batáta ára. Ma már átlagban 600–700 forintért árulják. A kereslet még mindig nagyobb, mint a termelők által nyújtott kínálat, annak ellenére, hogy többszörösére nőtt a batátatermesztés az elmúlt pár év alatt Magyarországon. Tehát nemhogy ódzkodnak, hanem egyre többen eszik, kedvelik az édesburgonyát.

Jó pár éve még majdnem egy kiló hús árával vetekedett, 1000 forint körül volt egy kiló batáta ára. Ma már átlagban 600–700 forintért árulják (Fotó: Pixabay)

Idén sem olcsóbb

Internetes böngészés után, most novemberben, az édesburgonya a szezonjának elején 500 és 800 forint között mozog az ára. Tehát a tavalyihoz képest némi drágulás az édesburgonyánál is érezhető

A többi zöldséghez hasonlóan nem árt helyi termelőktől megvenni, hiszen az édesburgonya terem Magyarországon is, viszont a trópusokról hónapokon keresztül tűző napon konténerhajóval szállított silányabb minőségű ahhoz képest, mint amit mi helyben frissen elő tudunk állítani. Vásárláskor figyeljünk oda, hogy mindig friss legyen! Ilyenkor jellemzője, hogy a héja feszes, nem ráncos, és így amikor elkészítjük, nagyon zamatos az íze.

Tárolása

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé. A hámozás, vagy szeletelés után – tanácsolják – felhasználásig tegyük egy tál vízbe, mert a levegőn hamar oxidálódik. Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a hagyományos vas késektől azonnal feketedik.

Megosztás

További híreink

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Ambíciózus terv: Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából

2024.10.07.

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen önellátó e téren. A változó fogyasztói szokások és az éghajlatváltozás következtében jelenleg nem vagyunk önellátók, de ez egy olyan probléma, amin változtatni kell.

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás