Történelmi áttörés történt a kukorica géntérképe tekintetében és annak megértésében, amely lehetőséget kínál a fenntartható növénytermesztésre.

A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatója, James Schnable által vezetett tudósok úttörő eredményként sikeresen feltérképezték a kukorica teljes genomját. Ez a mérföldkőnek számító fejlesztés azt ígéri, hogy forradalmasítja a mezőgazdaság jövőjét. Felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt majd a növények egészségébe, ellenálló képességébe és termelékenységébe..

A tekintélyes Nature Genetics folyóiratban megjelent tanulmány jelentős előrelépést jelent a genetika területén, mivel az emberi genom teljes feltérképezése mindössze másfél évvel ezelőtt történt.

Forrás: Pixabay

A kukorica genomja pusztán annak mérete és összetettsége miatt régóta hatalmas kihívást jelentett a genetikai összetételének dekódolására törekvő tudósok számára. Az évek során a technológia előrelépéseket tett ezen a területen, a kukorica genomjának első vázlata 2009-ben jelent meg. Azonban számos hiányosság maradt, amelyek több mint 100 000 megoldatlan genetikai szekvenciát tartalmaztak.

James Schnable, a Charles O. Gardner agronómiai professzora elmagyarázta: "Csapatunk a legújabb technológiára, valamint az egyes csapattagok különleges szakértelmére támaszkodott, és ez végül lehetővé tette a teljes kukorica genom feltérképezését."

A projekt eredete kínai kutatókra vezethető vissza, akik kezdeményezték a nemzetközi együttműködést. Schnable, aki több mint egy évtizede ismerte Jinsheng Lai kínai tudóst és a cikk vezető szerzőjét, a területen szerzett szakértelme miatt meghívást kapott a részvételre.

A teljesen szekvenált kukoricagenom hatalmas potenciállal rendelkezik a továbbfejlesztett kukoricafajták kifejlesztésében azáltal, hogy javítja annak megértését, hogy a genetikai különbségek hogyan befolyásolják a tulajdonságokat. Schnable elmagyarázta: "A szelekció helyett lehetőségünk lesz arra, hogy kukoricafajtákat tervezzünk, hogy azok alkalmazkodjanak a változó éghajlathoz, és nitrogén-korlátozott körülmények között növekedjenek."

Ez az áttörés megnyitja az ajtókat a nagyobb értékű másodlagos termékek előállítása előtt is, mint például az etanolüzemekből származó szárított lepárlószemek hozzáadott értéke.

Most, hogy a kukorica genomja teljesen szekvenálódott, a tudósok alapvető nyomon követési kutatásokba kezdhetnek, hogy tanulmányozzák és megértsék az egyes gének működését, amelyeket korábban nem azonosítottak. Schnable hangsúlyozta az egyetem előnyét ebben a törekvésben, tekintettel robusztus kutatási és kiterjesztési hálózatára, valamint a kukoricafajták széles körű termesztésének képességére - olvastuk a feedstrategy.com-on.

"Olyan fajtákat fejleszthetünk ki, amelyek virágozni fognak" - mondta Schnable, kiemelve a kutatás lehetőségét, hogy hozzájáruljon a mezőgazdaság fenntarthatóbb és ellenállóbb jövőjéhez.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás