Hirdetés
Hat alattomos mérgező növény a kertünkben
Ismert, hogy vannak olyan növények, amelyek érintése viszkető kiütéseket vagy bőrirritációt is okozhat, vannak továbbá olyanok is, amelyeknek a fogyasztása nem tanácsos. Néhány növény esetében viszont, amelyek a kertünkben is megteremnek nem is tudjuk, hogy valójában milyen veszélyeket hordoznak önmagukban, és hogy bizonyos részük fogyasztása akár mérgező is lehet az emberek számára. Több olyan zöldség, gyümölcs vagy egyéb növény is van, amelyeket szívesen megeszünk, viszont ha nem megfelelően vannak elkészítve, akkor veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Nézzük, melyek ezek.
Több olyan zöldség és gyümölcs is van, amelyeket ugyan szívesen fogyasztunk, viszont akár veszélyt is jelenthetnek az emberekre, ha nem megfelelő módon vannak elkészítve, vagy nem azt a részt esszük meg, amelyet meg is lehet - írja a modernfarmer.com.

Paradicsom
Amikor az európaiak először találkoztak a paradicsommal az Új Világba tett látogatásukkor, tartottak tőle, ami nem is meglepő, hiszen egy élénk piros gyümölcs, amely a mérgező nadragulya családjából származik. Szerencsére ugyan nem mondtak nemet a növényre, de érdemes tudni, hogy nem volt alaptalan a félelmük. A paradicsom termése ugyan nem mérgező, viszont a gyökerei, a szára és a levele is gazdag tomatinban, ami az alkaloidok közé tartozó vegyület, és amely enyhén mérgező az emberekre. Kis mértékben néhány éretlen termés is tartalmazhat ilyen vegyületet, viszont attól nem kell tartani, hogy ez halálos lenne az ember számára, kivétel, ha irreálisan sokat fogyasztunk belőle. Viszont gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.
Hirdetés
Alma, cseresznye, sárgabarack
Ezek azok a gyümölcsök, amelyek magjai nem ehetőek, bár nagy valószínűséggel nem is próbálkoznánk vele, hiszen mindamellett, hogy kemény, kellemetlen keserű ízzel is párosul szétharapása. Ez a kellemetlen íz tulajdonképpen egyfajta védekezés a növény részéről, ugyanis ezzel akarja megakadályozni, hogy az állatok elpusztítsák. A keserű ízért egy amigdalin nevű vegyület felelős, amely ha kapcsolatba lép az emésztőrendszerünk savaival, akkor cianiddá alakul. A cseresznye, sárgabarack és az őszibarack is sokkal magasabb koncentrációban tartalmazza az anyagot, mint az alma, de ezekben a gyümölcsökben a magvak is sokkal keményebbek. Viszont ha véletlenül le is nyelünk ezekből a magvakból egyet, nem kell tartanunk tőle, ugyanis az emésztetlenül távozik a szervezetből. Összezúzva viszont nem érdemes megenni a cseresznyemagot, ugyanis az már ártalmas lehet.
Vesebab
A legtöbb hüvelyesről ismert tény, hogy enyhe gyomor- és bélrendszeri bántalmakat okoznak, főképp akkor, ha nincsenek rendesen megfőzve, a vörös bab azonban különleges. A chilis bab egyik alapvető összetevője ugyanis fitohemagglutinint tartalmaz, amely ha nem eléggé fő meg a bab, elfogyasztva súlyos hányást és hasmenést okozhat. Halált nem okoz, és a tünetek jelentkezése esetén nem kell kórházi ápolás sem, de meglehetősen gyakran szenvednek ilyen tüneteket a fogyasztók.
Rebarbara
A rebarbara az egyik fő hozzávalója a közkedvelt amerikai epres-rebarbarás pitének, viszont valójában egy elég furcsa növénnyel állunk szemben. Leggyakrabban édességekhez használják az alapvetően savanykás ízű növényt, amelynek levelei rendkívül mérgezőek, kinézetre pedig hasonlít a vörös zellerhez. A rebarbara levelei nagyon magas oxálsav-tartalommal rendelkeznek, amely az embereknél veseelégtelenséget okoz. Megközelítőleg 25 gramm tiszta oxálsav már halálos mennyiség egy ember számára. Bár a levelek nem tisztán tartalmaznak oxálsavat, és nagy mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy a 25 grammot elérjük, azért nem érdemes próbálkozni a levelek fogyasztásával.
Spárga
A rebarbarához hasonlóan a sárgának is a szára ehető, amely zsenge és fiatal, és teljesen biztonságos a fogyasztása. Viszont ez nem mondható el a terméséről, amely piros bogyókból áll és egy marék elfogyasztása hányást és hasmenést okozhat.
Kesudió
A kesudió egy másik finom termék, amelyet soha nem szabad nyersen fogyasztani, vásárláskor általában pörkölve lehet hozzájutni, így attól nem kell tartani. Ez valójában nem igazán dió, a szömörcefélék családjába tartozó növény, a kesudió sokkal inkább egy olyan termés, ami furcsa módon a gyümölcs aljáról nő. Nyers állapotában olyan sav borítja, ami kapcsolódik ahhoz a savhoz, ami a mérges szömörcét is irritálóvá teszi, fogyasztása esetén pedig még sokkal rosszabb hatás is felléphet.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Lenmag, toxinkezelés és fenntarthatóság – merre tart a magyar állattenyésztés?
2025.02.04.A Noack új tulajdonoshoz, a holland Barentz csoporthoz került. Ez a lépés stabilabb pénzügyi hátteret biztosít, miközben a Noack továbbra is önállóan működik a bécsi központ irányítása alatt.
A jövő mezőgazdasági technológiái és növényei egy helyen, a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállításon
2025.02.03.2025. február 13-án a Debreceni Egyetemen kerül megrendezésre a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás, ahol - többek között - a növénytermesztés jövője és hatékonysága kerül a középpontba. Mindkét téma kitárgyalása igen aktuális, hiszen az elmúlt évek bebizonyították, hogy a változó magyarországi klíma már nem teszi lehetővé, hogy az eddig megszokott növényeket bárhol az országban a korábbi technológiával termeszteni lehessen.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatVinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
Magro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 169 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés