Az utolsó szívdobbanást követően perceken belül a véráramlás, az oxigén és a tápanyagok hiánya által kiváltott biokémiai események sorozata kezdi el pusztítani a test sejtjeit és szerveit. A Yale Egyetem tudósainak egy csoportja azonban rájött, hogy a masszív és végleges sejtkárosodásnak nem kell ilyen gyorsan bekövetkeznie. A sertéseken sikeresen végrehajtott kísérlet a szervtranszplantációs műtétek szempontjából minősíthető jelentős áttörésnek.

A kutatócsoport által kifejlesztett új technológia segítségével, amely egy speciálisan kialakított sejtvédő folyadékot juttat a szervekbe és szövetekbe, a kutatók egy teljes órával a kísérleti sertések halála után helyreállították a vérkeringést és más sejtfunkciókat – írta a Yale News a Nature folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Halott sertések vérkeringését állították helyre az Egyesült Államokban a Yale Egyetem tudósai - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely, illusztráció

Az eredmények segíthetnek meghosszabbítani az emberi szervek felhasználási idejét a műtétek során, és bővíthetik a donorszervek elérhetőségét – közölték a szerzők. 

Van még idő a sejtfunkciók helyreállítására

„Nem minden sejt hal el azonnal, ez az eseménysor jóval hosszabb ideig tart” – mondta David Andrijevic, a Yale orvostudományi karának idegtudományi kutatója és a tanulmány társszerzője. „Ez egy olyan folyamat, amelybe be lehet avatkozni. Meg lehet állítani, és újra lehet indítani bizonyos sejtfunkciókat”.

A HVG számolt be róla részletesen, hogy a kutatás egy korábbi, a Yale Egyetem által vezetett projektre épül, amely a BrainEx nevű technológiával helyreállította a keringést és bizonyos sejtfunkciókat egy halott sertés agyában. A 2019-ben publikált tanulmányt és az újat is a Yale Harvey és Kate Cushing idegtudományi professzorának, az összehasonlító orvostudomány, genetika és pszichiátria professzorának, Nenad Sestannak a laboratóriuma vezette. 

„Amennyiben képesek voltunk helyreállítani bizonyos sejtfunkciókat a halott agyban, egy olyan szervben, amelyről köztudott, hogy a legérzékenyebb az iszkémiával (elégtelen vérellátással – a HVG szerk.) szemben, akkor feltételeztük, hogy valami hasonlót más létfontosságú, átültethető szervekben is el lehet érni” – mondta Sestan.

Az OrganEx használatával sikerült a kísérlet

Az új tanulmányban – amelynek vezető szerzője Sestan és kollégái, Andrijevic, Zvonimir Vrselja, Taras Lysyy és Shupei Zhang, mindannyian a Yale Egyetemről – a kutatók a BrainEx módosított változatát, az OrganEx-et alkalmazták a sertés egész testére. A technológia a szív-tüdő gépekhez hasonló perfúziós készülékből – ezek a műtét során a szív és a tüdő munkáját végzik – és egy kísérleti folyadékból áll. Ez olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek megőrizni a sejtek épségét és elnyomni a gyulladást a sertés egész testében. Az altatott sertésekben szívmegállást idéztek elő, a holttesteket pedig egy órával a halál beállta után OrganEx-szel kezelték.

Hat órával az OrganEx-kezelés után a tudósok megállapították, hogy bizonyos kulcsfontosságú sejtfunkciók a sertések testének számos területén – többek között a szívben, a májban és a vesékben – aktívak voltak, és egyes szervfunkciók helyreálltak. Például elektromos aktivitásra utaló jeleket találtak a szívben, amely megőrizte az összehúzódás képességét. „A keringést is helyre tudtuk állítani az egész testben, ami meglepett minket” – mondta Sestan.

Újra működtek egyes funkciók

Normális esetben, amikor a szív leáll, a szervek elkezdenek megduzzadni, az erek összeesnek és elzárják a keringést – mondta. A keringés azonban helyreállt, és az OrganEx-kezelésben részesült elpusztult sertések szervei a sejtek és a szövetek szintjén működőképesnek tűntek. „Mikroszkóp alatt nehéz volt különbséget tenni egy egészséges és egy olyan szerv között, amelyet a halál után OrganEx technológiával kezeltek” – mondta Vrselja.

A 2019-es kísérlethez hasonlóan a kutatók azt is megállapították, hogy az agy egyes területein helyreállt a sejtaktivitás, bár a kísérlet egyik része során sem észleltek szervezett elektromos aktivitást, amely tudatosságra utalna.

Meglepetések és lehetőségek

A csoportot különösen meglepte, hogy önkéntelen és spontán izommozgásokat figyeltek meg a fej és a nyak területén, amikor kiértékelték a kezelt állatokat, amelyek a teljes, 6 órás kísérlet alatt végig altatásban maradtak. Ezek a mozgások bizonyos motorikus funkciók megőrzésére utalnak, mondta Sestan. A kutatók hangsúlyozták, hogy további vizsgálatokra van szükség az állatok látszólag helyreállt motorikus funkcióinak megértéséhez, és hogy más tudósok és bioetikusok szigorú etikai felülvizsgálatára van szükség.

A szerzők szerint az OrganEx technológiának számos lehetséges alkalmazása lehet. Például meghosszabbíthatná a szervek élettartamát az emberi betegeknél, és bővíthetné a transzplantációra szánt donorszervek elérhetőségét. Segíthet továbbá a szívinfarktus vagy stroke során iszkémiában károsodott szervek vagy szövetek kezelésében is - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás