A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023. november 29-én megjelent, vadkárral kapcsolatos közleménye miatt a Nimród vadászlap megkereste Győrffy Balázst, a NAK elnökét, és feltették a témához kapcsolódó kérdéseiket. A köztestület a jövőben e téren határozottan kiáll a gazdák érdekeiért: peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseit, és lefolytatja a vadásztársaságokkal a kártérítési eljárásokat.

A Nimród vadászlap változtatás nélkül közölte a kamara válaszát, ezt az anyagot szemléztük. A köztestület részéről Győrffy Balázs NAK-elnök nevében felelték meg a kérdéseket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023. november 29-én megjelent, vadkárral kapcsolatos közleménye miatt a Nimród vadászlap megkereste Győrffy Balázst, a NAK elnökét, és feltették a témához kapcsolódó kérdéseiket - Fotó: Nimród

A túlszaporodott nagyvadállomány okozta vadkár óriási veszteséget okoz a gazdálkodóknak, akik számára annak csak töredékét térítik meg a vadászatra jogosultak – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A NAK a jövőben e téren határozottan kiáll a gazdák érdekeiért: peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseit, és lefolytatja a vadásztársaságokkal a kártérítési eljárásokat.

A már működő igazságszolgáltatási gyakorlat ismeretében miben látják a tervezett cég hasznát? Milyen konkrét lépéseket várnak el tőle, amit a károsult nem képes megtenni és az hozzásegíti a kárigénye érvényesítéséhez?

A vadkár problémakör nem újkeletű, évtizedek óta – a nagyvadállomány sokszorosára emelkedésével – egyre jobban nehezíti a mező- és erdőgazdálkodók életét. Nem a gazdálkodók és a vadásztársadalom közötti konfliktust akarjuk erősíteni. Sőt, annak kezelése, csillapítása a fő cél, ami a vadásztársadalom érdeke is.

A gyakorlati tapasztalat sajnos az, hogy a vadkárigény jogi úton történő érvényesítése jellemzően nagyon sokáig, akár több évig is eltarthat. Egy-egy gazdálkodónak ez olyan mértékű anyagi kiesést okozhat, amely ellehetetleníti a működését. Ez elfogadhatatlan. A NAK részéről azzal is kívánunk segíteni, hogy az el nem ismert, de valós – aminek indokoltságát minden esetben megvizsgáljuk – vadkár anyagi terhét mielőbb átvállaljuk a gazdálkodótól. 

A vadásztársadalomnak – akik alapvetően hobbiból vadásznak, ahogy gazdaként jómagam is – éreznie kell azt a súlyt, amit az élelmiszert termelő gazdálkodókra ró a vadak okozta kár. Ennyi nagyvad mellett a vadász–gazda békés együttélés egy megoldás nélküli egyenlet. Az elszaporodott nagyvadállomány létszámának csökkentéséért pedig főként a vadászok tudnak tenni. 

A közleményükben a tervezett céggel kapcsolatban a jogos kárigények behajtását említik. Milyen mértékű problémát jelent a gazdálkodók körében, hogy a bíróság megítélte számukra a kártérítést, de a fizetésre kötelezett vadászatra jogosult nem tesz eleget a bírói döntésnek?

Alapvetően nem arról van szó, hogy a bíróság által megítélt összeg „behajtását” végeznénk. Hanem arról, hogy még a bírósági szakaszba lépés előtt átvegyük a gazdától az „ügyet”, annak minden terhével együtt. Tehát ne neki kelljen az egyeztetésekkel kapcsolatos nehézségekkel vesződnie, annak anyagi, jogi stb. terheit viselnie, akár konfrontálódnia helyben nagyobb társadalmi, gazdasági erővel bíró szervezetekkel. A gazdának gazdálkodnia kell, nem vitatkoznia, nem bíróságra járnia.

A NAK szándéka alapvetően a bekövetkezett, de a vadászatra jogosult által vitatott vadkár megtérítésének elérése, lehetőség szerint akár már a bírósági szakasz előtt. Ha bíróságra kerül az ügy, akkor pedig a NAK által létrehozott cég lesz a peres fél, amely előzetesen már átvállalta a követelést a károsulttól.

Sok-sok mező- és erdőgazdálkodó cipeli ezt a terhet, viseli az őt ért kárt, vagy évekkel később jut hozzá az indokolt követeléséhez. Biztonságot szeretnénk nyújtani a gazdáknak: ha segítségre van szükségük, akkor legyen hová fordulniuk az ilyen speciális ügyekben.

Vannak-e információik arról, hogy az eddigi gyakorlat szerint mennyi bírósági per és milyen értékben zajlott vadkár ügyben az utóbbi években, és azokban milyen arányban születtek kártérítésre kötelező ítéletek?

Nem ismerünk ilyen hivatalos összesítést, feltehetőleg nincs is. Ugyanakkor a gazdáktól országszerte, heti, napi szinten érkeznek jelzések felénk, miszerint felettébb nehézkes a vadkárigények érvényesítése.

A vadkár problémát évek óta igyekszünk komplexen kezelni, nem ez az első lépésünk, és nem is az utolsó. A legfontosabb célkitűzésünk a nagyvadállomány csökkentésére irányuló jogi és igazgatási háttér kialakításának elősegítése, az érdemi és tartós állománycsökkentés elérése. A képlet egyszerű: kevesebb vad – kevesebb kár – kevesebb konfliktus. Korántsem azt mondom, hogy ami keresztbe áll vad, azt le kell lőni. A vadász szakma rendelkezik a legprofesszionálisabb ismeretekkel, tudással arról, hogy miként lehet az állományt apasztani úgy, hogy közben annak minősége még javuljon is.

Ezen felül a szakterületért felelős szakmai osztályunk, valamint a vármegyei szervezeteink is megfogalmaztak javaslatokat, amelyeket – megvitatásukat követően – az AM illetékes államtitkárságához, valamint az Országos Vadgazdálkodási Tanácshoz is benyújtottunk. Több javaslatunk már beépült a jogszabályokba, a munkát folytatjuk. Továbbá a gazdálkodókat falugazdászaink országszerte segítik azzal, hogy tájékoztatást nyújtanak számukra a vadkárok észlelése után szükséges teendőkkel és lehetőségekkel kapcsolatban.

A közleményükben évi 21 milliárd forint vadkárról írnak, amelyből csak alig több mint 3 milliárd forintot fizetnek ki a vadgazdálkodók. Mi a tapasztalatuk a fennmaradó 18 milliárd forintnyi vadkárral kapcsolatban? Ebből az összegből mennyi a bírósági perben elutasított kárigény, illetve mekkora része az, ami miatt nem indított pert a károsult gazda? Utóbbi esetben miért nem perelt?

Egy korábbi, a tagság körében végzett reprezentatív felmérésünk szerint a gazdák jelentős része nem kért, nem kér vadkártérítést. Azért, mert nem akarnak vesződni az eljárással, vagy nem akarnak helyben konfrontálódni, illetve mert azt látják, hogy végeláthatatlan pereskedés várna rájuk. Egy részük pedig bizonyos mértékig elfogadja a „terményfogyást”, annak ellenére is, hogy a jogszabály szerint kérhetné a kártérítést, hiszen az nem kötött küszöbértékhez. 

A vadkároknak csak egy kis részét rendezik le egymás közt az érintett felek, úgy, hogy ez vadkár kifizetés formájában nem jelenik meg a hivatalos statisztikai adatokban. Ám sok esetben semmilyen egyezség nincs, és az okozott kárnak sosem lesz viselője, következménye. A NAK ezekben az esetekben fog közbelépni és segítséget nyújtani a gazdáknak - mondta Győrffy Balázs.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás