Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az immár adatokkal is bizonyított ténnyel szembe kell nézni! A környezetet terhelő költségeknek előbb utóbb meg kell jelennie az árakban is – állítják a szakemberek.

Csaknem 10-szeres környezetterheléssel jár a marhahús előállítása más húsokhoz képest. Amerikai kutatók arra jutottak, hogy a húsmarha tartásának földigénye 28-szorosa, vízigénye pedig 11-szerese a sertés, a szárnyas, a tojás- és tejtermelés esetén felmerülő földhasználatnak és vízigénynek. Az erről szóló kutatás eredményei az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában jelentek meg.

A húsáért tartott szarvasmarha földigénye 28-szorosa, mint az összes többi háztáji állatnak összesen.
 

Egyen mindenki szárnyashúst!

A kutatók mind az öt állati termékre és négy környezeti mutatóra alkalmazható, egységes módszert fejlesztettek ki. „Pontos képünk van arról, hogy a marha, a sertés, a szárnyasok, a tojás- és tejtermelés esetén milyen környezetterheléssel kell számolni” – nyilatkozta a BBC-nek Gidon Eshel, a York-i Bard College professzora. Az állattartás a föld- és vízhasználattal, a nitrogén-kibocsátással és az üvegházhatású gázok termelésével terheli a környezetet.

A Bard College (New York állam) és az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt számolták ki, hogy összesen mennyi erőforrást kell felhasználni az állatok etetéséhez, a széna, a takarmány és koncentrátumok (például a szójabab) megtermeléséhez ahhoz, hogy az állat élősúlya egy kilóval nőjön. Az üvegházhatású gázok esetén pedig nemcsak az állati takarmány előállítása során termelődött gázmennyiséget vizsgálták, hanem az állatok emésztése és a trágya kibocsátását is.

Lehet, hogy ő már hallott a tanulmány eredményéről? http://www.youtube.com/watch?v=YuHCiBqcWJU

Az elemzésből kiderült: a talajterhelés és vízfogyasztás mellett a húsmarha-tartás miatt 5-ször annyi üvegházhatású gáz és 6-szor annyi nitrogén kerül a légkörbe, mint amennyi a szárnyashús vagy a tojás termelésénél keletkezik, vagyis a marhahús környezetterhelése messze a legnagyobb.

Jöhet a húsadó?

A mezőgazdasági hatóságok Svédországban már 2013-ban javasolták egy egységes, az Európai Unió egészére kiterjedő húsadó bevezetését. A svéd élelmiszerhatóság szerint az adó csökkentené a hústermelés környezetterhelését. A hús helyett Európának több zöldséget kellene fogyasztania környezeti és egészségügyi okokból egyaránt, véli a hatóság.

Támogatná a húsadó bevezetését – mondta egy svéd, mezőgazdaság- és vidékfejlesztéssel foglalkozó europarlamenti képviselő, Marit Paulsen az Euractiv híroldalnak. „Azt gondolom, a hús drágulni fog. Még nem tudom, hogy hogyan, de készek vagyunk akár emissziós adót is kivetni, ha szükséges. De az isten szerelmére, kezdjünk végre őszintén beszélni a dologról a birtokunkban lévő tudásra támaszkodva, ami arról szól, hogy egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyi pénzt költsünk a hús előállítására" – magyarázta.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Önvezető traktorokkal aratnák le a jövőt – de egy meglepő akadály állja útjukat

2025.07.13.

Egy országos felmérés szerint az ausztrál gabonatermelők jelentős érdeklődést mutatnak az önvezető mezőgazdasági gépek iránt, azonban az ár és a technológia megértésének hiánya komoly akadályt jelent az elterjedésükben.

Liliomfélék vagy csak liliomnak hittük? Virágok, amiket gyakran összekeverünk

2025.07.13.

A kertészkedés bűbájos világában kevés virág képes úgy megérinteni a lelket, mint a liliomok. Elegáns virágzatuk, élénk színeik és finom szirmaik időtlen bájt kölcsönöznek a kerteknek. Ám ebben a botanikai csodavilágban gyakran felüti fejét a zűrzavar.

5 trükk, amellyel metszés nélkül lesz dúsabb a szobai futóka

2025.07.13.

Íme 5 biztos tipp, amellyel metszés nélkül is dúsabbá teheti a szobai futókát! Követésük egyszerű, és szinte semmi pluszmunkát nem igényelnek.

Természetes öntisztulás – a lótusz-effektus a természet mérnöki zsenialitásának bizonyítéka

2025.07.13.

A „lótusz-effektus” kifejezés régóta foglalkoztatja a tudósokat, kertészeket és újítókat egyaránt, hiszen a természet lenyűgöző öntisztító képességét testesíti meg. Cikkünk bemutatja e jelenség eredetét, jelentőségét, korszerű alkalmazásait, és ötleteket ad arra is, hogyan vihetjük be a kertünkbe – és akár a mindennapjainkba.

Csőd szélén az önjáró mezőgazdasági robotokat fejlesztő cég

2025.07.12.

A francia Naïo Technologies mezőgazdasági robotokat gyártó vállalat pénzügyi nehézségekbe került. A céget bírósági felügyelet alá helyezték, és vevőt keresnek, hogy folytathassák a működésüket.

Hogyan fokozható még tovább a muskátlik virágzása? Sütőporral…

2025.07.12.

A muskátlik kedvelt növények gazdag virágzásuk és egyszerű gondozásuk miatt. Előfordul azonban, hogy egy kis segítségre szorulnak, hogy még bőségesebben virágozzanak. Meglepő módon egy gyakori konyhai alapanyag, a sütőpor is segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan használható a sütőpor a muskátlik virágzásának fokozására!

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás