Drasztikus kísérletbe kezdett a görög kormány egyes iparágakban, a népességfogyás és a szakképzett munkaerő hiánya miatt: hatnapos munkahetet vezettek be, bár szakértők szerint, ezek egyikére sem nyújt megoldást az újítás, mindössze a tüneti kezelésre lehet elegendő.

Egyre több munkaadó fejében fordul meg a gondolat világszerte, hogy vajon előnyösebb körülmények között működhetne-e az általa vezetett cég a négynapos munkahét bevezetése mellett. Az elégedettebb, kiegyensúlyozottabb munkavállalók segítségével lehetne-e akár növelni is a munkavégzés hatékonyságát. Az amerikai nagyvállalatok közel egyharmada vizsgálta a munkarendváltás lehetőségét, többségük a négynapos vagy a négy és fél napos munkahét bevezetésén gondolkozott, mivel ezt egy, a munkaerő megtartására és vonzására alkalmas eszköznek tartják.

Ezzel együtt a négynapos munkahét még egyértelműen a kísérleti fázisnál tart - olvastuk az Economx honlapján.

Búzamező
Fotó: Pixabay

A görög kormány ugyanakkor szembemegy a négy munkanapos trenddel, egy egészen más irányban kezdett el kísérletezni: életbe lépett a 48 órás munkahét, egyes iparágakban már heti hat napot dolgoznak a munkavállalók.

A kiválasztott ipari és feldolgozóipari létesítmények, valamint a 24/7 szolgáltatást nyújtó vállalkozások jogosultak a munkahét öt napon túli meghosszabbítására. A görög gazdaság szempontjából kulcsfontosságú turizmus és vendéglátás szektor dolgozóit nem érinti az újítás, ők nem foghatók hatnapos munkahétre.

A munkavállalók a hatodik munkanap után 40 százalékos bérpótlékot kapnak, még többet, ha ez a plusz nap éppen vasárnapra vagy ünnepnapra esik.

A kormány szerint a kezdeményezést a népességfogyás és a szakképzett munkaerőhiány kettős veszélye tette szükségessé. Becslések szerint a görög adósságválság nyomán 2009 óta mintegy 500 ezer, többnyire fiatal, képzett görög hagyta el az országot. Ami a demográfiai változásokat illeti, várakozások szerint, az intézkedés nehezen tudja majd megoldani a kialakult problémákat, és csak átmeneti, tüneti, hiszen szembemegy más, európai országokban tapasztalható trendekkel.

Ugyanakkor maga a görög kabinet is kifejezte a nyilvánosság előtt azon reményeit, hogy a törvénymódosítás alkalmas lehet arra is, hogy visszaszorítsa be nem jelentett foglalkoztatottságot az országban. A korábban túlóraként elvégzett, és gyakran ki nem fizetett – vagy aránytalanul és kedvezőtlenül kompenzált – ledolgozott plusz munkaórák az új rendszerben sokkal átláthatóbbak és könnyebben elszámolhatóak lesznek, ami pozitívan érintheti a munkavállalókat. Hasonlóan, a be nem jelentett munkavégzés okozta problémákat is képes lehet orvosolni ez a lépés.

A hatnapos munkahét bevezetése a Görögországban jelentős problémának számító adóelkerülés csökkentésére is alkalmas lehet.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás